În săptămâna de acțiune CAFE (Centrul pentru Acces la Fotbal în Europa), echipa națională a României feminin U17 a beneficiat de susținerea din tribune a mai multor tineri cu sindrom Down. Reprezentativa noastră găzduiește la Centrul Național de Fotbal Buftea turneul de calificare la EURO 2023.

Tinerii fac parte din Asociația Down Plus București și sunt ei înșiși practicanți ai fotbalului și ai altor sporturi. Sub îndrumarea președintei asociației, Georgeta Bucur, ei au susținut frenetic naționala României în partida de sâmbătă, împotriva reprezentativei Poloniei. La finalul meciului, pierdut de românce, tinerii cu sindrom Down au mers pe teren, unde le-au consolat cu câte o îmbrățișare pe tinerele jucătoare.

În această săptămână, la inițiativa CAFE și în parteneriat cu UEFA, se încurajează participarea persoanelor cu dizabilități la meciuri de fotbal. Sub sloganul #Total Access se promovează activitățile de integrare a persoanelor cu nevoi speciale în universul fotbalului. Astfel de acțiuni se înscriu și în Strategia de sustenabilitate a FRF, care și-a propus ca în perioada 2022-2030 să monitorizeze și să se asigurare că mediul fotbalistic și infrastructura care deservește fenomenul sunt accesibile pentru oricine dorește să participe, ca practicant sau suporter, indiferent de abilitățile personale.

Săptămâna #Total Access a fost marcată și de către Naționala României de Nevăzători

Pe 11 martie, la Liceul pentru Deficienți de Vedere din Buzău, Naționala României de Nevăzători a jucat primele meciuri din cadrul European Blind Football League, într-un turneu la care mai participă naționala de nevăzători a Angliei U23, precum și echipele de club ale celor de la Borussia Dortmund, AS Roma, Charleroi și San Remo.

Partidele de sămbătă au fost primele jucate pe terenul special dedicat fotbalului pentru nevăzători, construit la Buzău cu ocazia EURO 2020.

În strategia de sustenabilitate a FRF una dintre politicile de acțiune este ”Fotbal pentru toate abilitățile”, cu următoarele inițiative în curs de derulare:

  • Promovarea fotbalului de nevăzători, prin activitatea Echipei Naționale de nevăzători, oferirea de suport audio la meciurile de fotbal pentru spectatorii nevăzători și construirea de terenuri de fotbal pentru nevăzători, cu ajutorul Guvernului.
  • Parteneriate pentru promovarea fotbalului pentru toate abilitățile cu: Asociația Down Plus, Special Olympics Romania, Asociația Națională a Nevăzătorilor, Colour Blind Awareness.

Manifestul CAFE

Viziunea noastră este o lume în care persoanele cu dizabilități reprezintă o parte cheie a peisajului sportiv global, ca fani, angajați, voluntari și lideri, astfel încât toată lumea să aibă șanse egale de a contribui într-un mediu accesibil, incluziv și primitor.

Săptămâna de acțiune CAFE este cea mai mare sărbătoare de acest gen, oferind fanilor cu dizabilități și grupurilor acestora, cluburilor, ligilor, federațiilor, ONG-urilor și tuturor celor pasionați de acces și incluziune șansa de a se uni în promovarea #TotalAccess.