Duminică, 27 iunie, se reiau competițiile județene de fotbal. Acestea vor debuta cu etapele preliminare ale Cupei României, care vor oferi, până pe 20 iulie reprezentanta județului Iași în competiția eliminatorie.

Din luna august va reîncepe și campionatul județean, care cuprinde Liga a IV-a și trei serii de liga a V-a. În cadrul Cupei României, etapa județeană, Asociația Județeană de Fotbal Iași a programat, duminică, meciurile contând pentru optimile de finală. Săptămânile următoare se vor disputa sferturile, semifinalele și finala. Meciul care va desemna echipa câștigătoare va avea loc, cel mai probabil, pe stadionul Emil Alexandrescu din Copou. Toate jocurile se vor desfășura cu respectarea protocolului medical impus de autorități și cauzat de pandemia de Covid-19.

„Mă bucur că duminică vom reîncepe competițiile. A fost o pauză lungă, forțată de pandemie. Sper ca totul să se desfășoare normal. Asociația Județeană de Fotbal a transmis și prezentat tuturor participanților la competiții protocolul medical, regulile care trebuie respectate. Am constatat foarte multă receptivitate din partea echipelor, deoarece toți suntem dornici ca totul să revină la normal cât mai curând. Cu siguranță că vor mai fi lucruri pe care le vom corecta din mers, însă cel mai important este că avem cadrul necesar să reîncepem activitatea fotbalistică județeană”, a declarat Sorin Boca, președintele AJF Iași.

Meciurile care se vor disputa în cadrul optimilor de finală ale Cupei României – etapa județeană: Stejarul Dobrovăț – CS Tomești, Gloria Românești – Gloria Bălțați, Unirea Podu Iloaiei – Victoria Lețcani, Voința Bivolari – AS Țuțora, Construct Press Gropnița – Flacăra Erbiceni, AFC Movileni – Unirea Scânteia, Spicul Heleșteni – Moldova Cristești, Progresul Deleni – Unirea Ruginoasa.

Arbitrii și observatorii, pregătiți de start

În ultimele săptămâni, arbitrii și observatorii care activează în campionatul județean au fost instruiți în ceea ce privește noile reglementări atât din punct de vedere sanitar, cât și sportiv. De asemenea, toți arbitrii care au fost delegați pentru etapa de duminică sunt fie vaccinați împotriva Covid-19, fie au efectuat testul antigen rapid și rezultatul a fost negativ.

„Le-am prezentat arbitrilor și observatorilor toate elementele de care trebuie să țină cont pentru ca jocurile să se desfășoare în cele mai sigure condiții. Totodată, toți arbitrii și observatorii delegați la jocurile de duminică sunt fie vaccinați, fie au primit rezultat negativ la testul antigen rapid. Era foarte important și pentru noi să reînceapă competiția județeană. Suntem unul dintre județele care an de an dăm arbitri în ligile superioare și pentru a putea să îi pregătim la un nivel optim, avem nevoie de meciuri. Am încredere că, din punct de vedere al arbitrajului, lucrurile vor funcționa la parametri normali, chiar dacă pauza competițională a fost îndelungată”, a punctat Vlad Ciobanu, președintele Comisiei Județene a Arbitrilor Iași.

Înaintea începerii tuturor meciurilor din faza optimilor de finală ale Cupei României – etapa județeană va fi păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor celor care au decedat în timpul pandemiei. Amintim aici și o serie de personalități care au activat în cadrul AJF Iași: Dumitru Paraschiv (fost secretar general și observator), Viorel Coman (fost arbitru și observator), Emil Lupulescu (fost observator, antrenor, fotbalist și profesor la LPS Iași), Vasile Dumitrașcu (fost arbitru și observator), Kurt Gross (fost observator).

Articol de Narcis Pohoață (Iași)