Suntem cu doar câțiva pași în noul an, însă privim deja către vara lui 2025, când naționala de tineret va disputa meciurile de la EURO U21.
Turneul găzduit de Slovacia va reprezenta a cincea participare a României la un campionat european de tineret și va fi cel de-al patrulea turneu consecutiv la care participă naționala U21, patru dintre calificări fiind obținute în urma preliminariilor, în timp ce la ediția 2023 am participat din postura de țară gazdă, alături de Georgia. Gazde am fost și în 1998, însă atunci locul de desfășurare a competiției a fost ales dintre țările calificate.
Prima participare la EURO U21
Pregătită de Victor Pițurcă, generația jucătorilor din care făceau parte printre alții Bogdan Lobonț, Cosmin Contra, Cătălin Hîldan, Ionel Dănciulescu, Cătălin Munteanu, Adrian Iencsi sau Eugen Trică evolua în fața propriilor suporteri, în premieră, la un turneu final de tineret.
Tricolorii au evoluat atunci împotriva Germaniei, Rusiei și a naționalei Țărilor de Jos, meciuri jucate la București pe stadioanele Steaua, Cotroceni și Lia Manoliu. Au fost trei înfrângeri la limită înregistrate de naționala de tineret atunci, dar experiența unui turneu final s-a văzut în evoluția fotbaliștilor care au devenit, majoritatea, piese de bază în angrenajul primei reprezentative!
După 21 de ani, din nou la EURO
Vara anului 2019 a rămas în aminitrea suporterilor naționalei ca una fierbinte, dar nu doar din cauza temperaturilor ridicate, ci și a meciurilor pe care tinerii tricolori, conduși de pe bancă de Mirel Rădoi, le jucau la europeanul de tineret din Italia și San Marino. Atunci, România s-a oprit în semifinale și a obținut, pe lângă admirația lumii, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, bornă ce nu mai fusese atinsă de 57 de ani!
În istoria acelei generații rămâne și momentul din calificări când, în ultimul minut al prelungirilor meciului din Portugalia, Ionuț Radu apără un penalty ce le asigura tricolorilor toate cele trei puncte și, la finalul preliminariilor, primul loc în grupă!
În plină pandemie, tricolorii se califică din nou la EURO
Începute cu Mirel Rădoi și încheiate cu Adrian Mutu pe bancă, calificările pentru turneul final ce avea să fie găzduit de Ungaria și Slovenia au fost din plin afectate de pandemia de coronovarius din 2020. Ultimele meciuri din cadrul calificărilor s-au disputat fără spectatori, la fel ca turneul final. România s-a calificat de pe locul secund la EURO, unde a întâlnit în faza grupelor Germania, Țările de Jos și Ungaria. A fost egalitate de puncte la finalul celor trei meciuri între noi și primele două naționale menționate, fiecare cu câte 5 puncte câștigate, diferența fiind făcută de golaveraj. Astfel, tricolorii s-au oprit în faza grupelor, dar cu satisfacție morală că au fost la egalitate cu cei mai buni.
Chiar dacă tribunele stadioanelor erau goale, tinerii tricolori au știut să aducă culoare, nu doar în timpul jocului, iar ciuleandra a răsunat din nou la un turneu de tineret!
Din nou gazdele EURO
La fel ca în 1998, România a fost gazda turneului final, dar de această dată alături de Georgia. Din postura de gazde, tricolorii au evoluat doar în partide amicale în perioadele meciurilor de calificare. Din păcate, parcursul tricolorilor pregătiți de Emil Săndoi s-a oprit din nou în faza grupelor. Singurul punct scos de tricolori a fost în ultimul meci din cadrul grupelor, în fața Croației, Spania și Ucraina dovedindu-se adversari prea puternici la acel moment.
Șase din jucătorii ce au evoluat la acest Campionat European s-au regăsit și în lotul pentru următoarele calificări, astfel, următoarea generație de EURO a pornit la drum cu avantajul experienței unui turneu de tineret în spate.
Povestea EURO continuă în 2025
Cu un nou selecționer pe banca tehnică, în persoana lui Daniel Pancu, tricolorii porneau la drum către calificarea la un nou turneu final de tineret. Primul meci a avut loc în Albania unde, deși am condus cu 2-0, a trebuit să ne recunoaștem învinși în cele din urmă, și porneam cu un eșec la drum. A urmat însă o serie de 6 meciuri fără înfrângere, cu 5 victorii și o remiză, până la deplasarea din Finlanda când am cedat în fața gazdelor cu 0-2. Calculele pentru ultima etapă erau simple: 6 puncte ne duceau garantat la EURO! Jucătorii naționalei cu le-au dat nicio șansă celor din Muntenegru, impunându-se cu 6-2, iar meciul decisiv cu Elveția de la București s-a desfășurat într-o singură direcție, scorul final fiind 3-1 pentru România.
Astfel, naționala de tineret ajunge la performanța remarcabilă de a bifa patru participări consecutive la Campionatul European U21, trei dintre acestea venind în urma unor calificări!
Programul meciurilor din Grupa A, grupa din care face parte România, este următorul:
- Miercuri, 11 iunie: Slovacia – Spania (Bratislava, ora 19:00) | Italia – România (Trnava, ora 22:00)
- Sâmbătă, 14 iunie: Spania – România (Bratislava, ora 19:00) | Slovacia – Italia (Trnava, ora 22:00)
- Marți, 17 iunie: România – Slovacia (Bratislava, ora 22:00) | Spania – Italia (Trnava, ora 22:00)
*Orele de start în România