Naționala de futsal U19 a României se reunește astăzi la Odorheiu Secuiesc pentru un cantonament de o săptămână. Aceasta va fi prima acțiune pentru Robert Lupu, noul antrenor al selecționatei U19.

Fost selecționer al primei reprezentative și actual antrenor al formației de primă ligă CFR Timișoara, Rober Lupu îi va vedea în premieră pe mulți dintre noii săi elevi, alături de care în primăvară va aborda preliminariile pentru turneul final al Campionatului European. Robert Lupu preia practic naționala U19 a României de la Endre Kacso, selecționerul naționalei de seniori, cel care s-a ocupat până de curând de echipa U19.

Cea de-a doua ediție a turneului final al Campionatului European de futsal rezervat echipelor U19, UEFA European Under-19 Futsal Championship, se va disputa în perioada 3-10 septembrie 2022 la „Olivo Arena” din Jaén, Spania.

Pentru turneul final vor fi puse la bătaie doar șapte bilete. Deținătoarea trofeului, Spania, care s-a impus la prima ediție a Campionatului European U19, în urmă cu doi ani în Letonia, în același timp și gazdă, este calificată din oficiu.

Echipa pregătită de Robert Lupu, face parte din Grupa a 5-a, alături de Rusia, Slovacia și Georgia. Tricolorii vor face oficiile de gazdă! Locația nu a fost încă stabilită.

„Încercăm să fim o fabrică de jucători pentru naționala mare”

– Domnule Robert Lupu, drum bun alături de naționala U19 a României!

– Mulțumesc! Vă mărturisesc faptul că așteptam cu nerăbdare această primă acțiune a naționalei U19. În primul rând pentru că este prima pentru mine în această postură. Apoi pentru a vedea cum stăm cu tânăra generație a futsalului românesc. Așadar ne reunim într-un cantonament care va debuta astăzi, miercuri, 29 septembrie, și s eva încheia pe 5 octombrie. Încercăm prin această primă acțiune să pregătim o nouă generație pentru preliminariile Campionatului European din martie. Grupa se joacă la noi, dar va fi foarte dificil. Vreau să creăm la naționala U19 un lot cât mai competitiv. Încercăm să fim o fabrică de jucători pentru naționala mare.

– Veți disputa și meciuri de verificare?

– Nu. Vrem să facem în primul rând antrenamente tactice, pentru ca tinerii convocați să deprindă ceea ce le vom cere de acum înainte. Sunt jucători care la acest nivel lucrează foarte puțin tactic la echipele lor club.

– Astfel de cantonamente vor deveni o regulă?

– Vrem să facem câte un cantonament pe lună, pentru a ajunge la primăvară, la momentul debutului în preliminariile pentru EURO, la un nivel mulțumitor. Doresc să implementăm la juniori aceleași strategii de la echipa mare, o metodă practicată de națiunile puternice din futsal.

„Voi încerca să țin cât mai aproape de naționala mare”

– Ce v-ați mai propus?

– Trebuie să mărim aria de selecție, să căutăm jucători. Cei din garda veche sunt pe punctul de a se retrage. Spuneam și la început că așteptam cu nerăbdare această primă acțiune pentru că îmi plce ideea de a construi. Acesta a fost și motivul pentru care am acceptat propunerea lui Mihai Stoichiță de a continua la echipa națională. Vreau de asemenea să am o relație bună cu președinții de cluburi, cu antrenorii, să căutăm talente pentru a furniza jucători naționalei mari, să creăm o nouă generație, pentru că, din păcate, nu mai avem așa ceva.

– Care va fi relația cu selecționerul primei reprezentative?

– Ca și până acum, una foarte bună, bazată pe o colaborare strânsă, în beneficiul futsalului românesc. L-am invitat pe Endre Kacso în cantonamentul de la Odorheiu Secuiesc. De asemenea și pe ceilalți din staff-ul său. Repet, încercăm să implementăm aceleași sisteme. Și, în același timp, aș vrea ca Endre Kacso să vadă pe cine putem conta, ce jucători sunt, care e potențialul lor. Aș dori ca în cel mai scurt timp să integrăm măcar unul-doi jucători de la U19 la naționala mare, chiar dacă nu vor prinde minute, pentru a vedea cum se lucrează la prima reprezentativă. La rândul mei voi încerca să țin cât mai aproape de naționala mare, pentru o cât mai bună colaborare.

– Ați mai colaborat?

– Când Endre Kacso era seleceționer la U19, l-am invitat la prima reprezentativă, iar în ultima lună am reușit să facem tranziția de informații între noi. Sunt convins că putem lucra împreună.

„Îi doresc alături pe Lorand Szöcs și Laszlo Klein”

– Cine va face parte din staff-ul d-stră?

– Încă nu mi-am definitivat staff-ul tehnic. Trebuie să îmi aleg un antrenor secund și un altul cu portarii. Mai mult ca sigur ei vor fi coechipieri din generația de aur a futsalului românesc, oameni pasionați, devotați futsalului și echipei naționale. Nu e niciun secret, mi-i doresc pe Lorand Szöcs, care antrenează în Ungaria, și pe fostul portar al naționalei Laszlo Klein. Am discutat cu ei, iar acum aștept un răspuns din partea lor. Aș dori de asemenea un antrenor secund spaniol, chiar și fără salariu. Sună straniu, dar străinii sunt foarte îndrăgostiți de meseria lor și sunt atenți la CV-ul lor fiind gata de orice sacrificiu.

– Cum ați făcut convocările?

– Convocările pentru acest prim cantonament al naționalei U19 este tot rodul colaborării cu selecționerul Endre Kacso. Selecția a fost făcută împreună cu Endre Kacso deoarece cunoștea foarte bine mare parte din jucători.

Iată lotul naționalei U19 a României care se reunește astăzi la Odorheiu Secuiesc:

Portari: Alin Cârdei (CS United Galați), Geza Feri (Korondy Junior)

Jucători de câmp: Mojzi Botond (KSE Târgu Secuiesc), Norbert Barboc (KSE Târgu Secuiesc), Denis Miron (Asd Futsal Ternana / Italia), Vlad Ilie (Zaragoza), Vasile Pruteanu, Darius Roca (ambii de la Futsal Ceahlăul Piatra-Neamț), Cristian Nicola, Nagy Tamas (ambii de la CSM Târgu Mureș), Keresteyi Jozsef, Csomor Mathe, Boga Bencze (toți trei de la FK Odorheiu Secuiesc), Alexandru Trifa, Cristian Buhăceanu, Andrei Buhăceanu (toți trei de la CFR Timișoara)

Articol de Adi Dobre