Aproape 200 de antrenori români au fost formați în ultimii doi ani pentru a preveni orice formă prin care un copil poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic în context sportiv.

În ultimii doi ani, Federația Română de Fotbal a fost partenerul Fundației Terre des hommes într-un proiect care a format profesioniștii din mai multe sporturi astfel încât aceștia să perfecționeze măsurile de protejare a copiilor. Acest lucru a fost realizat împreună cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții și Federația Română de Gimnastică. De asemenea, Fundația a pus la dispoziție o serie impresionantă de resurse noi și complexe pe această temă-de la curs online, la manuale, broșuri, infografice, podcasturi și webinare. Toate se pot regăsi acum gratuit pe site-ul www.tdh.ro și platforma www.childhub.org.

A fost dezvoltat și un document complex ce descrie procedurile de safeguarding*, respectiv de protejare a siguranţei și a protecţiei copilului în sport. Semnarea acestei Politici (septembrie 2021) de către 20 de cluburi din diferite sporturi din țară a adus măsuri concrete de protejare a copiilor de orice formă de violență (fizică, verbală, psihologică). Printre acestea, desemnarea unei persoane resursă (focal point) la care copiii pot merge pentru a vorbi în siguranță și pot găsi sfaturi și îndrumare.

*Safeguarding – a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență și exploatare care poate apărea în contextul activităților sportive. Iar situațiile pot fi numeroase: fie că personalul comunică intimidant cu copiii, fie că un spațiu neadecvat oferă acces nedorit la intimitatea copiilor sau antrenamentul depășește anumite limite fizice și psihologice nedorite.

Acestea sunt premisele de la care a pornit proiectul Fundației Terre des hommes, singurul proiect (din România) de prevenire a violenței asupra copiilor în mediul sportiv –„Mediu Sigur pentru Copii în Sport” / Keeping Children Safe in Sports. 

În 8 februarie 2022, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului, reprezentanții Federațiilor de Fotbal și Gimnastică au arătat :

  • „Crearea unui mediu sigur pentru copii în fotbal este, pentru Federația Română de Fotbal, o prioritate de responsabilitate socială. Ca rezultat al proiectului “Keeping children safe in sport”, politica de safeguarding a fost adoptată de Comitetul Executiv al FRF și a devenit document oficial al federației, iar cursul a intrat în oferta Academiei Naționale de Fotbal. FRF va fi activă și va continua să formeze antrenori și manageri sportivi și să informeze publicul, în special părinții cu privire la prpblematica protecției copilului în sport”, a declarat Florin Șari, Public Policy & Social Responsibility Manager în cadrul Federației Române de Fotbal.
  • „Am trecut de la stadiul de conștientizare la cel în care aplicăm cu adevărat aceste politici și, mai ales, stadiul la care antrenorii vor avea obligativitatea de a urma an de an formarea”, a spus Andreea Zoia, reprezentanta Federației Române de Gimnastică.

Asigurăm copiii și părinții că, deși acest proiect se încheie, noi vom lucra în continuare pentru siguranța lor și avem deja un nou plan în acest sens. Vom lucra și cu alte federații și cluburi sportive, pregătim mai multe sesiuni de consultare și formare atât a antrenorilor, cât și a profesorilor de sport, a echipelor de management, dar și a copiilor. Ne dorim să ajungem în etapa în care cluburile certificate pot fi sprijinite prin supervizare și evaluare în ceea ce privește aplicarea politicii de siguranță și protecție a copiilor în sport. Mulțumim partenerilor că au făcut posibile rezultatele actuale și rămânem aproape de ei”, Laura Sava-Ghica, Deputy Director Terre des hommes România.

„Mediu sigur pentru copii în sport” (Keeping Children Safe in Sports) este un proiect co-finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene (REC 2014-2020). Coordonat de Terre des hommes România și implementat împreună cu Terre des hommes Hellas (Grecia) și Terre des hommes Ungaria.