Foto: ACS Heniu Prundu Bârgăului

La finalul săptămânii trecute, Mia Ganea, portarul echipei Heniu Prundu Bârgăului, și-a trecut în cont primul gol la formația bistrițeană, marcând din penalty în meciul cu Selena ȘN Constanța.

Într-un interviu special, Mia Ganea ne-a dezvăluit, printre altele, cum a început să joace fotbal și cum a ajuns să fie portar, deși inițial a evoluat pe postul de atacant.

“Am început să mă joc cu mingea când eram mică, în fața blocului, cred că așa se întâmplă în majoritatea cazurilor. Nu am fost îndrumată de nimeni către fotbal, pasiunea exagerată m-a împins către această carieră. Cel mai important este că am fost susținută de familie în alegerea pe care am avut curajul să o iau.

Din 2003, am început să practic fotbalul într-un cadru organizat la CFF Clujana, echipă alaturi de care am câștigat cam tot ce se putea câștiga”.

A început fotbalul ca atacant

Mia este obișnuită cu golurile și nu doar pentru că a mai înscris din penalty pe vremea când evolua la U Olimpia Cluj, ci pentru că a început fotbalul ca atacant.

“Nu mi-a trecut prin cap nicio secundă că o să ajung să joc pe postul de portar. Nu a fost alegerea mea. Soția domnului Mirel Albon, selecționerul echipei naționale de fotbal feminin a României, pe atunci antrenor la CFF Clujana, m-a văzut în poartă la un antrenament și i-a spus tehnicianului că “am ceva“ pentru postul de portar.

Mi s-a propus, m-am oferit să încerc, iar de atunci nu m-a mai scos nimeni din poartă. Munca și seriozitatea mi-au arătat că acesta este postul care mi se potrivește”.

Primul gol pentru Heniu Prundu Bârgăului

Primul gol reușit de Mia Ganea în tricoul celor de la Heniu Prundu Bârgăului, echipă pentru care joacă de la începutul acestui an, a venit la finalul săptămânii trecute, în etapa a șaptea a Ligii 1 feminin.

Fostul portar al naționalei feminine a României a înscris din penalty în minutul 25 al meciului câștigat cu 5-1 de Heniu pe terenul celor de la Selena ȘN Constanța.

“Nu a fost o decizie de moment, sunt trecută pe foaie printre fetele care execută 11 metri. Nu a fost cel mai bine bătut 11 metri al meu, dar m-am bucurat că am înscris, poate m-am bucurat prea mult, dar am facut-o sincer”.

Întrebată dacă un goalkeeper care execută un penalty are un avantaj pentru că știe cum gândește în astfel de momente cel care stă în poartă, Mia a răspuns: “Fiecare portar este diferit, avem stiluri diferite, gândim diferit, personalitate diferită, nu există o rețetă anume pe care să te bazezi. Dacă ar fi fost așa, ar fi executat doar portarii 11 metri”.

“Cred în zicala Un penalty se ratează, nu se apără

Având atât experiența ca portar, cât și aceea de a înscrie de la punctul cu var, am întrebat-o pe Mia dacă este mai greu să marchezi un gol din penalty sau să aperi o astfel de lovitură? “Este o întrebare grea, chiar cred în zicala ‘Un penalty se ratează, nu se apără’. O lovitură de la 11 metri perfect executată e imposibil de parat”, a spus portarul de 34 de ani.

Portarul care o inspiră pe Mia Ganea este cel care apără buturile lui Bayern Munchen, multipla campioană a Germaniei. “Îl admir pe Manuel Neuer. Din punctul meu de vedere, este un portar complex”.

“Îmi doresc calificarea în play-off”

După șapte etape disputate în Liga 1 feminin, Heniu Prundu Bârgăului se află pe locul 4, cu 13 puncte, având 4 victorii, un rezultat de egalitate și două înfrângeri.

“Avem 13 puncte, nu este tocmai punctajul pe care mi-l doresc în momentul de față, ne-am relaxat după anumite meciuri iar acest lucru ne-a costat puncte importante.

Ceea ce contează pentru noi este că atunci când tragem linie să fim acolo unde ne dorim. Îmi doresc calificarea în play-off și îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus la inceputul campionatului”, a spus Mia Ganea.