Fost mijlocaș de prim eșalon, la Gloria Bistrița sau FC Vaslui, Sabou este antrenor și vicepreședinte la formația maramureșeană care s-a remarcat în fotbalul juvenil.

În sezonul trecut de Liga Elitelor U15, ACS Gloria Tăuții Măgherăuș a câștigat seria ei în fața LPS Bihorul sau LPS Satu Mare, formatori de tradiție, iar la turneul din sferturile de finală a învins Interstar Sibiu și a remizat cu Atletico Arad, ajungând în semifinale!

În ediția aflată în desfășurare din Liga Elitelor U15, cu 3 etape înaintea de finalul sezonului regular, formația e lider în serie, peste Minaur Baia Mare, LPS Satu Mare sau SCM Zalău. Care sunt culisele dezvoltării și rezultatelor la clubul din localitatea maramureșeană cu nici 10.000 de locuitori? Ne dezvăluie Dănuț Sabou, antrenor și vicepreședinte la club.

Fotbal și educație într-o singură viziune

Care este secretul performanței la ACS Gloria Tăuții Măgherăuș? 

Multă muncă, alături de un grup de antrenori pasionați și dedicați selecției și formării de copii dispuși să muncească. Sunt copii cărora încercăm să le captăm interesul spre mișcare într-o lume în care tentațiile sunt din ce în ce mai multe și mai puternice. Încercăm și, în mare parte, reușim să ținem un grup de copii pe terenurile de sport dar și în clasa școlii, îndrumându-i încât să performeze pe linie sportivă și școlară, componenta educațională fiind foarte importantă în viziunea noastră. Aceste lucruri stau în spatele performanței de sezonul trecut, când am fost semifinaliști Liga Elitelor U15 (singura semifinalistă neafiliată FRF), iar acum ne dorim să repetăm rezultatele pentru că avem copii talentați și motivați. În vara lui 2022 ne-am afiliat la FRF cu grupele U17 și U19.

Cum a început acest proiect și cum a evoluat în timp?

Avem o fundație importantă, reprezentată de colaborarea dintre noi și Sporting Maramureș, la bază stând cooptarea grupelor U11, U13, U15, U17 și U19 de la Sporting, club înființat în 2012 și care a predat ștafeta spre ACS Gloria Tăuții Măgherăuș. Era cel mai reprezentativ club de copii și juniori din județ și acum noi am preluat ștafeta aceasta!

Infrastructură de top pentru copii și juniori!

Credeți că vă puteți consolida ca un reper pentru formarea juniorilor nu doar în localitate și județ, poate chiar în regiune?

La acest moment constituim un reper pentru județul Maramureș și, prin tot ceea ce reprezentăm, pentru întreaga regiune. Copiii noștri beneficiază de cea mai bună infrastructură la nivel județean: trei terenuri de iarbă de dimensiuni mari, trei terenuri cu suprafață sintetică de dimensiuni mici, sală de sport. Pentru viitor, împreună cu Primăria Tăuții Măgherăuș, ne-am propus să plusăm la acest capitol! Vom începe lucrările pentru modernizarea bazei sportive Băița, fiind accesată o finanțare punctuală de la CNI.

Care sunt obiectivele pe termen mediu și lung ale clubului pe zona de copii și juniori?

Ne-am propus să dezvoltă activitatea printr-o muncă în spiritul corectitudinii, fiindu-ne clar că atunci când munca este corectă apar și rezultatele, implicit satisfacția tuturor părților implicate. Ne menținem obiectivele de a ne dezvolta continuu, la nivel tehnic, logistic și mental, pentru a transmite și implementa principiile care ne reprezintă.

De la Tăuții Măgherăuș, spre loturile naționale

Ce jucători sunt deja în categoria celor care au plecat de la echipă spre un eșalon superior sau în categoria celor în care credeți că au potențialul să facă acest pas cât mai curând?

În sezonul precedent, 2021/22, nu mai puțin de 5 jucători au făcut trecerea la nivel de seniori spre Liga 3, mai precis la Progresul Șomcuta Mare. Îi menționăm pe Raul Topan (născut 2006), participant la selecția finală pentru formarea echipei naționale la categoria lui de vârstă, și Cezar Oros, convocat la selecția finală pentru naționala categoriei de vârstă 2007. Avem mulți copii cu mare potențial, îi evidențiem ca “vârfuri” ale generațiilor noastre pe Răzvan Marieș (2007), David Zoicaș (2008), Mateo Coste (2009), Tudo Mare (2010), Mihnea Tuns (2011), Patrick Vezențan (2012).

Echipa de seniori e pe locul 2 în L4 Seria Sud Maramureș, la un punct de primul loc. Aici care sunt obiectivele?

Unul din obiectivele noastre a fost să oferim copiilor continuitate la nivel de seniori, e un aspect deosebit de important în viziunea noastră pentru procesul lor de dezvoltare. De aceea am înființat echipa de seniori care activează în Liga 4 și are ca obiectiv promovarea în Liga 3.

200 de copii maramureșeni fac fotbal cu super rezultate

Rezultatele sunt cu atât mai admirabile cu cât reprezentați o comunitate mică, de doar câteva mii de locuitori. Cum simțiți legătura dintre acest proiect și localitate?

Proiectul nostru are la bază oameni inimoși, iubitori de fotbal, din comunitate, iar acest drum l-am pornit alături de ei. În componența grupelor noastre, din totalul de 200 de copii, 50 sunt din comunitate iar ceilalți, din Baia Mare și localitățile alăturate. Până la înființarea ACS Gloria Tăuții Măgherăuș, localitatea nu era cunoscută din punct de vedere sportiv, de aceea suntem mulțumiți că am reușit într-un interval de timp relativ scurt să punem orașul pe harta fotbalului românesc, deocamdată la nivel juvenil. Ne dorim ca acest pas să contribuie la fixarea unor standarde și mai ridicate, inclusiv la implicare mai mare din partea comunității și autorităților locale.

Ați fost jucător de prim eșalon la începutul anilor 2000, cum simțiți pulsul noilor generații de copii și ce s-a schimbat în bine la nivelul fotbalului juvenil comparativ cu acei ani și cu anii în care erați dumneavoastră junior?

Condițiile de antrenament pentru copii s-au schimbat în bine, incomparabil cu perioada și condițiile în care m-am format eu. Era și normal cumva, fotbalul să progreseze în ritm cu societatea. Apariția unor academii importante și investițiile în sectorul juvenil, cât și apariția unei strategii de dezvoltare în activitatea copiilor și juniorilor au contat enorm. Din păcate, generațiilor tinere de azi le lipsesc determinarea și spiritul de sacrificiu la cote înalte, motivația dublată de efort, iar acestea sunt necesare pentru a-ți atinge visele în fotbal. Se impune a se lucra mai mult la aceste aspecte, într-un parteneriat formatori-părinți.