Ca urmare a informațiilor vehiculate în mass-media, referitor la faptul că arbitrii Cătălin Popa și Horia Mladinovici au fost delegați ca arbitri VAR, Comisia Centrală a Arbitrilor face următoarele precizări:

  • În urma introducerii sistemului VAR, conform Legilor Jocului și a Protocolului pentru asistență video la arbitraj, la un meci de fotbal, pe lângă arbitrii care oficiază pe teren, sunt delegați și oficiali de meci pentru asistență video. Această ultimă categorie necesită pregătiri și calificări speciale (curs atestare VAR, organizat sub directa supraveghere a FIFA).
  • Arbitrii, pentru a putea oficia la meciuri în calitate de arbitri de teren, trebuie să treacă testele fizice, cele teoretice (cuprind întrebări din regulamente) și testul video. Cei care nu au trecut testele fizice, dar le-au luat pe cele teoretice și cele video pot fi delegați în calitate de oficiali video, fiind vorba de o activitate statică. Acesta este și motivul pentru care, în campionatul trecut, Ovidiu Hațegan nu a avut nevoie de derogare. Astfel, toți arbitrii care nu au trecut testele fizice vor putea fi utilizați (până la retestare) doar ca arbitri video.
  • La testarea care a avut loc în perioada 4-7 iulie, în ciuda faptului că au trecut testul de viteză, următorii arbitri nu au finalizat testul FIFA, oprindu-se, în general din motive medicale și pentru a preveni accidentări mai grave: Cătălin Popa, Horia Mladinovici, Robert Avram (arbitri), Vlad Bârleanu, Gheorghe Bogdan, Ionuț Bobe, Marius Marchidanu, Vlad Urzică și Adrian Vornicu (arbitri asistenți). Aceștia pot susține testele fizice atunci când vor fi total recuperați și, în cazul în care le vor trece, vor putea fi delegați ca arbitri / arbitri asistenți la partide din Liga 1 după data de 4 august.