Naționala de futsal a României se pregătește pentru meciurile din Elite Round-ul calificărilor la Cupa Mondială, competiție care se va desfășura în Lituania, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020.

România va debuta în grupa de la Brno pe 2 februarie, atunci când va da piept cu marea favorită, naționala Kazakhstanului.

Selecționerul Robert Lupu a tras deja concluziile după primul cantonament din acest an, desfășurat la Timișoara în perioada 5-10 ianuarie, cantonament în care nu i-a avut la dipoziție pe patru dintre cei mai importanți jucători din naționala României: Carlos Ique Ribeiro, Felipe Oliveira, Paulo Ferreira și Sávio Valadares.

În locul lor, Robert Lupu i-a chemat pentru acest prim cantonament pe jucătorii Marinică Plugaru (Dunărea Călărași), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Valentin Ilaș (Informatica Timișoara) și Hadnagy István (Imperial WET Miercurea Ciuc). „Am vrut să avem 14 jucători în cantonament pentru a putea face antrenamentele tehnico-tactice”, a explicat selecționerul, care s-a declarat mulțumit de cum a decurs perioada de pregătire.

A fost o perioadă bună, în primul rând de readaptare la efort. Mărturisesc faptul că după primele două zile eram puțin dezamăgit de cum au revenit din vacanță jucătorii. Am sfârșit însă felicitându-i pentru determinarea de care au dat dovadă în timpul pregătirilor. La ultima ședință de antrenament, deși trebuia să stăm în sală o oră, știind că mai toți au drumuri grele înapoi la echipele de club, nu am reușit să scot de pe parchet nici după o oră și jumătate! I-am strâns și le-am spus: Aceasta e echipa pe care mi-o doresc, echipa de care avem nevoie să ne batem pentru calificarea la Campionatul Mondial! Cu voi, se vede calificarea! Așa le-am spus, pentru că așa am simțit”, a spus selecționerul Robert Lupu.

Toți jucătorii prezenți în primul cantonament de la Timișoara au încercat să-l impresioneze pe selecționer: „Deși în linii mari lotul se știe deja, am văzut o dorință uriașă din partea tuturor, mai ales a celor patru, convocați doar pentru această acțiune, de a rămâne, de a arăta că merită să lupte pentru calificarea la Campionatul Mondial. Mie îmi place să iau jucători cei mai în formă, jucătorii implicați în play-off-ul Ligii I. Marinică Plugaru a revenit după o accidentare gravă, dar s-a prezentat exemplar. Și, totuși, cine m-a impresionat cel mai mult?! Hadnagy István, fără discuție, jucătorul de la Imperial WET Miercurea Ciuc. A muncit enorm, a tras de el, și-a scos în evidență calitățile extraordinare de care dispune. Cred că Hadnagy István e un mare câștig pentru echipa națională, un jucător valoros, un pivot de care România avea nevoie, are un caracter de jucător mare”.

Peste doar câteva zile, pe 19 ianuarie, lotul de 14 jucători pe care Robert Lupu îl va deplasa la Brno se va reuni la Timișoara. „Vor veni și cei patru care nu au efectuat primul cantonament, Carlos Ique Ribeiro, Felipe Oliveira, Paulo Ferreira și Sávio Valadares. Am ținut legătura cu ei. Primii trei au jucat și în acest weekend la echipele lor și au făcut-o foarte bine, iar pe Sávio îl așteptăm să revină din vacanță. Se va alătura echipei și Harrison Fabricio Muzzy Rodrigues, specialistul brazilian în pregătire fizică, cel care a fost alături de noi și în faza precedentă a preliminariilor, Main Round-ul de la Piatra Neamț”, a spus Robert Lupu.

Tehnicianul vede meciurile celor patru grupe din Elite Round-ul calificărilor europene pentru 2020 FIFA Futsal World Cup un adevărat Campionat European. „Sunt patru grupe foarte tari, cu echipe de top. Aproape toate echipele au șanse de calificare la Mondial. Nu mai e ca pe vremuri, atunci când mergea dintr-o grupă doar primul loc, adică marea favorită a grupei”, a comentat Robert Lupu.

Meciurile Grupei D din preliminariile europene vor fi găzduite de ”Sportovní hala Vodova” din Brno, Cehia.

Programul Grupei D:

2 februarie: Cehia – Slovenia; Kazakhstan – România
3 februarie: Cehia – România; Slovenia – Kazakhstan
5 februarie: România – Slovenia; Kazakhstan – Cehia

– câștigătoarea grupei se califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, din care fac parte Rusia, Croația, Slovacia și Azerbaijan.

Iată lotul pe care selecționerul Robert Lupu l-a avut la dispoziție în primul cantonament din acest an:

Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari

Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Valentin Ilaș (Informatica Timișoara), Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Bogdan Covaci, Hadnagy István (toți patru de la Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii de la United Galați), Ionuț Movileanu, Marinică Plugaru (ambii de la Dunărea Cășărași), Szabolcs Mánya (FK Odorheiu Secuiesc) și László Szőcs (în prezent liber de contract).

Articol de Adi Dobre