FOTO: Flavius Buboi/SPORT PICTURES

Calificările formațiilor noastre în fazele superioare ale competițiilor europene marchează un segment special al performanțelor, la cel mai înalt nivel.

CFR Cluj întâlnește în această lună pe Lazio Roma în “primăvara europeană” a Conference League. Prezența echipelor românești în cupele continentale, în fazele avansate ale acestora, s-a fixat printr-o sintagmă aparte: “primăvara europeană”.

Practic, șansa de a disputa meciuri în aceste competiții dincolo de tururile preliminare și fazele inițiale, programate de obicei vara sau toamna, în prima parte a unui sezon, adică în lunile din anul doi al fiecărui sezon fotbalistic.

UTA Arad și Steaua au deschis drumul

Sezonul 1971/72 este primul în care o echipă românească a bifat “primăvara europeană”. Și e vorba de două performere, cu meciuri jucate în martie 1972!

Steaua București, în Cupa Cupelor, a eliminat Hibernians Paola (Malta) și pe FC Barcelona (Spania) pentru o calificare spectaculoasă în sferturile de finală ale competiției. A fost eliminată aici, dar fără înfrângere, după 1-1 și 0-0 în deplasare cu Bayern Munchen.

În același sezon, UTA Arad s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA. Asta după ce a eliminat Austria Salzburg (Austria), Zaglebie Walbrzych (Polonia), Vitoria Setubal (Portugalia). A cedat, finalmente, în fața englezilor de la Tottenham, 0-2 și 1-1.

Sezonul de vis a fost 1988/1989

Sezonul 1988/89 a fost singurul din istorie când am reușit calificarea cu nu mai puțin de trei formații în “primăvara europeană”, mai exact Steaua, Dinamo și Victoria București, acoperind practic toate cele 3 competiții UEFA de la acea vreme.

Roș-albaștrii au ajuns până în finala Cupei Campionilor, pierdută în fața celor de la AC Milan (Italia), iar Dinamo și Victoria s-au oprit în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, respectiv Cupei UEFA. “Câinii roșii”, după 1-1 și 0-0 cu Sampdoria Genova (Italia), iar defunctul club al Capitalei, după 1-1 și 0-4 cu Dynamo Dresda (Germania)

Peste jumătate, după Revoluție

Cu rezultatul din actualul sezon, CFR Cluj ajunge la trei astfel de reușite și se poate mândri cu faptul că e și laureata ultimei “primăveri europene” din fotbalul românesc, în sezonul 2019/2020.

  • 26 de calificări în “primăvara europeană” contabilizează până azi fotbalul românesc

Interesant este că 14 din cele 26 de performanțe vin din fotbalul românesc de după Revoluția din 1989, respectiv în sezoane începând din 1990/91 spre prezent.