Ziua de 1 iunie a marcat o nouă ediție a „live”-ului „Ora Tricolorelor” găzduit de pagina de Facebook a Naționalei României de Fotbal Feminin.

Invitată a fost Ioana Bortan, cea care a intrat în istoria fotbalului românesc drept căpitanul primei reprezentative din cele două partide istorice jucate în compania selecționatei similare a Statelor Unite ale Americii, multiplă campioană mondială și olimpică, din noiembrie 2016.

Considerată una dintre cele mai cerebrale jucătoare din fotbalul românesc, Ioana Bortan a scăpat repede de emoții și i-a încântat pe fanii primei noastre reprezentative prin eleganța și diversitatea răspunsurilor sale. Ioana Bortan s-a născut la Sighișoara la 23 ianuarie 1989 și a debutat în fotbal destul de târziu, la 20 de ani, după o perioadă de un deceniu și jumătate împărțită în mod egal între gimnastică ritmică și atletism.

În cei 11 ani de activitate fotbalistică, Ioana Bortan a jucat doar la Cluj, mai întâi la CFF Clujana și ulterior la Olimpia Cluj. „Sunt mijlocaș central. Am început ca fundaș! Poate până la finalul carierei voi ajunge vârf de atac sau, cine știe, portar”, a sunat o scurtă prezentare a „fișei postului” Ioanei Bortan, care la Olimpia a fost inclusiv antrenor principal! „A fost o experiență extraordinară. Mi-a plăcut, dar, am mai spus, e greu să faci ambele treburi în același timp așa că am renunțat”, a spus căpitanul campioanei României.

Ioana Bortan am mărturisit că nu s-a plictisit în ultimele două luni și jumătate: „Am încercat să profit de această perioadă. Mi-am petrecut foarte mult timp cu părinții mei, mai ales că de la 14 ani ei au fost mereu plecați. Mi-au lipsit foarte mult, dar acum i-am redescoperit, m-am redescoperit pe mine alături de ei, am retrăit încă o dată copilăria. Nu am suferit în această perioadă”.

Specialistă în IT de câțiva ani, ocupație îndrăgită din întâmplare, Ioana Bortan spune că pentru a reuși trebuie să faci sacrificii. Fotbalul și slujba nu i-au permis Ioanei să onoreze până acum ofertele venite până acum din străinătate, dar spune că e gata de o aventură: „Am avut oportunități, oferte. Nu le-am acceptat însă pentru că aveam și serviciu și fotbal, aveam stabilitate, iar de doi ani au venit alături de mine la Cluj și ai mei. Una dintre ultimele mele dorințe este aceea de a juca afară, să simt cum e să joci într-un campionat puternic”.

Ioana Bortan este una dintre susținătoarele fervente ale ideii FRF de dezvoltare a fotbalului feminin: „Vin la fotbal din ce în ce mai multe fete talentate, fete care pot fi inițiate, învățate, crescute în spiritul performanței. Doar așa putem dezvolta fotbalul feminin. Îmi susțin părerea că echipele masculine de fotbal trebuie să aibă echipe feminine. Atunci ar crește competitivitatea și calitatea fotbalului feminin”.

Pe parcursul celor 11 săptămâni, în contextul pandemiei cu COVID-19 și pentru a rămâne în contact permanent cu comunitatea fotbalului feminin, jucătoarele naționalei României au intrat săpămânal în direct cu suporterii, unde timp de o oră le-au răspuns la întrebări și curiozități sau le-au oferit sfaturi. Ștefania Vătafu și Laura Rus, împreună, Florentina Olar, Andreea Părăluță, Maria Ficzay, Adina Giurgiu, Teodora Meluță, Cosmina Dușa, Mia Ganea,  Andrea Herczeg, Olivia Oprea și Ioana Bortan sunt jucătoarele care au răspuns prezent la Ora Tricolorelor în aceste săptămâni.

Urmăriți ediția cu Ioana Bortan integral mai jos!