Selecționata României U19 de futsal se va reuni joi, 2 decembrie 2021, la Odorheiu Secuiesc, pentru un cantonament de o săptămână. Aceasta este a doua acțiune a naționalei de la numirea lui Robert Lupu în funcția de selecționer, după cea din luna octombrie.

Tinerii tricolori continuă astfel pregătirile în vederea debutului în preliminariile turneului final al Campionatului European de futsal de anul viitor. UEFA Under-19 Futsal Championship este programat în perioada 3-10 septembrie 2022 în Spania. Toate meciurile se vor disputa la „Olivo Arena” din Jaén.

Naționala României face parte din Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor pentru EURO 2022, alături de Rusia, Slovacia și Georgia. Câștigătoarea grupei se califică la turneul final. Româna va găzdui meciurile Grupei 5.

În cele șapte zile pe care le va petrece la Odorheiu Secuiesc naționala de futsal U19 a României va avea și câteva meciuri-școală. Cel puțin asta își dorește Robert Lupu. Pentru acest cantonament, fostul selecționer al primei noastre reprezentative a convocat în premieră câțiva jucători, printre care stranierii Vasile Căruntu (A.E. Bellsport L’Hospitalet) și Daniel Vlad Ilie (Zaragoza Union).

„Mă bucur pentru această nouă acțiune. Era necesară și, aș putea spune, obligatorie, pentru că până la startul preliminariilor vom mai avea doar două perioade de pregătire, în ianuarie și în februarie. Ca și la primul nostru cantonament, și acum, la Odorheiu Secuiesc, vom încerca să ne cunoaștem și mai bine. Avem mai multe noutăți față de prima noastră acțiune. Cred că în acest moment am adus la lot tot ce are mai bun futsalul românesc la această categorie de vârstă, în ciuda faptului că aria de selecție e destul de restrânsă. Ce vom face la Odorheiu Secuiesc? Antrenamente tactice, pentru că trebuie să punem la punct strategia pe care o vom aborda în preliminarii. Vom încerca să jucăm și câteva meciuri-școală în compania unor formații din zonă. În același timp vom face și o selecție, așa cum am făcut și la prima noastră întâlnire, în octombrie, astfel încât în următoarele cantonamente, în ianuarie și februarie, să ne rămână doar definitivarea lotului pentru Main Round. Sperăm, repet, ca după acest cantonament să creionăm lotul. Trebuie să facem o selecție atentă și, în același timp, să implementăm principiile noastre de bază pentru aceste calificări. Din păcate, și acest aspect mă întristează teribil, nu avem niciun jucător de la liderul Autobergamo Deva… Avem un singur jucător de la vicecampioana CS United Galați, reprezentanta futsalului românesc în UEFA Futsal Champions League. E prea puțin. Deva, e adevărat, are un lot tânăr, cu care poate merge de acum înainte preț de zece ani. Un club care se respectă trebuie însă să crească jucători. Ce faci la anul dacă îți pleacă 3-4 jucători?! Sau dacă se accidentează?! Trebuie să crești, trebuie să investești. Încercăm, împreună cu cluburile, din prima ligă în special, să gândim o strategie comună în privința creșterii nivelului la nivelul juniorilor. Cluburile nu își mai permit să aducă jucători străini de valoare, scumpi, în primul rând din pricina pandemiei, dar și din cauze financiare. Tocmai de aceea ar trebui să dăm o mai mare importanță juniorior, să atragem cât mai mulți tineri către futsal”, a spus Robert Lupu.

Iată lotul convocat de Robert Lupu pentru cantonamentul de la Odorheiu Secuiesc:

Portari: Alin Cîrdei (CS United Galați) Vasile Căruntu (A.E. Bellsport L’Hospitalet)

Jucători de câmp: Patrick Chertes, Nagy Tamas (ambii de la CSM Târgu Mureș), Keresztelyi Jozsef, Boga Bencze (ambii de la FK Odorheiu Secuiesc), Marius David (Luceafărul Buzău), Narcis Jurj (Șoimii Șimand), Alexandru Trifa, Mădălin Trion, Cristian Buhăceanu, Andrei Buhăceanu (toți de la CFR Timișoara), Darius Roca, Vasilică Pruteanu (ambii de la Futsal Ceahlăul Piatra Neamț), Daniel Vlad Ilie (Zaragoza Union)

Articol de Adi Dobre