Naționala de juniori U16 a României va disputa la finalul săptămânii, vineri, 5 august, ora 20:30, și duminică, 7 august, ora 11:00, la CNF Buftea, două partide de verificare în compania selecționatei similare a Bulgariei. Ambele vor fi transmise în direct pe www.frf.tv!

În lotul pregătit de Victor Ene se regăsesc câțiva dintre tinerii tricolori care în primăvara acestui an debutau în naționala U15. Printre aceștia se numără și Marc Rădulescu, portarul celor de la FCSB, pentru care sezonul 2021-2022 a fost unul extraordinar, cel mai bun de la începutul carierei sale. Născut la 19 martie 2007, Marc Rădulescu a cucerit, alături de coechipierii săi de la FCSB, titlul, Cupa României și Supercupa României la Under 15!

În septembrie anul trecut, Marc se număra printre cei mai buni jucători ai celor de la FCSB la turneul internațional de la Milano, acolo unde juniorii bucureșteni au cucerit trofeul după o finală decisă la loviturile de departajare împotriva Atalantei. Marc apăra atunci primele două lovituri ale italienilor!

Cei care îl cunosc spun despre tânărul goalkeeper că are toate calitățile necesare pentru marea performanță. La primul său interviu, Marc Rădulescu a părut că nu are emoții. Și-a amintit despre primii pași în fotbal, despre sacrificiile făcute până acum, dar a vorbit și despre viitorul său fotbalistic.

„Am fost mai întâi atacant”

– Marc, primul tău interviu?! Ai emoții?!
– Nu prea!

– Când ai început fotbalul?
– La cinci ani, la Cautis Steaua Sudului, o echipă de cartier, din Berceni. Câțiva băieți mai mari, care jucau deja la Cautis și care mă cunoșteau, m-au luat cu ei. Baza unde ne antrenam era undeva vizavi de Spitalul Sfântul Ioan.

– Ai început direct portar?
– Nu! Am fost mai întâi atacant, dar nu pentru multă vreme, doar câteva luni. Îmi plăcea să stau însă în poartă. Apăram la bloc, în cartier, atunci când mă jucam cu prietenii. Atunci m-a văzut un profesor de la noi, de la Cautis, și de atunci nu am mai ieșit din poartă.

Campion la 11 ani

– Ce te-a atras la acest post?
– Îmi plăcea, pur și simplu. În plus, nu mai alergam atât de mult! Aveam deja doi idoli, pe David De Gea și pe Ionuț Radu. Îmi plăceau foarte mult. Portari tineri atunci, cu mari calități, încercam să fiu ca ei.

– Performanțele când au început să apară?
– Au venit, ușor, ușor, și performanțele. Mergeam la fel de fel de turnee unde ne impuneam. Totul a culminat cu titlul de campioni ai României la categoria noastră de vârstă, 11 ani. Imediat după această performanță, întreaga echipă, împreună cu antrenorul Alin Stoica, a trecut la FCSB. Despre antrenorul Alin Stoica aș vrea să spun că ne-a fost și ne este ca un tată. Ne-a ajutat nu doar în fotbal, ci și în viața de zi cu zi.

– Ce a însemnat această schimbare?
– Un pas înainte. Alte condiții de pregătire, altă organizare, condiții mult mai bune. Jucam acum la cel mai important club din țară!

„Am intrat în acest an acolo unde mi-am propus”

– Sezonul trecut a fost unul foarte reușit pentru tine.
– Așa este. Am cucerit titlul, Cupa României și Supercupa la U15, o performanță ce îmi va rămâne mereu în memorie.

– Ce calități trebuie să aibă un portar?
– Mentalitate, joc de picior, să fie muncitor, să rămână concentrat tot timpul, să fie modest.

– Cum merge școala?
– Foarte bine. Am intrat în acest an acolo unde mi-am propus, la Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade”, cu medie foarte bună, sunt mulțumit.

– E greu să împaci și școala, și sportul?
– Nu mi se pare greu, chiar dacă sportul de performanță înseamnă sacrificii, multe sacrificii.

„Am fost fericit și, puțin, chiar mându de mine”

– Urmărești antrenamentele altor portari? La seniori mă refer.
– Sigur. La FCSB m-am și antrenat cu cei de la prima echipă, Ducan, Vlad, Târnovanu, portari foarte buni. Am și vorbit cu ei. Pe internet urmăresc antrenamentele unor portari precum Ter Stegen, Donnarumma. Sunt foarte interesante.

– Care sunt obiectivele tale? Unde te vezi peste cinci ani?
– Vreau să ajung la naționala mare, acesta e visul meu! Acesta e obiectivul meu.

– Cum a fost la prima ta convocare, la echipa națională, în primăvară, la U15?
– Vă spun sincer că îmi doream să ajung la echipa națională. Când a venit prima convocare am fost fericit și, puțin, chiar mându de mine. E un sentiment extraordinar. Iar atunci când auzi imnul României e ceva grozav, greu de redat în cuvinte. La fel simt și acum, când am fost convocat la naționala U16. Îmi doresc cât mai multe convocări.

„Rezist foarte bine la presiune”

– Ai timp liber?
– Nu prea am. Iar atunci când am mă odihnesc, mai ies afară cu prietenii, ascult muzică.

– Care sunt punctele tale forte?
– Cred că am un joc bun de picior, am reflexe, rezist foarte bine la presiune.

– La ce ar trebui să mai exersezi?
– La toate! Tot timpul trebuie să te perfecționezi, să muncești.


Interviu realizat de Adi Dobre