A căzut cortina zilele trecute peste un nou sezon al juniorilor U19, Final Four-ul Ligii Elitelor desfășurat la „Sepsi Aréna” din Sfântu Gheorghe punând punct stagiunii 2023-2024.

Pornită la drum la jumătatea lunii octombrie, caravana futsalului juvenil a reprezentat o nouă cursă de anduranță pentru cei implicați în fenomen.

Premiantele stagiunii 2023-2024 sunt, în ordine, CSM Târgu Mureș – câștigătoarea Cupei României, CSO Viitorul Darabani – care a câștigat finala Campionatului Național U19, și trioul Futsal Ceahlăul Piatra Neamț – FK Odorheiu Secuiesc – CFF Clujana Cluj, podiumul Ligii Elitelor!

Pe primul loc în Faza Regională

Pentru echipa de futsal U19 a clubului ACS Futsal Ceahlăul Piatra Neamț, sezonul 2023-2024 a reprezentat un nou prilej de confirmare a evoluțiilor foarte bune din ultimii ani. Gruparea moldoveană a bifat cel de-al treilea podium consecutiv în Liga Elitelor, competiția care urmează sezonului regular al Campionatului Național U19 și la care participă „crema” futsalului juvenil.

A treia prezență pe podium și al treilea „bronz” consecutiv pentru Futsal Ceahlăul Piatra Neamț!

Trupa pregătită de Marian Pătruică a încheiat pe primul loc Seria 1 – Faza Regională, serie din care au mai făcut parte LPS Suceava, CSO Viitorul Darabani și CN „Nicu Gane” Fălticeni. Instalată pe prima poziție a ierarhiei chiar după disputarea primei runde, Futsal Ceahlăul a cedat o singură dată șefia seriei, în etapa a 4-a, când a bifat singurul eșec, 5-10 la Darabani.

Aproape de o remontada istorică

Calificată în Liga Elitelor din postura de lider, Futsal Ceahlăul Piatra Neamț a făcut parte din Seria 1, alături de ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, CS United Galați și LPS Suceava. Nemțenii au încheiat pe locul secund, după Sepsi SIC, bifând patru victorii și două înfrângeri.

În Final Four, Futsal Ceahlăul a dat piept cu ocupanta primului loc din Seria a 2-a a Ligii Elitelor, CFF Clujana Cluj, echipă care avea să cucerească titlul de campioană. „Sperăm ca anul acesta să scăpăm de blestemul semifinalelor și duminică să jucăm în marea finală”, declara Marian Pătruică, antrenorul moldovenilor, înaintea partidei. În ciuda evoluției foarte bune, juniorii de la Ceahlăul au cedat la limită, scor 4-5, și s-au văzut nevoiți să se mulțumească cu finala mică.

În bătălia pentru medaliile de bronz, Futsal Ceahlăul a dat piept cu Sepsi SIC Sfântu Gheorghe – gazda Final Four-ului. La capătul unui meci controlat de la un capăt la altul, băieții lui Marian Pătruică s-au impus cu scorul de 6-4 (3-2).

„A fost un an competițional greu, cu echipe din ce în ce mai bune”

Marian Pătruică, tehnicianul echipei Futsal Ceahlăul Piatra Neamț: „Am încheiat anul competițional din nou pe locul 3 pe țară! Bronzul ne caracterizează în ultimii trei ani și, după FK Odorheiu Secuiesc, suntem echipa cu cele mai bune rezultate în această perioadă de timp: Șapte jucători la echipa națională U19, 3 medalii de bronz și una de argint în Cupa Romaniei în sezonul trecut.

A fost un an competițional greu, cu echipe din ce în ce mai bune. Traseul nostru până în Final Four-ul Ligii Elitelor a fost mai ușor anul acesta, dar nu pentru că echipele adverse au fost mai slabe, ci pentru că noi am venit cu un bagaj de experiență suplimentar și am reușit să păstrăm în lot mulți jucători care au evoluat și la edițiile precedente. Am pierdut ambele meciuri din grupă cu Sepsi, dar în finala mică am câștigat!

Semifinala a fost una dramatică. A fost 5-0 pentru Clujana, apoi a urmat revenirea noastră, 4-5 cu 3 minute înainte de final! Din păcate, am ratat foarte mult. Cu puțin noroc puteam să scriem istorie: o remontada de la 0-5 și posibilitatea de a câștiga semifinala. Echipa din Cluj a arătat foarte bine, cu jucători pregătiți fizic, care ocupă locul 2 în Liga 4 la fotbal pe teren mare și bat la porțile cluburilor din Liga 1 de fotbal. Tocmai de aceea, din păcate, nu am înțeles decizia lor de a participa în această competiție având în vedere că viitorul pe care și-l doresc nu este în futsal. Nu cred că vor aduce ceva în fotbalul în sala și mă refer aici la faptul că cel mai probabil nici unul dintre jucătorii campioanei U19 la futsal nu va juca futsal în viitor! Obiectivul pentru anul viitor, ca în fiecare sezon de altfel, îl reprezintă calificarea în Final Four-ul Ligii Elitelor. Și, de ce nu, să scăpăm de blestemul locului 3”

„ Ne-am întors totuși cu ceva”

Denis Munteanu, căpitanul echipei Futsal Ceahlăul Piatra Neamț: „Sincer, atât eu cât și colegii mei suntem mândri pentru tot ceea ce am realizat în acest sezon, pentru parcurs, pentru atitudine, pentru determinare. Am reușit să ne calificăm pentru a 3-a oară consecutiv în careul de ași al futsalului juvenil din România, în Final Four-ul Ligii Elitelor! Din păcate nici în acest sezon nu am reușit să ajungem în marea finală și să aducem trofeul cel mare la Piatra Neamț. Ne-am întors totuși cu ceva: cu medaliile de bronz și cu încă o filă scrisă în istoria clubului nostru”

După festivitatea de premiere care a urmat Final Four-ului Ligii Elitelor de la Sfântu Gheorghe, jucătorii echipei Futsal Ceahlăul Piatra Neamț au ținut să facă o fotografie alături de cei de la FK Odorheiu Secuiesc – argintul Ligii Elitelor!

Lotul echipei Futsal Ceahlăul Piatra-Neamț

Portari: Octavian Luca, Florin Hîncu, Teodor Stan

Jucători de câmp: Denis Munteanu, Cosmin Nemțeanu, Ionuț Marian, Petruț Chiriac, Dragoș Berea, David Apetrei, Daniel Catană, Marif Cozmulici, Codruț Cârnu, Robert Apetrei

Marian Patruică – antrenor

Cristian Vornicu – președinte

Constantin Pușcalău – delegat

Articol de Adi Dobre