Echipa națională de futsal a României s-a întors joi de la Tbilisi, acolo unde a disputat, marți și miercuri, două meciuri de verificare în compania selecționatei similare a Georgiei, echipă calificată la turneul final al Campionatului European de futsal de anul viitor din Olanda.

Tricolori au cedat în primul joc, scor 1-4, gol marcat de Paulo Ferreira, deși nu au făcut un joc rău, statistica stând mărturie. În cel de-al doilea meci disputat la „Palatul Olimpic” din Tbilisi, miercuri, 17 noiembrie, tricolorii au intrat deciși să își ia revanșa. Au condus cu 3-0 (goluri Iszlai Richard – două și Kusmodi Tamas), scor la care, din păcate, s-a accidentat portarul Gică Dospinescu, cel care, în ciuda faptului că s-a aflat la debutul în prima reprezentativă, a făcut un meci foarte bun. Echipa pregătită de Avtandil Asatiani a revenit și a întors rezultatul, 4-3 pentru Georgia, dar Felipe Oliveira, căpitanul României, a egalat din penalty cu 30 de secunde înainte de final.

„Au fost două meciuri-test foarte bune, în care principalul obiectiv a fost acela de a-i vedea la treabă pe toți componenții lotului. Am întâlnit un adversar care a crescut enorm în ultimii ani, o națională a Georgiei care nu a ajuns întâmplător la Campionatul European, aceasta fiind cea mai mare performanță din istoria sa. Cu mulți brazilieni naturalizați, Georgia a fost un adversar teribil. Vom face o analiză a acestor două jocuri și vom vedea ceea ce trebuie îmbunătățit. Am demarat un proces de întinerire a lotului, un proces de schimbare a generațiilor, unul foarte delicat, și nu vrem să ne oprim”, a spus Endre Kacso, selecționerul naționalei României, aflat la a doua acțiune cu prima reprezentativă după cea de luna trecută.

Cea de-a doua confruntare dintre Georgia și România a marcat și un jubileu! Paulo Josue Letra Da Costa Ferreira, legitimat în prezent la Clube Recreativo de Candoso – Portugalia, a bifat meciul cu numărul 50 sub tricolor. „Sunt mândru că port acest tricou! Mulțumesc, România”, a spus, după meci, Paulo Ferreira, care și-a amintit de toate partidele în care a evoluat pentru România. Cel mai important moment din cariera sa internațională l-a prezentat, fără îndoială, meciul împotriva Portugaliei, țara sa natală, de la EURO 2018!

În urmă cu șase ani, Paulo Ferreira, născut la Porto, devenea primul stranier naturalizat din istoria fotbalului românesc. Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Fotbal în 2016, Paulo mărturisea că a știa deja geografia și istoria României! „Cu Imnul e mai greu! Am învățat, dar nu pe tot! E greu, dar studiez”, spunea atunci Paulo Ferreira.

După acțiunea naționalei României la Tbilisi, futsalul românesc se întoarce la competiția internă, în acest week-end și la începutul săptămânii viitoare fiind programate meciurile etapei a X-a a Ligii I.

Iată lotul României care a făcut deplasarea la Tbilisi pentru „dubla” de verificare în compania Georgiei:

Portari: Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc), Teodor Lungu (CFR Timișoara), Gică Dospinescu (Luceafărul Buzău)

Jucători de câmp: Kusmodi Tamas (Autobergamo Deva), Kedei Barna, Bálint Andor, Balázsi Attila (toți trei de la FK Odorheiu Secuiesc), Paulo Ferreira (Clube Recreativo de Candoso – Portugalia), Felipe Oliveira (Jaén/Spania), Iszlai Richard (Autobergamo Deva), László Szőcs (Nyírgyulaj Futsal/Ungaria), Mánya Szabolcs, Hadnagy István (ambii de la SG Kecskemét Futsal/Ungaria), Vlăduț Dudău (Sportul Ciorăști), George Lepădatu (ASD Active Network/Italia)

Staff tehnic: 

Endre Kacso – antrenor principal
Mánya Szabolcs – antrenor secund și jucător
Mihai Tătar – antrenor cu portarii
Vasko Karabolevski – medic
Emanuel Gugu – preparator fizic
Nicola Koposcsuch – masor

Articol de Adi Dobre