Cu o populație de aproximativ 4.600 de locuitori, Comuna Topolog se află în partea de sud-vest a județului Tulcea și cuprinde satele Calfa, Cerbu, Făgărașu Nou, Luminița, Măgurele, Sâmbăta Nouă și Topolog (reședința).

Micuța localitate tulceană a dat României câțiva profesori universitari, dar și un actor, iar acum încearcă să își câștige un loc cât mai bun pe harta fotbalului din România cu o echipă de fete, care în această vară a promovat în al doilea eșalon fotbalistic. Ceea ce se întâmplă la Topolog ar trebui să reprezinte motiv de meditație pentru marile orașe, acolo unde despre sport se vorbește doar la timpul trecut.

Echipa feminină de fotbal ACS Liceenii Topolog, nou-promovată în Liga 2 Feminin este, fără îndoială, marea revelație a actualului sezon. „Singura echipă sportivă de senioare din județul Tulcea angrenată într-un campionat naţional”, așa cum e descrisă de presa tulceană formația pregătită de Adrian Almaghe, a pornit lansat în Seria 1, o serie din care mai fac parte echipe cu experiență și de tradiție în fotbalul românesc, precum Chindia Târgoviște, Farul Constanța, FCSB, ACS Vulpițele Galbene Roman sau CS „Nicu Gane” Fălticeni.

„Suntem o echipă mică, dar cu suflet mare”

„Liceencele” din Topolog au bifat patru victorii din tot atâtea partide, iar golaverajul, 44-3, e unul de invidat, parcursul propulsându-le pe primul loc al clasamentului! „Suntem o echipă mică, dar cu suflet mare”, spune Adrian Almaghe, antrenorul și părintele spiritual al echipei ACS Liceenii Topolog. Născut chiar în Topolog, absolvent al liceului din localitate, Adrian Almaghe, 54 de ani, e profesor de educație fizică și sport. Adrian Almaghe a jucat fotbal la Topolog, dar și la București, în perioada studenției, încheindu-și cariera în județul Tulcea.

La nou-promovata ACS Liceenii Topolog, Adrian Almaghe e ajutat de câteva dintre fostele sale eleve și jucătoare. Printre ele, Elena Rotaru, profesor de sport, și Mirela Dascălu, kinetoterapeut.

„În anul 2018 ne-am afiliat la Federația Română de Fotbal”

– Domnnule Adrian Almaghe, când au început fetele din Topolog să joace fotbal?!
Anul 2013 poate fi considerat anul de naștere pentru fotbalul feminin de la noi, de la Topolog. A fost anul în care ne-am înscris pentru prima oară cu fetele noastre la o competiție școlară organizată la nivel național de Ministerul Învățământului. Am ajuns la turneul final al acelei competiții până în semifinale, unde am avut ghinionul să dăm peste o echipă din Cluj, în componența căreia se regăseau fete care jucau deja în cadru organizat la Olimpia Cluj, multipla campioană a României.

– Ce amintiri aveți de la acea competiție?
Amintirea unei experiențe extraordinare, care a fost, până la urmă, sursa de determinare pentru ce a urmat. Îmi amintesc cum la acel turneu final am văzut-o pentru prima oară pe Mihaela Ciolacu. Mi-a plăcut foarte mult de ea, avea un potențial uriaș. I-am notat numele într-o agendă și i-am spus că vreau să văd unde ajunge. „Voi ajunge foarte departe cu fotbalul”, mi-a răspuns ea atunci. Și s-a ținut de cuvând, devenind una dintre cele mai valoroase jucătoare din fotbalul românesc și om de bază la echipa națională.

– Ce a urmat după acel moment?
Entuziasmul a fost atât de mare, încât multe fete au renunțat la handbalul pe care îl practicau de câțiva ani doar pentru a juca fotbal! Aici, la Topolog, avem Liceu Tehnologic, unde de-a lungul timpului au fost foarte multe secții. Și acum avem, de exemplu, secții de comerț, de resurse naturale. În anul 2018 ne-am afiliat la Federația Română de Fotbal și am început de jos, cu o echipă formată exclusiv din eleve ale liceului nostru.

„Pentru autoritățile din Topolog, învățământul și sportul reprezintă priorități”

– Iar în acest an ați reușit, în sfârșit, promovarea în liga secundă!
Am avut un sezon bun, la finalul căruia am contabilizat 13 victorii, o remiză și o înfrângere. Golaverajul a fost, de asemenea, unul pe măsură, 91-13. În iarnă au sosit la echipă cinci jucătoare de la Selena ȘN Constanța. Au venit însoțite de părinți. Voiau să joace fotbal! Am vorbit cu domnul primar Laurențiu Ciobanu, un mare pasionat de sport, un om care ne sprijină foarte mult, și am reușit să le legitimăm. Pentru autoritățile din Topolog, învământul și sportul reprezintă priorități.

– Cum explicați debutul în noul sezon?
Patru victorii din patru meciuri! Ne bucură acest început. Fetele sunt foarte ambițioase, au entuziasm. Să nu uităm însă că seria din care facem parte e foarte grea. Sperăm să nu apară accidentări. De suspendări nu vorbim, pentru că fetele noastre sunt foarte disciplinate.

– Cum sunt condițiile la Topolog?
Avem condiții foarte bune. Avem stadion cu tribune acoperite, sală de sport, tot ceea ce trebuie pentru ca fetele din Topolog să facă sport. La noi, odată ce o fată a împlinit 16 ani, are și contract. Avem, așa cum spuneam, sprijin din partea Primăriei, încă de pe vremea fostului primar, Ion Olteanu, dar și a unor firme deținute de oameni de aici din Topolog, mândri de originile lor. Multe fete, încântate de atmosfera de la echipă, de tot ceea ce ne înconjoară, spun că nici nu vor să mai plece, că vor să își încheie cariera la echipa noastră! Noi avem și o vorbă aici: Cine bea apă la Topolog, nu mai pleacă de aici!

„Avem fete deosebit de talentate”

– Echipa are și o poreclă!
Eu îi spune echipa intelectualelor! Și asta pentru că lotul este format exclusiv din eleve, studente sau absolvente. Și avem absolvente de Finanțe Bănci, de Educație Fizică și Sport, de Academia Navală. Fetele sunt încurajate să facă sport și să învețe. Le spun mereu că prin sport se pot realiza.

– Ce spun oamenii din Topolog despre echipă?
Mulți nici nu știau că există fotbal feminin! Au rămas însă încântați de fete, iar acum sunt nelipsiți de la meciurile noastre.

– Care sunt obiectivele Liceenilor din Topolog?
Un loc cât mai bun în clasament, având în vedere că echipa e nou-promovată. Avem un lot de 22 de jucătoare, unele evoluând și la echipa U17 a clubului nostru. Dorim, de asemenea, să propunem jucătoare pentru loturile naționale. Și avem fete deosebit de talentate. Teodora Croitoru, născută în 2006, e portarul echipe de doi ani! Avem două fete, Luciana Petraru și Mihaela Râpă, născute în 2005, care au marcat împreună sezonul trecut 58 de goluri! O mai avem în lot pe Tabita Croitoru, născută 2004, cu experiență competițională, în ciuda vârstei, căpătată la Iași, la Galați.

Articol de ADI DOBRE