Zilele acestea au avut loc noi întâlniri referitoare la schimbarea formatului Cupei României, după cele demarate la finalul anului trecut. Reprezentanții Hypercube, partenerul FRF în acest proiect, au prezentat cinci posibile formate, toate pornind de la modelul elvețian, care ar implica un sistem cu grupe în primele faze ale competiției.

Aceștia au discutat cu reprezentanții cluburilor din primele trei ligi, asociații județene, deținători de drepturi și jurnaliști despre care ar fi cea mai potrivită variantă pentru Cupa României.

Prezentările au conținut și simulări privind impactul fiecărui format asupra numărului de meciuri pe care o echipă le-ar putea disputa acasă / în deplasare, tipul de adversari pe care i-ar putea întâlni (cu o cotă valorică mai mare sau mai mică), gradul de predictibilitate al meciurilor și numărul de spectatori pe care i-ar putea atrage competiția la stadion.

Au fost analizate și calendarul competițional, și perioadele în care ar putea avea loc meciurile conform unui nou format, fără a aglomera programul echipelor implicate în mai multe competiții.

Pe baza feedback-ului primit, Hypercube urmează să propună și o grilă de premiere pentru toate fazele competiției. În următoarele săptămâni va fi livrată forma finală a proiectului în baza căruia ar putea avea loc viitoarele ediții de Cupa României.

Firma olandeză Hypercube a contribuit de-a lungul timpului la modelarea formatelor Ligii Campionilor și Europa League, EURO 2016 și ale campionatelor din Țările de Jos, Belgia, Portugalia, Norvegia, Danemarca, Austria și Elveția.