Foto: Facebook - FC Carmen București

Mihaela Neacșu, fundașul central al echipei Carmen București, s-a remarcat în turul Ligii 1 Feminin prin evoluțiile foarte bune și printr-un gol de excepție. Într-un interviu pentru FRF, Mihaela a vorbit despre bogata sa experiență în fotbal, un sport care a devenit un stil de viață pentru ea.

17 ani de fotbal

În vârstă de 31 de ani, Mihaela Neacșu se poate mândri cu o experiență de 17 ani în fotbal. A luat contact cu acest sport în jurul vârstei de 9-10 ani, jucându-se cu băieții în spatele blocului, la fel ca majoritatea fetelor.

Originară din București, Mihaela provine dintr-o familie în care pasiunea pentru fotbal este nemărginită, astfel că jucătoarea de la Carmen București a avut tot timpul sprijinul părinților. Tatăl a practicat fotbalul în trecut, iar mama era o fană înfocată a lui Gheorghe Hagi pe vremea când Mihaela a făcut primii pași în fotbal. Astfel, în 2003, la inițiativa mamei, Mihaela a mers la CS Smart Sport București să dea probe. A fost acceptată în cadrul clubului, dar pentru a debuta a fost nevoită să aștepte încă un an până la împlinirea vârstei de 14 ani.

De la debutul în fotbal, în 2004, și până în prezent, Mihaela Neacșu și-a trecut în CV zece echipe: CS Smart Sport București (2004-2008), FC Dobrin (2009), Sporting Craiova (2010), CS Real Craiova (2011-2012), FC Brazi (2013-2014), FC Oțelul Galați (2014), ACS Heniu Prundu Bârgăului (2015), CS Real Craiova (2015-2016), CSS Târgoviște (2016-2018), FC Carmen București (2019 – prezent).

Alături de Smart Sport, Mihaela a ajuns de două ori în finala Cupei României, în 2005 și 2008, an în care s-a clasat pe treapta a treia a podiumului din Liga 1. A mai terminat pe locul 3 în campionat cu CS Real Craiova, în 2012, și cu Heniu Prundu Bârgăului, în 2015. După zece ani de la ultima finală disputată în Cupa României, Mihaela Neacșu a câștigat trofeul în 2018, cu CSS Târgoviște. La Carmen București, fundașul a contribuit la două promovări, cucerind astfel trofeul de campioană a Ligii 3 (2018/2019) și a Ligii 2 (2019/2020).

Mihaela Neacșu este fundaș central, dar poate juca și în bandă. Ea spune că cea mai dificilă adversară directă pe care a înfruntat-o este Cosmina Dușa – Bolu, așa cum mai este cunoscută – care în prezent evoluează pentru Fortuna Becicherecu Mic. Întrebată despre provocările postului său, Mihaela consideră că acestea pot apărea în orice minut al meciului: “Adversarul mă poate surprinde printr-un contraatac, iar eu trebuie să fiu concentrată pe tot parcursul jocului pentru a avea intervenții sigure și precise”.

Ratarea play-off-ului și obiectivul pentru retur

Carmen București a fost extrem de aproape de calificarea în play-off-ul Ligii 1 Feminin, încheind turul campionatului la doar trei puncte în spatele celor de la Universitatea Galați, echipa de pe locul 6, ultimul care asigură prezența în play-off. Cu o echipă măcinată de accidentări, Carmen a pierdut ultimele trei meciuri disputate în tur, ratând astfel șansa de a fi în play-off chiar în primul său sezon în Liga 1.

“Am fost într-adevăr foarte aproape de play-off, însă având cinci jucătoare accidentate, trei dintre ele operate la ligamente, ne-a fost destul de greu sa le înlocuim. Cu siguranță eram în play-off cu lotul complet”, consideră Mihaela Neacșu.

Bucureștencele se pregătesc pentru reluarea competiției din Liga 1 Feminin, urmând să joace în prima etapă a play-out-ului contra celor de la Asociația Fotbal Club Fair-Play. “Am început antrenamentele și încercăm să îmbunătățim ceea ce nu a mers în jocul nostru până acum. Sperăm să revină Iuliana (n.r. Obreja) cu forțe proaspete și să reușim să câștigăm cât mai multe meciuri. Totodată, sperăm să nu mai avem accidentări, iar jocul echipei să crească de la meci la meci, acesta fiind principalul obiectiv”.

Foto: Facebook – Carmen București

Mihaela Neacșu, gol de senzație în turul campionatului

În turul actualului sezon din Liga 1 Feminin, Mihaela Neacșu a marcat două goluri, unul dintre ele fiind o adevărată bijuterie. În meciul cu Banat Girls, Mihaela a închis tabela cu un gol dintr-o lovitură liberă de la distanță. “A fost o decizie luată pe moment, am văzut portarul ieșit și am zis “trag pe poartă“. M-am bucurat foarte mult că am reușit să înscriu, sper să o mai fac pe viitor”.

Mihaela și-a mai trecut numele pe lista marcatoarelor la meciul jucat de Carmen București pe teren propriu cu Selena SN Constanța, scor 4-0.

Unul din stâlpii apărării echipei Carmen București, Mihaela a identificat principalele sale calități ca jucătoare: “Consider că sunt calmă și nu mă las intimidată de numele și valoarea adversarului. În multe din momentele decisive reușesc să iau decizii rapide, anticipând de foarte multe ori ceea ce urmează să facă adversarul. O altă calitate ar fi viteza”.

Foto: Facebook – Carmen București

Unitatea grupului, principalul atuu al echipei Carmen București

La nivel colectiv, Mihaela consideră că principalul atuu al echipei sale este forța și unitatea grupului. Cele mai multe dintre jucătoare sunt prietene, iar atmosfera din vestiar este una armonioasă. “Suntem prietene foarte bune majoritatea și ne cunoaștem de mici, ne întâlnim și în timpul liber pentru diferite activități”.

Întrebată despre efectul pe care îl are o înfrângere asupra evoluției echipei, Mihaela Neacșu a precizat că optimismul este cheia pentru a depăși mai ușor momentele dificile. “Cu siguranță nimănui nu îi place să piardă, dar cel mai important este să învățam din greșeli și să mergem mai departe optimiste. Data viitoare va fi mai bine!”

Cele mai dragi amintiri din fotbal

Primul meci, prima medalie, primul trofeu, prima prezență la echipa națională, toate aceste momente vor râmâne întipărite în mintea fiecarui jucător de fotbal ca cele mai frumoase momente din carieră. Mihaela Neacșu își aduce aminte cu drag de prima medalie câștigată. În 2005, când avea 15 ani, a ajuns în finala Cupei României alături de CS Smart Sport București.

A urmat apoi prima convocare la naționala U19 a României, în toamna anului 2006. Prima convocare a însemnat și debutul Mihaelei la reprezentativa U19, în chiar primul meci jucat atunci de România la o acțiune în Moldova.

În 2018, Miheala Neacșu a trăit una din cele mai importante performanțe ale carierei: câștigarea Cupei României cu CSS Târgoviște, scor 3-0 contra celor de la Heniu Prundu Bârgăului. “A fost un vis devenit realitate. ‘O finală nu se joacă, ea se câștigă!’- aceasta a fost motivația pentru noi, o replică spusă de mari fotbaliști precum Teixeira, Hoban, Geraldo Alves, etc. într-un videoclip surpriză realizat de către Mitzy (Mihaela Merlan)”.

În schimb, când vine vorba despre un meci special, Mihaela își îndreaptă atenția către o altă perioadă a carierei: “Eram la Heniu și ne luptam pentru play-off. Consider că am făcut un meci mare contra ACS Târgu Mureș, echipă foarte bună la acea vreme, scorul rămânând 0-0”.

La polul opus, în sport își au locul înfrângerile, dezamăgirile și diversele obstacole. La rândul său, Mihaela a întâmpinat mai multe momente dificile de-a lungul carierei, dar nu s-a lăsat doborâtă și și-a urmat pasiunea pentru fotbal. “Am suferit o operație de menisc care m-a ținut cateva luni departe de terenul de fotbal. Au mai fost și momentele când echipe dragi s-au desființat, precum Smart si Oțelul Galați. Eram ca o familie, aveam condiții foarte bune la echipă”.

“Sportul îți poate schimba viața”

Pentru Mihaela, fotbalul este un stil de viață, iar beneficiile și satisfacțiile pe care i le-a adus de-a lungul timpul o fac să se simtă o jucătoare împlinită. Fotbalul face parte din viața mea, este unul dintre cele mai populare sporturi din lume. Acest sport, pe lângă faptul ca este unul antrenant și distractiv, are o mulțime de efecte pozitive asupra corpului și al minții”.

“Consider că fotbalul feminin s-a dezvoltat destul de mult și în România, de la an la an se înființează tot mai multe echipe și sunt promovate jucătoare tinere. Suntem pe drumul cel bun, dar cu mulți ani în urma țărilor cu tradiție în fotbalul feminin”.

Cu o experiență bogată în spate în ceea ce privește cariera sportivă, Mihaela Neacșu le îndeamnă pe tinerele fotbaliste să nu renunțe niciodată la visul lor. “Cu dorință, încredere și multă muncă se poate realiza orice, iar dacă visul lor este de a juca fotbal, să nu renunțe niciodată la el. Sportul le poate schimba viața și pot ajunge la o echipă de tradiție”.

Foto: Facebook – Carmen București

Răspunsuri pe scurt:

Care este cel mai important sfat pe care l-ai primit în carieră?

“Orice devine posibil când crezi acest lucru”.

La ce echipă din afara țării ți-ar plăcea să joci?

“Visul meu este de a ajunge la Barcelona și de a juca pe Camp Nou”.

Ai un campionat preferat din strainătate?

“Îmi place campionatul din Spania, deoarece se bazează mai mult pe tehnică decât pe forță”.

Ai un idol în fotbal?

“Când eram mică, idolul meu a fost Florentin Petre. Îmi plăcea foarte mult cum juca, datorită lui am ales să port numărul 8. Acum îmi plac mai mulți jucători: Neymar, Mbappe, Dybala”.

Cum decurge o zi de meci pentru tine? Cum te pregătești?

“Dimineața iau micul dejun, beau o cafea bună și sunt concentrată doar pe ceea ce trebuie să fac în meci”.

Ce îți doresti în viitorul apropiat?

“În primul rând și cel mai important este să fiu sănătoasă, iar în al doilea rând să am evolutii cât mai bune și să îmi ajut echipa să câștige trofee”.