Cea de-a treia întâlnire a partenerilor proiectului ONSIDE a avut loc la Lausanne, Elveția, la sediul Athletic European, între 15 și 16 noiembrie 2018.

Principalul obiectiv al primei zile a întâlnirii a fost acela de a lua în considerare rezultatele fazelor de cercetare ale proiectului. Cercetarea adecvată a forței de muncă reprezintă fundamentul unui proiect de dezvoltare a competențelor, iar partenerii au analizat rezultatele celor patru faze ale cercetării care au avut loc de la ultima întâlnire.

Interviurile telefonice cu nouă federații europene importante au generat date utile și au sporit rețeaua de federații angajate în proiectul ONSIDE.

A fost realizat și un sondaj online la care au participat diferite federații sportive naționale. 247 de respondenți au oferit răspunsuri în peste 50 de sporturi.

Rezultatele au fost analizate și discutate în cadrul temelor principale de dezvoltare a forței de muncă, inclusiv recrutarea, retenția, aptitudinile, educația și provocările actuale.

La întâlnirea din cea de-a doua zi, la inițiativa lui Jan Vlasblom de la Comitetul Olimpic Olandez, participanții au dezbătut nivelurile și modelele oficialilor/arbitrilor din domeniul sportului, fiind de acord cu producerea în cadrul proiectului a unei structuri pentru standardul ocupațional. În cele din urmă, o sesiune interactivă a generat o definiție generală de lucru a practicării sportului, care este punctul de plecare în elaborarea standardelor de competență.

Partenerii din cadrul proiectului vor avea următoarea întâlnire la București, în martie 2019, în care vor finaliza primul set de rezultate.

Julia Lee, director Sports Officials UK, a declarat: “Cele două zile au fost într-adevăr luminoase și au subliniat pasiunea pentru practicarea sportului. Contribuția partenerilor și informațiile colectate din sondaje vor fi cu adevărat utile pentru progresul către etapele următoare ale proiectului”.

Finanțate din fonduri europene prin programul Erasmus+, activitățile care se desfășoară pe o durată de trei ani în cadrul proiectului Onside se realizează cu implicarea mai multor parteneri de prestigiu, cum ar fi Federația Europeană de Handbal, Comitetul Olimpic din Olanda sau Asociația Arbitrilor Sportivi din Franța.

Proiectul Onside pune accent în special pe activitatea oficialilor din sport, în cazul fotbalului – arbitrii, care au un rol important la fiecare nivel de competiție, pornind de la sportul de bază și până la cel al elitelor. Sunt studiate și scoase în evidență, în premieră, caracteristicile, abilitățile și informațiile necesare îndeplinirii rolului de oficial în toate sporturile pe baza unei analize din toate țările continentului. În final, Onside își propune să realizeze standardul ocupațional pentru oficialii din sport la nivel european și să ofere un manual care va sta la baza pregătirii tuturor celor care fac parte din fenomen.

România este reprezentată de Kyros Vassaras, președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, și Alexandru Deaconu, vicepreședintele CCA.