Cu ocazia Congresului FIFA de la Bangkok (Thailanda), Federația Română de Fotbal (FRF) și Federația Norvegiană de Fotbal (NFF) au semnat un parteneriat pentru dezvoltarea fotbalului feminin prin încurajarea participării femeilor în fotbal și inițierea unui curs dedicat antrenoarelor.

Prin semnarea memorandumului de către președintele FRF, Răzvan Burleanu, și președintele NFF, Lise Klaveness, se dorește promovarea drepturilor egale în societate și crearea de noi oportunități pentru fete de a juca fotbal.

Astfel, va fi creat un curs dedicat antrenoarelor care va avea impact atât asupra nivelului de pregătire a acestora, cât și asupra tinerelor jucătoare, cu vârsta între 6 și 12 ani, care vor lua parte la sesiuni de pregătire în cadrul programului.

Cursul va fi susținut de doi instructori din cadrul NFF, posesori ai licențelor UEFA, va include 24 de participante și se va întinde pe o perioadă de 8 luni, în sezonul 2024-2025. În cadrul proiectului, în baza bunelor relații între federații, a fost invitat și forul din Ucraina, reprezentat de președintele Andrei Șevcenko.

Antrenoare și jucătoare din Ucraina, ale căror activitate și viață le-au fost afectate de războiul din regiune, vor participa la cursul care se va desfășura, în perioada următoare, în România.

În cadrul workshop-urilor se va pune accentul pe valori precum fair-play-ul, incluziunea socială, una dintre temele importante urmând a fi protejarea tuturor participanților la jocul de fotbal.

Având ca scop îmbunătățirea experiențelor pe care fetele le au în fotbal, vor fi organizate sesiuni practice de antrenament în cadrul unui festival cu peste 100 de participante cu vârsta între 8 și 12 ani. De asemenea, antrenoarele din program vor lua parte la seminare cu teme teoretice și practice.

Federația Norvegiană de Fotbal are o vastă expertiză la nivelul fotbalului de bază (grassroots) și în fotbalul feminin: sunt înregistrate 1.699 de cluburi de grassroots cu 24.569 de echipe la diferite categorii de vârstă, peste 130.000 de voluntari susținând activitatea acestora.