România va găzdui turneul de calificare pentru Campionatul European de Fotbal pentru Nevăzători la Buftea, între 25 și 28 septembrie. Tricolorii vor juca pentru calificare contra naționalelor din Albania, Polonia și Grecia, în competiția care revine după doi ani de pauză.

Primele două clasate se vor califica la EURO 2022. România a fost gazda calificărilor și în 2017 și 2019, iar la ultima ediție s-a calificat la turneul final fără să piardă vreun meci. Echipa României e pe locul 19 în ierarhia mondială a Federației Internaționale a Sportului pentru Nevăzători (International Blind Sport Association – IBSA).

La finalul lunii iulie, echipa antrenată de Sorin Lepădatu s-a reunit la Buftea pentru un stagiu de pregătire înaintea calificărilor.

Meciurile de fotbal pentru nevăzători se joacă pe teren sintetic de dimensiuni reduse, 5 contra 5, în două reprize de câte 20 de minute. Portarul nu are dizabilități de vedere, iar mingea folosită este una specială.

Competiția, organizată de Asociația Nevăzătorilor din România și Federația Română de Fotbal, cu sprijinul Comitetului Național Paralimpic, are loc sub egida International Blind Sport Association – IBSA.

Echipa națională de fotbal pentru nevăzători a României a fost creată de către Asociația Nevăzătorilor din România în anul 2013. În susținerea organizării acestei selecționate naționale, asociația a primit un sprijin decisiv din partea Comitetului Național Paralimpic Român și a Federației Române de Fotbal, structuri ce au finanțat primele acțiuni interne și internaționale.

De altfel, Federația Română de Fotbal recunoaște și sprijină reprezentantiva tricolorilor nevăzători, în anul 2018 inaugurând, la Buftea, primul teren de fotbal pentru nevăzători din țară.