Echipele feminine de fotbal Politehnica Timișoara și Universitatea Cluj sunt singurele formații cu maximum de puncte după primele patru etape disputate în noul sezon al Ligii 1 Feminin.

Dacă startul grupării clujene nu reprezintă o surpriză, prestația echipei pregătite de Mirel Albon este, cu adevărat, unul impresionant.

În afara celor patru victorii, Politehnica Timișoara are un golaveraj impresionant, 32-0! Cu echipă tânără, în care vedetele sunt Teodora Meluță, Bianca Ienovan, Cristina Sucilă și portarul Sara Câmpean, Politehnica Timișoara „e în creștere față de anul trecut”, după cum mărturisește Mirel Albon.

„„Ne-au lipsit câteva jucătoare”

Cel mai experimentat tehnician din fotbalul românesc spune că „încep să se vadă rezultatele după un și mai bine de muncă, de antrenamente”. Mirel Albon crede că Politehnica Timișoara este pe drumul cel bun: „Începem să arătăm așa cum ne dorim. Avem o echipă tânără. Chiar și transferurile făcute în această vară au vizat tot jucătoare tinere, de perspectivă, care să se încadreze în filozofia noastră. Jocul echipei arată mai bine decât anul trecut. Mai avem însă mult de muncă, pentru că întotdeauna e loc pentru mai bine. Vrem să îmbunătățim viteza de joc, viteza de pasare. Cui i se datorează această schimbare? În primul rând jucătoarelor, care au tras din greu, s-au dezvoltat din punct de vedere fotbalistic. Poziționarea pe ambele faze, defensivă și ofensivă, e mai bună. Ajungem mai ușor și cu mai multe jucătoare în fața porții adverse”.

Mirel Albon nu a putut alinia în cele patru meciuri disputate în acest sezon tot ceea ce are mai bun. „Ne-au lipsit câteva jucătoare, iar asta s-a văzut. Când vom avea tot lotul valid, echipa va avea o creștere și mai mare”, a spus tehnicianul echipei de pe Bega.

„Punem în continuare accent pe academia clubului nostru”

Obiectivele formației Politehnica Timișoara pentru acest sezon sunt îndrăznețe, dezvăluie Mirel Albon: „Ne dorim un loc mai bun decât cel din sezonul precedent, când am încheiat competiția internă pe locul trei. Ne dorim, de asemenea, să avem un cuvând greu de spus în Liga 1. Punem în continuare accent pe academia clubului nostru, unde avem deja echipe de junioare U17, U15, U13 și U11. Toate aceste echipe au fiecare antrenorul său! Ne-au venit fetițe și mai mici și, probabil, vom avea o echipă și pentru ele. Pe termen lung, Politehnica Timișoara își propune titlul de campioană, postură din care nu dorim să facem doar act de prezență în Liga Campionilor. Va fi foarte greu, dar nu imposibil. Exemplul campioanei Albaniei, KFF Vllaznia Shkodër, este cel mai bun. Vllaznia a reușit în această toamnă să se califice în grupele UEFA Women’s Champions League”.

Alături de Teodora Meluță, Cristina Sucilă, Bianca Ienovan și Sara Câmpean, din lotul Politehnicii face parte din acest sezon și Melinda Nagy. În vârstă de 22 de ani, Melinda s-a accidentat grav sezonul trecut, când evolua pentru formația maghiară Diósgyőri VTK. Mirel Albon speră ca fotbalista sa să fie aptă de joc în finalul sezonului regulat: „Avem experiența cu Teo Meluță, care s-a refăcut la noi după o gravă accidentare și s-a reîntors la echipa națională într-o formă extraordinară. Melinda Nagy e o luptătoare și sunt convins că își va reveni. Vom conta pe serviciile sale, probabil, în play-off”.

„Le-am văzut pe fete cu jucând fotbal zâmbetul pe buze”

Ca și Poli Timișoara, multipla campioană Universitatea Cluj a început sezonul cu o victorie la scor. Golaverajul ardelencelor este și el unul impresionant, 28-1! „Am luat gol în ultima etapă, la Galați. A fost o neatenție colectivă”, a ținut să precizeze Alin Cioban, președintele echipei Universitatea Cluj.

În ciuda startului perfect, Alin Cioban a mărturisit că Universitatea Cluj a avut de înfruntat și alți adversari în afara celor din teren: „Pentru noi, startul de sezon a fost unul foarte dificil. Veneam după eliminarea din Liga Campionilor. Fetele au fost extrem de dezamăgite după ce au încheiat prematur aventura europeană. A fost o dezamăgire uriașă pentru toți. În aceste condiții moralul trebuia reparat repede. Ne-am revizuit obiectivele și am decis să punem accent pe campionat. Am luat totul de la zero, cu un nou antrenor principal. Echipa a fost preluată de Costică Olariu, fostul antrenor secund al echipei. Daniel Sima, fostul antrenor principal, a fost invitat să rămână un apropiat al clubului, să rămână în structura grupării noastre. Așteptăm răspunsul dânsului”.

Alin Cioban spune că fetele de la Universitatea Cluj și-au regăsit destul de repede plăcerea de a juca. „Primele două victorii din actualul sezon au avut darul să ne mulțumească. Nu doar pentru că am luat șase puncte, ci și pentru că am văzut la fete din plăcerea de a juca. Le-am văzut pe fete la antrenamentele conduse de Costică Olariu și Mia Ganea cu zâmbetul pe buze, cu o determinare remarcabilă. Chiar și atunci când la ședințele de antrenamenet erau prezente doar 6-7 jucătoare, celelalte jucătoare fiind plecate la loturi”.

„Am constituit o grupă de elită”

Din acest sezon, Universitatea Cluj a înființat o grupă de elită, de unde prima echipă să se alimenteze cu jucătoare valoroase, apte pentru meciurile din Liga 1. „Am constituit o grupă de elită, cu jucătoare de diferite vârste, care să se pregătească pe principii moderne de antrenament. Dacă la junioare se lucrează foarte mult la tehnică, ne dorim ca la această grupă de elită pregătirea fizică să fie de bază. Apoi, cu un bagaj solid, fetele pot face pasul spre echipa mare”.

Universitatea Cluj se va baza în continuare pe un nucleu de jucătoare cu experiență. „Hall, în poartă. Apoi linia defensivă, unde în centru le avem, printre altele, pe Simona Sigheartău și Cristina Botojel, iar în lateral pe Maria Stamate și Adina Giurgiu, două jucătoare care nu ar trebui să lipsească din echipa națională. Apoi la mijloc sunt Ioana Bortan și Mihaela Ciolacu, iar în atac există o mulțime de variante, Ioana Bălăceanu, Marea Bâtea, Adina Borodi, Carmen Marcu, Carolina Țabur”!

Universitatea Cluj și Politehnica Timișoara se vor confrunta în meci direct peste două etape, sâmbătă, 22 octombrie, la Iclod, fieful campioanei „U”.

Articol de Adi Dobre