Prima reprezentativă de futsal a României a plecat în această dimineață spre Maroc, acolo unde marți, 8 decembrie, și miercuri, 9 decembrie, va susține două partide de verificare în compania naționalei țării gazdă. Cele două meciuri de la Rabat vor fi ultimele înaintea debutului în preliminariile pentru EURO 2022, competiție care va fi găzduită de Țările de Jos, în perioada 19 ianuarie – 6 februarie 2022.

Naționala României face parte din Grupa a 4-a preliminară, alături de trei reprezentante din fosta Iugoslavie: Serbia, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. Primul loc la finalul campaniei asigură calificarea la EURO 2022. Șase din cele opt echipe care se vor clasa pe locul secund vor merge și ele la EURO. România va juca primul meci din preliminarii luna viitoare.

Principala absență din delegația României pentru cele două meciuri din Maroc este cea a selecționerului Robert Lupu, izolat acasă, la Timișoara, după ce a fost infectat cu noul coronavirus. În ciuda indisponibilității, Lupu a fost în permanență alături de tricolori, care s-au reunit sâmbătă, 5 decembrie, la Buftea.

„Îmi pare rău că nu sunt acolo alături de băieți. Nu vreau să mă plâng, Doamne ferește, dar e greu, foarte greu. Chiar aseară am avut o video-conferință cu ei. Vom organiza și duminică seară, după ce tricolorii vor ajunge la Rabat. Vom pregăti meciurile împreună, vom analiza evoluția echipei tot împreună. Încercăm, chiar dacă fizic nu sunt cu ei, să ținem aproape, să menținem atmosfera extraordinară creată în timp la echipa națională. Sunt mulți tineri în acest moment la lot, în primul rând pentru că, din motive obiective, lipsesc șapte jucători importanți. Sper ca fiecare jucător să dea totul pe teren în cele două meciuri contra Marocului, să răsplătească încrederea pe care o avem în ei. Am pus la punct în ultimii ani un anumit stil de joc, un concept întocmit împreună, antrenori și jucători. Nu a fost ușor. Am trecut în revistă multe stiluri până să îl găsim pe cel mai pretabil echipei noastre, jucătorilor noștri, personalităților lor. Relațiile de joc s-au format, atmosfera e, spuneam și mai devreme, una foarte bună, așa că așteptăm încrezători debutul în preliminariile pentru EURO 2022, un turneu final ce va fi pentru unii dintre tricolori una dintre ultimele șanse de a evolua la un asemenea nivel”, a spus Robert Lupu.

În absența lui Robert Lupu, naționala României va fi condusă de pe bancă de un tandem în care selecționerul are mare încredere: „Pe bancă va sta Marius Pîrciu, secundul și colaboratorul meu. El va fi ajutat de căpitanul Mimi Stoica, antrenor-jucător la Autobergamo Deva. Mimi e chiar mai în vârstă ca mine, așa că nu îmi fac probleme! Marius și Mimi au o relație foarte bună și, sunt convins, pot duce cu bine această misiune”.

Naționala Marocului nu e o necunoscută pentru România. „Am jucat contra Marocului în urmă cu un an, în China. În drumul spre cucerirea trofeului am dat peste Maroc. Am câștigat cu 3-2, dar meciul a fost unul foarte dificil. Marocul aduce cumva cu Serbia, cel mai dificil adversar din preliminariile pentru EURO. Marocul are chiar un plus de tehnicitate. Le-am spus celor tineri, unii chiar debutanți, că totul depinde de ei, că au șansa lor. Marius Pîrciu le va da tuturor șansa de a evolua, pentru a avea minute la echipa națională. Vreau ca în ianuarie, când vom definitiva lotul pentru preliminarii să avem cât mai multe variante”, a încheiat Robert Lupu.

Convocat în premieră la echipa națională luna trecută, Kedei Barna ar putea bifa la Rabat și primele minute în tricoul naționalei României. Jucător de bază la FK Odorheiu Secuiesc, Kedei Barna spune că abia așteaptă să evolueze pentru prima reprezentativă. „În primul rând aș dori să spun că mă bucură această nouă convocare și perspectiva de a debuta la echipa națională. Am venit cu drag și sper să stau aici cât mai mult. Ultima perioadă a fost una bună pentru mine și pentru echipa de club”, a spus Kedei Barna.

Iată lotul României care a făcut deplasarea în Maroc:

Portari: Petrișor Toniță (Imperial WET Miercurea Ciuc), Roberto Voin (Autobergamo Deva)
Jucători de câmp: Octavian Cireș (CS United Galați), Valentin Ilaș (CFR Timișoara), Andor Balint, Kedei Barna (FK Odorheiu Secuiesc), Adrian Pânzaru (Imperial WET Miercurea Ciuc), Szőcs László, Sergiu Gavrilă, Marinică Plugaru, Dumitru Stoica, Hadnagy Istvan (Autobergamo Deva), Sávio Valadares (AFC Kairat Almatî), Szabolcs Mánya (SG Kecskemét Futsal)

Articol de Adi Dobre