Foto: UEFA

Dublin, unul dintre orașele-gazdă EURO 2020, a găzduit tragerea la sorți a preliminariilor turneului final.

Cele 55 de selecționate au fost împărțite în 10 grupe (5 grupe de câte 5 echipe și 5 grupe de câte 6). La EURO 2020 se vor califica doar primele două clasate din fiecare grupă.

Grupa A: Anglia, Cehia, Bulgaria, Muntenegru, Kosovo
Grupa B: Portugalia, Ucraina, Serbia, Lituania, Luxemburg
Grupa C: Olanda, Germania, Irlanda de Nord, Estonia, Belarus
Grupa D: Elveția, Danemarca, Irlanda, Georgia, Gibraltar
Grupa E: Croația, Țara Galilor, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan
Grupa F: Spania, Suedia, Norvegia, România, Feroe, Malta
Grupa G: Polonia, Austria, Israel, Slovenia, FYR Macedonia, Letonia
Grupa H: Franța, Islanda, Turcia, Albania, Moldova, Andorra
Grupa I: Belgia, Rusia, Scoția, Cipru, Kazahstan, San Marino
Grupa J: Italia, Bosnia-Herțegovina, Finlanda, Grecia, Armenia, Liechtenstein

UPDATE | Cosmin Contra, selecționer România: “Nu e nici cea mai grea, nici cea mai ușoară grupă. Ne vom bate cu toata energia pentru calificare. Cred că foarte mult va conta calendarul grupei, adică ordinea disputării partidelor și perioada din an când vom întâlni adversarii din această grupă”

UPDATE | Alexandru Chipciu, mijlocaș România: “”Cred că suntem într-o grupă echilibrată, dar Spania e favorita principală. Din prima urnă valorică, Spania era cea mai puternică, alături de Franța și de Belgia. Suedia este oa dversară puterincă, dar cu care ne putem bate de la egal la egal, la fel și Norvegia. Până la urmă, să te califici la un turneu final trebuie să te bați cu cele mai bune echipe, nu poți să te califici jucând doar cu Malta și Feroe”

UPDATE | Nicolae Stanciu, mijlocaș România: „Din punctul meu de vedere Spania e favorita grupei fără doar și poate. Iar pentru locul 2 ne vom lupta cu Suedia și Norvegia. Cred că avem forța necesară să mergem la EURO. Chiar dacă Suedia e echipa mai bine cotată decât noi și a avut un Campionat Mondial foarte bun eu zic că o putem învinge”.

UPDATE | Orașe-gazdă ale EURO 2020 sunt și ele reprezentate la tragerea la sorți. Primarul Municipiului București, Gabriela Firea, se află la Dublin alături de delegația FRF.

UPDATE | Sărbătoritul zilei, Claudiu Keșeru, și-ar dori următorea grupă în preliminarii. La tragerea la sorți a grupelor EURO 2016, predicția sa s-a împlinit: „Mi-aș dori să întâlnim Franța și să jucăm meciul de deschidere”. 

Cum arată urnele pentru tragerea la sorți:

Urna 1: Elveția, Portugalia, Olanda, Anglia (câștigătoare ale grupelor Ligii A din Nations League, vor fi repartizate în grupe de câte 5 echipe), Belgia, Franța, Spania, Italia, Croația, Polonia

Urna 2: Germania, Islanda, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Danemarca, Suedia, Rusia, Austria, Țara Galilor, Cehia

Urna 3: Slovacia, Turcia, Irlanda, Irlanda de Nord, Scoția, Norvegia, Serbia, Finlanda, Bulgaria, Israel

Urna 4: Ungaria, România, Grecia, Albania, Muntenegru, Cipru, Estonia, Slovenia, Lituania, Georgia

Urna 5: FYR Macedonia, Kosovo, Belarus, Luxemburg, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Feroe

Urna 6: Letonia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino

Pentru tragerea la sorți, UEFA a stabilit mai multe restricții în ceea ce privește împerecherea naționalelor.

Poate cea mai importantă este cea cu privire la țările gazdă, care nu pot fi mai mult de două în aceeași grupă. Acest lucru înseamnă că România (urna 4) nu va putea fi repartizată într-o grupă în care se află deja două dintre următoarele Olanda/Anglia/Spania/Italia (din urna 1), Germania/Danemarca/Rusia (din urna 2) și Irlanda/Scoția (din urna 3).

Cele 12 gazde ale EURO 2020 sunt: Anglia (urna 1), Azerbaidjan (urna 5), Danemarca(urna 2), Germania (urna 2), Irlanda (urna 3), Italia (urna 1), Olanda (urna 1), România (urna 4), Rusia (urna 2), Scoția (urna 3), Spania (urna 1), Ungaria (urna 4).

Următoarele echipe nu se pot întâlni: Gibraltar și Spania, Kosovo și Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Serbia.

Într-o grupă pot fi cel mult două dintre țările cu climă rece: Belarus, Estonia, Feroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Rusia, Ucraina.

Cel mult o pereche dintre următoarele se va regăsi în aceeași grupă, din cauza distanțelor mari de parcurs:
• Azerbaidjan cu Gibraltar, Islanda, Portugalia;
• Islanda cu Armenia, Cipru, Georgia, Israel;
• Kazahstan cu Andorra, Anglia, Franța, Feroe, Gibraltar, Islanda, Malta, Irlanda de Nord, Portugalia, Irlanda, Scoția, Spania, Țara Galilor.

Ultimele patru naționale calificate la turneul final vor fi stabilite în urma play-off-ului Ligii Națiunilor, în martie 2020. Cele mai bune 4 echipe din fiecare ligă dintre cele care nu obțin calificarea prin intermediul preliminariilor (repartizarea se face pornind de la Liga D spre Liga A, cu posibilitatea alocării locului unei echipe dintr-o ligă inferioară în eventualitatea în care toate celelalte sunt deja calificate) își vor disputa câte un loc la EURO. Se vor juca semifinale, într-o singură manșă, pe terenul echipei mai bine clasate în Liga Națiunilor, și finala (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea play-off-ului fiecărei ligi va merge la EURO 2020.

Iată programul meciurilor care vor decide participantele la turneul final:

Etapa 1: 21-23 martie 2019
Etapa 2: 24-26 martie 2019
Etapa 3: 7-8 iunie 2019
Etapa 4: 10-11 iunie 2019
Etapa 5: 5-7 septembrie 2019
Etapa 6: 8-10 septembrie 2019
Etapa 7: 10-12 octombrie 2019
Etapa 8: 13-15 octombrie 2019
Etapa 9: 14-16 noiembrie 2019
Etapa 10: 17-19 noiembrie 2019
Tragerea la sorți a play-off-ului: 22 noiembrie 2019
Tragerea la sorți a grupelor EURO 2020: 30 noiembrie / 1 decembrie 2019
Semifinalele play-off-ului: 26-27 martie 2020
Finalale play-off-ului: 30-31 martie 2020
Turneul final: 12 iunie – 12 iulie 2020

Bucureștiul (Arena Națională) va fi gazda a patru meciuri de la EURO 2020, 3 partide din cadrul Grupei C (14, 18 și 22 iunie) și o optime de finală (29 iunie).