Prima reprezentativă de futsal a României va disputa două partide de verificare contra Georgiei. Tricolorii s-au pregătit la București până duminică, iar luni de dimineață au ajuns la Tibilisi.

Tbilisi Sports Palace” din Tbilisi va găzdui marți, 16 noiembrie, și miercuri, 17 noiembrie, două meciuri-test între naționalele de futsal ale Georgiei și României. Federația Georgiană de Fotbal a anunțat că, din pricina măsurilor anti-Covid 19, ambele confruntări, programate de la ora 16:00 (ora României), se vor disputa fără spectatori.

În prima zi, elevii lui Endre Kacso au făcut cunoștință și cu parchetul de la „Tbilisi Sports Palace”, acolo unde, în urmă cu patru ani, naționala României obținea calificarea la UEFA Futsal Euro 2018 din Slovenia! În cele șase confruntări de până acum, România s-a impus de cinci ori.

Aceasta va fi cea de-a doua acțiune a naționalei de futsal a României cu Endre Kacso selecționer. Prima a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, la Bistrița, acțiune finalizată tot cu două meciuri de verificare, împotriva Ucrainei, când cele două reprezentative și-au împărțit victoriile.

Gică Dospinescu și Vlăduț Dudău sunt gata să debuteze pentru naționala de futsal a României! „Vom da totul pentru a răsplăti încrederea avută în noi”

„Dubla” de verificare de la Tbilisi ar putea reprezenta ocazia ca alți doi jucători să debuteze în tricoul echipei naționale a României. Este vorba despre portarul Gică Dospinescu (Luceafărul Buzău) și Vlăduț Dudău (Sportul Ciorăști). Ambii recunosc faptul că au emoții mari la prima lor convocare, dar susțin că „Vom da totul pentru a răsplăti încrederea avută în noi”.

„Inițial am crezut că e o farsă!”

În vârstă de 32 de ani, Gică Dospinescu este dublu campion al României cu Imperial WET Miercurea Ciuc, echipă la care s-a lansat și alături de care a participat în UEFA Futsal Champions League în sezonul 2019-2020. În vară, după desființarea grupării harghitene, Dospinescu a trecut la Luceafărul Buzău, acceptând oferta lui Iulian Trăznea, managerul echipei. Evoluțiile sale foarte bune l-au adus în atenția selecționerului Endre Kacso.

Vestea convocării a venit chiar de la selecționer! „Un coleg de echipă, harghitean de-al meu, Ovidiu Aramă, mi-a spus că selecționerul Endre Kacso i-a cerut numărul meu de telefon și că urmează să mă sune. Inițial am crezut că e vorba despre o farsă! Chiar și în timp ce vorbeam cu domnul Kacso mă tot gândeam că din moment în moment voi fi anunțat că e o glumă! Dar nu a fost! Ce am simțit în momentul în care am fost convocat? O fericire imensă! Nu mai știam de mine, atât eram de emoționat. Apoi m-am liniștit și mi-am spus că a venit și rândul meu, că anii de muncă și de sacrificii m-au adus aici. Să joci pentru echipa națională a României e visul oricărui om născut în această țară. Ce planuri am?! Să dau totul pentru a rămâne aici, la echipa națională”, a spus Gică Dospinescu.

Primii care l-au felicitat pentru convocare au fost colegii de echipă, apoi colegii de serviciu de la unitatea militară unde este caporal! „Domul Walter Gorbe, fostul meu patron de la Imperial WET Miercurea Ciuc, a ținut și el să mă felicite și să mă încurajeze”, a mai spus Dospinescu.

„E șansa mea și trebuie să profit de ea”

Vlăduț Alexandru Dudău, 21 de ani, component al echipei Sportul Ciorăști, este unul dintre jucătorii-revelație din actualul sezon al Ligii I la futsal. Originar din Costești – Vaslui, Dudău a început să joace futsal la Internațional Vaslui după câțiva ani de fotbal în echipa Liceului cu Program Sportiv din localitate. A plecat apoi la Poli Iași, unde a fost remarcat pentru prima oară de Endre Kacso, pe atunci selecționer al naționalei U19 a României. La un moment dat s-a lăsat de sport! „Am plecat în Germania, la muncă. Găsisem un serviciu bun, la o firmă importantă de curierat, dar gândul tot la futsal îmi stătea. Și a venit oferta celor de la Sportul Ciorăști. Nu am stat pe gânduri. Am zis să mai încerc o dată și, iată, am fost inspirat. Că voi ajunge la echipa națională de seniori, vă spun sincer, nu m-am gândit vreodată, deși sunt un luptător, un jucător care totdeauna a dat totul pe teren. Nu mi-a venit să cred atunci când domnul Endre Kacso m-a sunat. Mi-am zis că e șansa mea și că trebuie să profit de ea”, a spus Vlăduț Dudău.

Iată lotul convocat de Endre Kacso:

Portari: Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc), Teodor Lungu (CFR Timișoara), Gică Dospinescu (Luceafărul Buzău)

Jucători de câmp: Kusmodi Tamas (Autobergamo Deva), Kedei Barna, Bálint Andor, Balázsi Attila (toți trei de la FK Odorheiu Secuiesc), Paulo Ferreira (Clube Recreativo de Candoso – Portugalia), Felipe Oliveira (Jaén/Spania), Iszlai Richard (Autobergamo Deva), László Szőcs (Nyírgyulaj Futsal/Ungaria), Mánya Szabolcs, Hadnagy István (ambii de la SG Kecskemét Futsal/Ungaria), Vlăduț Dudău (Sportul Ciorăști), George Lepădatu (ASD Active Network/Italia)

Staff tehnic: 

Endre Kacso – antrenor principal
Mánya Szabolcs – antrenor secund și jucător
Mihai Tătar – antrenor cu portarii
Vasko Karabolevski – medic
Emanuel Gugu – preparator fizic
Nicola Koposcsuch – masor

Georgia va ataca România cu jucători din campionatele Spaniei și Rusiei!

Avtandil Asatiani, selecționerul Georgiei, a apelat pentru meciurile-test cu România, la tot ce are mai bun în acest moment! Georgia își continuă astfel pregătirile pentru prima participare la un turneu final din istorie! După o campanie remarcabilă, Georgia s-a calificat la Campionatul European de futsal de anul viitor din Olanda, competiția care va avea loc între 19 ianuarie și 6 februarie la Amsterdam și Groningen.

Iată lotul lui Avtandil Asatiani

Portari: Zviad Kupatadze (Gazprom Yugra/Rusia), Alexander Jamburia (Telasi Tbilisi/Georgia), Tornike Bukia (Kemi/Finlanda)

Jucători de câmp: Janiko Giorgiaia (Telasi Tbilisi/Georgia), Shota Topuria (Telasi Tbilisi/Georgia), Irakli Todua (Telasi Tbilisi/Georgia), Vakhtang Kekelia (Sipari/Tadjikistan), Archil Sebiskveradze (Gomeli/Belarus), Shaginia (Palma de Mallorca/Spania), Giorgi Chimakadze (TSU Tbilisi/Georgia), Giorgi Ghavtadze (Siberia/Rusia), Bruno Petro (Jaén/Spania), Thales Feito (Candoso/Portugalia), Giorgi Kurdadze (Dinamo Gro/Belarus) , Nikoloz Kurtanidze (PSP Tbilisi/Georgia)

Articol de Adi Dobre