În perioada februarie – mai 2023, Școala Federală de Antrenori (SFA) organizează un nou curs pentru obținerea licenței UEFA A-GK, la care participă 16 antrenori de portari, deținători ai licenței UEFA B-GK.

Cursanții au parcurs primul modul pe 13 și 14 februarie, când cursul a debutat „Analiza jocului portarului la Campionatul Mondial din Qatar”, sesiune condusă de Leo Toader, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României, dar și lector și mentor în cadrul SFA. El a prezentat concluziile extrase de un grup tehnic FIFA în urma evoluțiilor portarilor de la Campionatul Mondial 2022.

Partea teoretică a continuat cu capitolul despre „Metodologie”, unde Eugen Anghel, antrenor de portari la Campionii FC Argeș, a pus accentul pe aspectele esențiale de care antrenorii trebuie să țină cont în realizarea planificării activităților la nivelul portarilor profesioniști. Pentru a exersa noțiunile aflate, cursanții, împărțiți pe grupe de lucru, au construit planuri de antrenament cu teme specifice precum apărarea porții, apărarea spațiului din spatele liniei defensive, centrări, duelul 1 versus 1. Ulterior, fiecare grupă a prezentat rezultatul final în fața colegilor și lectorilor, pentru a primi feedback.

După-amiaza a fost petrecută pe teren, unde lectorii au organizat o lecție demonstrativă pentru explica și sublinia aspectele cheie dintr-o sesiune de antrenament la nivelul licenței UEFA A-GK, respectiv la nivelul portarilor profesioniști.

În a doua sesiune practică, cursanții au putut aplica în teren antrenamentele create cu ajutorul unei echipe de jucători U18. Fiecare grupă de lucru a trebuit să explice exercițiile, să le demonstreze, să ofere și să ceară feedback de la jucători. Pentru a crea contextul unui antrenament oficial, toată sesiunea practică a fost filmată, iar evaluarea și feedback-ul final au fost oferite pe baza imaginilor surprinse.

A doua zi, accentul a fost pe „Profilul și rolul portarului”, unde Leo Toader a prezentat calitățile pe care trebuie să le să le aibă un portar în fotbalul modern, competențele pe care trebuie să le deprindă și abilitățile care trebuie antrenate, dar și rolul acestuia: modalitatea de selecție în funcție de obiectivele echipei, contribuția pe care o are într-o echipă de profesioniști și aspectele tehnico-tactice antrenate la nivelul superior.

Apoi, Eugen Anghel i-a introdus pe cursanți în „Analiza și evaluare antrenmentului”, explicându-le care sunt aspectele de urmărit în procesul de pregătire și cum trebuie să-și evalueze propriul portar (greșelile pe care le face și modul de corectare a acestora). Același lector și mentor SFA a condus și sesiunea „Analiza tactică a adversarului”, unde cursanții au învățat să identifice jucătorii cheie care sunt periculoși pe faza de atac, fazele fixe, loviturile de pedeapsă și jocul de atac al echipei adverse.

În corelație cu noțiunile teoretice, au fost prezentate o serie de secvențe video în care au fost evidențiate erorile unor portari atât din fotbalul intern, cât și din cel european, ulterior grupele de lucru primind sarcina de a construi antrenamente pentru a corecta erorile vizualizate anterior. După ce au primit feedback din partea lectorilor, cursanții au mers pe teren pentru a pune în practică antrenamentele create.

Alături de echipa de jucători U18, fiecare grupă de lucru a explicat, demonstrat și lucrat exercițiile propuse. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de evaluare pe baza secvențelor filmate, feedback reciproc, oferirea unor teme de lucru individuale (observarea și analiza portarilor care evoluează la echipele din UEFA Champions League) și concluziile finale ale Modulului 1.

Modulul 2 va avea loc în perioada 13-14 martie și va aduce în atenția cursanților noi subiecte teoretice și multe sesiuni practice cu scopul de a contribui la dezvoltarea și la o formare corespunzătoare a acestora în concordanță cu cerințele care se impun la nivelul jucătorilor, respectiv portarilor, echipelor profesioniste.

Reamintim că, în conformitate cu Directiva UEFA, echipele din ligile profesioniste de fotbal europene sunt obligate să aibă sub contract antrenori de portari care să dețină licența UEFA A-GK începând cu sezonul competițional 2023-2024.