Naționala de futsal a României a încheiat vineri, 10 ianuarie, primul cantonament al anului. Peste doar o săptămână însă, selecționerul Robert Lupu va suna din nou adunarea la Timișoara.

Tricolorii vor intra pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru meciurile din Elite Round-ul calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup, competiție care se va desfășura în Lituania, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020.

România va debuta în grupa de la Brno pe 2 februarie, atunci când va da piept cu marea favorită, naționala Kazahstanului.

În cele șase zile de cantonament petrecute la Timișoara, tricolorii s-au readaptat la efort. „Pentru unii a fost mai greu, pentru alții ceva mai ușor, așa e mereu la început de an. Nu a fost nevoie să ne urcăm pe cântar la revenirea din vacanță și nici la finalul cantonamentului de la Timișoara și asta pentru că niciunul dintre noi nu a venit cu kilograme în plus. Toți suntem conștienți de importanța perioadei prin care trecem, cu toții visăm zi și noapte la calificarea în premieră a naționalei României la un Campionat Mondial”, a declarat Dumitru Mimi Stoica, 38 de ani, căpitanul primei noastre reprezentative.

Selecționerul Robert Lupu nu i-a avut la dispoziție în cantonamentul de la Timișoara pe Carlos Ique Ribeiro, Felipe Oliveira, Paulo Ferreira și Sávio Valadares. A avut însă sub comandă 14 jucători, câți vor face deplasarea la sfârșitul lunii ianuarie la Brno, în Cehia.

Am avut câte două antrenamente zilnic, unul afară, unul în sală. Afară am făcut antrenamente fizice, alergări, serii care însumau 5-6 kilometri. Să nu își închipuie cineva că am făcut alergări ușoare, jogging, adică! Au fost serii și de 100 de metri, într-un cuvânt exact ce trebuie în această perioadă. În sală am făcut antrenamente tehnico-tactice, ne-am revăzut cu mingea! Așa cum spuneam mai devreme, toți băieții sunt bine, conectați la importanța perioadei pe care o traversăm. Știm câte eforturi au făcut cei din jurul echipei naționale, Federația Română de Fotbal, pentru a avea condiții bune de pregătire în această perioadă, zile în plus de cantonament”, a mai spus căpitanul naționalei de futsal a României.

Mimi Stoica este convins că cele două cantonamente din această lună sunt suficiente pentru pregătirea meciurilor din „grupa de foc” de la Brno: „Vom fi pregătiți fizic, tactic, dar și mental. Pregătirea mentală e uneori mai importantă decât toate, pentru că trebuie să te prezinți la ora jocurilor cu un psihic puternic, unul care să te ajute în momentele grele ale meciurilor, care, cu siguranță, nu vor lipsi. Dacă nu ai dorință, dacă nu ai ambiție, dacă nu ai un psihic puternic, nu ai cum să reușești la un asemenea nivel”.

Pentru căpitanul naționalei României, cantonamentele fac parte din viața sa: „Fac sport organizat de aproape trei decenii. Cantonamentele, meciurile, emoțiile, stresul fac parte din viața mea! Încerc să-mi organizez viața astfel încât să am cât mai puțin stres. Nu e ușor. Azi plec în cantonament cu echipa mea de club, CS United Galați. Pe 19 ianuarie, vom pleca, eu și alți doi colegi, Andrei Grigoraș și Andrei Crăciun, direct la Timișoara. Apoi de acolo la Brno. Ne vom revedea familiile abia peste o lună! Acasă rămân soțiile, copiii, pe care dorim să îi facem mândri de noi”.

Participant cu naționala României la patru ediții ale Campionatului European, Mimi Stoica își dorește și o prezență la Cupa Mondială, care ar însemna cea mai mare performanță din istoria futsalului românesc: „Simt că se poate, chiar de pe primul loc, fără a mai trece prin emoțiile barajului. Spun asta deși sunt conștient că în primul meci, cel mai greu, cu naționala Kazahstanului, ne vor lipsi trei oameni importanți, Carlos Ique Ribeiro, Felipe Oliveira și Cristi Matei. Avem însă resurse pentru a-i înlocui”.

Meciurile Grupei D din preliminariile europene vor fi găzduite de ”Sportovní hala Vodova” din Brno, Cehia.

Iată programul Grupei D:

2 februarie: Cehia – Slovenia; Kazakhstan – România
3 februarie: Cehia – România; Slovenia – Kazakhstan
5 februarie: România – Slovenia; Kazakhstan – Cehia

– câștigătoarea grupei se califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, din care fac parte Rusia, Croația, Slovacia și Azerbaidjan.

Iată lotul pe care selecționerul Robert Lupu l-a avut la dispoziție în primul cantonament din acest an:

Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari

Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Valentin Ilaș (Informatica Timișoara), Cristian Matei, Adrian Pânzaru, Bogdan Covaci, Hadnagy István (toți patru de la Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii de la United Galați), Ionuț Movileanu, Marinică Plugaru (ambii de la Dunărea Cășărași), Szabolcs Mánya (FK Odorheiu Secuiesc) și László Szőcs (în prezent liber de contract).

Din staff-ul selecționerului Robert Lupu mai fac parte Daniel Petcu – team manager, Marius Pârciu – antrenor secund și Nicu Koposciuk – masor.

 

Articol de Adi Dobre