Fotbalul feminin românesc se află la ora bilanțului. Anul 2022 a fost unul fără prea multe surprize, Liga 1 Feminin fiind dominată din nou de multipla campioană Universitatea Cluj.

Gruparea ardeleană a bifat în vară cel de-al 11-lea titlul consecutiv și al 8-lea event, dovedind încă o dată că rămâne cel mai puternic și cel mai bine organizat club din România. În același timp, Universitatea Cluj a rămas gruparea cu cea mai importantă contribuție la loturile naționale, alimentând fără încetare toate reprezentativele, de la U15 la cea de senioare.

Anul 2022 a marcat, din păcate, dispariția echipei Heniu Prundu Bârgăului, angoasa Universității Cluj în ultimii ani. Vicecampioană și finalistă a Cupei României în ultimele două sezoane, Heniu, echipa care a pus pe harta fotbalului din România micuța localitate bistrițeană Prundu Bârgăului, a fost retrasă din pricini financiare.

În ciuda acestui fapt, sezonul 2022-2023, aflat la jumătatea sa, se anunță cel mai dificil din ultimul deceniu pentru Universitatea Cluj. Politehnica Timișoara, marea revelație a actualei stagiuni, i-a aruncat mănușa echipei de pe Someș fiind hotărâtă să reziste până la final și să întrerupă hegemonia Clujului în fotbalul feminin românesc.

Mirel Albon, fost selecționer al primei reprezentative și antrenorul cu cele mai multe succese pe banca Olimpiei Cluj, a fost catalizatorul Politehnicii Timișoara, echipă care a avut un sezon de toamnă perfect în Liga 1. Gruparea bănățeană a intrat în vacanța de iarnă cu o linie de clasament absolut impresionantă: 11 victorii din tot atâtea partide și un golaveraj de 75-0!

Două nou-promovate au fost și ele sarea și piperul sezonului aflat în desfășurare. Este vorba despre Carmen București și AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, formații aflate în acest moment pe locuri de play-off.

Liga 2 Feminin e plină în acest sezon de nume cu rezonanță: Farul Constanța, Chindia Târgoviște, FCSB (în Seria I), AFC Hermannstadt sau CFR Cluj (în Seria a II-a). Acest amănunt pare totuși să nu conteze în politica unor echipe precum ACS Liceenii Topolog, Vulpițele Galbene Roman (în Seria I), CS Gloria 2018 Bistrița sau ACS Atletic Olimpia Gherla (în Seria a II-a). Acestea ocupă poziții fruntașe în eșalonul secund și sunt hotărâte să lupte pentru promovare.

Liga 3 Feminin este, cu siguranță, mai spectaculoasă ca niciodată. Universitatea Craiova, FC U Craiova 1948, Petrolul Ploiești (în Seria I), Politehnica Iași, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, FC Botoșani (în Seria a II-a), FC Argeș, Rapid București, FC Voluntari și CS Mioveni (în Liga a III-a) sunt echipele cu greutate din al treilea eșalon valoric al fotbalului feminin din România. Alături de ele, ambițioasă și pusă pe fapte mari se află ACS Estera din micuța localitate vrânceană Țifești, care este lider în Seria a II-a după opt etape disputate.

Pentru prima reprezentativă a României, anul 2022 a însemnat consumarea unei noi campanii de calificare. Tricolorele pregătite de Cristian Dulca au încheiat pe locul 3 în Grupa G preliminară pentru turneul final al Campionatului Mondial, în spatele Italiei și Elveției. Parcursul naționalei României a fost unul mulțumitor și dătător de speranțe.

Echipele naționale de junioare au făcut și ele pași importanți în anul 2022, participările la turneele oficiale, amicale sau de dezvoltare reprezentând tot atâtea prilejuri de a aduna experiență.

Articol de Adi Dobre