Naționala de futsal a României a reușit o victorie de senzație în fața Finlandei, în deplasare, scor 2-1, într-o partidă contând pentru Grupa a 8-a a Main Round-ului calificărilor pentru Cupa Mondială din 2024.

Tricolorii au confirmat astfel startul bun în această campanie, începută săptămâna trecută la Târgu Mureș, 5-1 cu Danemarca. După două etape disputate, România are șase puncte din șase!

Tricolorii au început foarte bine partida de la Vantaa, cu un presing care a deranjat teribil echipa gazdă. Elevii lui Endre Kacso au fost cei care și-au creat primii ocazii de gol la poarta adversă, dar șuturile expediate de Paulo Ferreira, Felipe Oliveira și Daniel Araujo au ratat ținta. Finlanda a ieșit și ea periculoasă din propria jumătate, în special cu mingi lungi. Petrișor Toniță a închis poarta cu câteva intervenții foarte bune. Cei mai periculoși jucători ai gazdelor au fost Korsunov, Hosio și Alamikotervo.

Finalul primei reprize a aparținut echipei gazdă, care, la o lovitură liberă, executată scurt de Korsunov, a trimis balonul în bară, prin Korpela. astfel, la pauză s-a intrat la egalitate, 0-0.

România a început bine partea secundă și în minutul 22 a reușit să deschidă scorul prin Sasse, care a reluat în plasă o minge respinsă de portarul Sovalainen. Replica finlandezilor nu a întârziat însă, Paulo Ferreira l-a faultat în careu pe Kunnas și arbitrul Daniel Matkovic a dictat penlaty pentru gazde. Execuția lui Korpela a fost ghicită de Petrișor Toniță, dar portarul nostru, care a făcut o nouă partidă mare, nu a putut evita egalarea.

Gazdele au ratat prin Korsunov, dar și tricolorii au avut șansa de 2-1 prin Crăciun și Araujo. Ultimul s-a revanșat după ce a marcat pentru 2-1, scor care avea să rămână neschimbat până la final, în ciuda faptului că Finlanda a jucat în ultimele 4 minute „5 contra 4”.

„Este o victorie a unității și a dăruirii. Știam că va fi greu contra Finlandei, dar contam pe băieți, care au fost extrem de motivați. Toți merită felicitări. Trebuie să rămânem însă cu picioarele pe pământ și să învingem și în meciurile care au mai rămas, din marte anul viitor!”, a spus selecționerul Endre Kacso.

Clasament Grupa 8: 1. ROMÂNIA 6p, 2. Finlanda 0p, 3. Danemarca 0p.

Finlanda – România 1-2 (0-0), „Energia Areena”, Vantaa, Finlanda

Au marcat: Korpela (24’37”) / Sasse (21’45”), Araujo (29’37”)
Arbitri: Daniel Matkovic, Darko Boskovic; Marco Rothenfluh (toți trei din Elveția)
Timekeeper: Arttu Kyynaeraeinen (Finlanda)

ROMÂNIA: 12. Toniță – 8. Cireș, 10. Oliveira (Cpt.), 11. Sasse, 14. Ferreira
Selecționer: Endre Kacso
Rezerve: 21. Dincuță, 3. Iszlai, 5. Gavrila, 7. Araujo, 9. Hadnagy, 15. Nastai, 18. Manya, 19. Miklos, 20. Crăciun.

FINLANDA: 1. Savolainen – 6. J. Kytölä, 8. Korsunov, 10. C Hosio (Cpt.), 13. Korpela
Selecționer: Sergio Gargelli
Rezerve: 2. Alamikkotervo, 3. Jaakko Alasuutari, 4. Pikkarainen, 9. M. Kytölä, 11. Lintula, 12. Koivumäki, 14. Kunnas, 15. Pöyliö, 16. Lilja

Programul meciurilor din Main Round:

6 octombrie 2022: ROMÂNIA – Danemarca 5-1
11 octombrie 2022: Finlanda – ROMÂNIA 1-2
1 martie 2023: ROMÂNIA – Finlanda
5 martie 2023: Danemarca – ROMÂNIA

Lotul convocat de selecționerul Endre Kacso:

Portari: Theodor Badea Lungu (CFR Timișoara)Petrișor Toniță (United Galați)Andrei Dinicuta (Autobergamo Deva);

Jucători de câmp: Andor Balint (Odorheiu Secuiesc), Richard Iszlai (Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Daniel Araujo (United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Istvan Hadnagy (Kecskemet Futsal | Ungaria), Felipe Oliveira (Napoli Futsal | Italia), Andre Sasse (Portimonense | Portugalia), Paulo Fereira (Povoa Futsal Clube | Portugalia), Andrei Crăciun (United Galați), Darius Nastai (CFR Timișoara), Szabolcs Manya (Kecskemet Futsal | Ungaria), Tamaș Miklos (Odorheiu Secuiesc).