Continuăm analiza dedicată jucătorilor din prima ediție Liga Elitelor, sezon 2015/16: impactul competiției FRF în evoluția lor, perspectiva cotelor de piață și reacții ale conducătorilor și antrenorilor despre marile câștiguri.

La patru ani distanță de primul turneu final Liga Elitelor U19, am analizat componența tuturor celor patru loturi semifinaliste. Am adăugat jucători din Liga 1 de azi care au evoluat în acea ediție inaugurală Liga Elitelor, deși nu au ajuns atunci în semifinalele competiției. Iată reperele primului episod din analiza noastră:

 • FRF lansează Liga Elitelor în 2015, concept competițional U17 și U19 în primul sezon care în mai 2016 are turneul final
 • 40 de fotbaliști joacă azi în Liga 1 (12 cluburi din 14), 26 jucători în Liga 2 și Liga 3, iar 3 în străinătate
 • 1 milion euro investiți de FRF în Liga Elitelor 2015-2020, iar succesul formatului a dus la extindere spre categoriile U15 și U16, dar și în futsal, la nivel U19
 • 24 jucători din prima ediție, azi la 21-22 de ani, au debutat pentru România (6 deja la seniori) și România U21 (spre exemplu, 11 din lotul de 23 semifinalist la Euro 2019).

Prima parte a analizei poate fi studiată în integralitate aici.

TOP COTE DE PIAȚĂ ALE ELITELOR DIN 2016

Analiza acoperă în acest episod 69 de jucători ai Ligii Elitelor 2015/16 care azi au vârste de 21-22 de ani, adică:

 • 49 semifinaliști ai primei ediții Liga Elitelor U19, sezonul 2015/2016, jucători proveniți de la Viitorul, Dinamo, U Cluj și Ardealul Cluj (din totalul de 72 au fost excluși jucătorii care au renunțat la fotbal sau activează la un nivel inferior Ligii 3).
 • 20 de jucători care azi joacă în Liga 1 sau în străinătate, participanți la acea ediție, dar care nu au ajuns în semifinale cu echipele lor (Universitatea Craiova, UTA Arad, ACS Poli Timișoara) sau au jucat în Liga Elitelor U17 în acel sezon (Ardealul, Dinamo, Viitorul).

Realizând clasamentul la vârf al cotelor de piață actuale potrivit transfermarkt.de, care evidențiază 9 fotbaliști, putem observa trei tendințe importante:

 • cei mai mulți jucători erau în 2016 la FC Viitorul (7 din 9)
 • naționala de seniori crește cota (primii 5 din cei 9 au debutat la seniori)
 • cluburile FCSB, Universitatea Craiova și cele din străinătate, evident, oferă o cotă de piață mai mare.

În mod previzibil, un top al celor mai mari creșteri de cotă de piață ne oferă aceiași jucători precum topul celor mai mari cote de piață actuale.

Astfel, merită evidențiați ceilalți jucători a căror cotă de piață a avut o creștere peste 459.000 euro, creșterea medie pentru totalul de 69 de fobaliști:

DE CE MERITĂ INVESTIȚIILE ÎN TINERI JUCĂTORI ROMÂNI

Evoluția cotelor de piață pentru totalul de 69 de jucători ce fac subiectul analizei din acest episod evidențiază:

 • valoarea de piață a acestora era de 4,25 milioane euro în mai 2016
 • a ajuns în martie 2020 la 35,95 milioane euro (de menționat scăderea operată asupra cotelor în contextul pandemiei).
 • așadar, o creștere de 31,70 milioane euro!

În medie, un jucător de 17-18 ani din Liga Elitelor 2015/16 avea o cotă de piață de 62.000 euro (mai 2016). Iar aceasta a ajuns, în medie, la 521.000 euro (martie 2020), o creștere de 459.000 euro a cotei de piață per jucător în medie.

Practic, cluburile care au păstrat acești jucători de 17-18 ani și i-au crescut, alături de cluburile care i-au achiziționat între timp pe sume relativ mici, mizând astfel pe talentele autohtone, au un potențial plus financiar în bugetele cluburilor de câteva zeci de milioane de euro.

Iată doar o parte din factorii care au contribuit la creșterea acestor cote, procesul de desăvârșire fotbalistică fiind, evident, unul mult mai complex:

Impactul Ligii Elitelor asupra acestor ascensiuni este incontestabil. Este suficient să ne gândim la doar câteva exemple din rândul acestor 69 de jucători, a căror evoluție a început după meciuri oficiale disputate în Liga Elitelor 2015/16:

 • Andrei Chindriș (U Cluj U19) – legitimat de FC Botoșani fără ca jucătorul să debuteze la echipa mare clujeană, în urma prestațiilor din Liga Elitelor
 • Olimpiu Moruțan (U Cluj U19) – folosit de clujeni în sezonul 2015/16 în doar 5 partide la seniori, niciodată integralist, legitimat de FC Botoșani la două luni după turneul final Liga Elitelor U19
 • Stephan Drăghici (Ardealul U19) – împrumutat în L2 la CSM Râmnicu Vâlcea și după 6 luni cumpărat de Universitatea Craiova, azi în Liga 1 la Gaz Metan Mediaș
 • Andrei Cordea (Ardealul U19) – cumpărat de Novara în urma prestațiilor din Liga Elitelor, azi în Liga 1 la Hermannstadt
 • Constantin Dima (Dinamo U19) – împrumutat în L2 de Metalul Reșița în urma prestațiilor din Liga Elitelor, titular incontestabil în L2, iar azi titular în Liga 1 la Astra Giurgiu

În același timp, pentru o altă categorie de jucători, precum Mihai Neicuțescu, Ricardo Grigore, Andreas Mihaiu (Dinamo) sau Virgil Ghiță și Andrei Ciobanu (Viitorul), prestațiile din Liga Elitelor au însemnat etapa care i-a ajutat să evolueze și să reprezinte azi echipele de seniori ale cluburilor la care activau și în 2016.

DE LA PRESIUNEA POZITIVĂ LA FORMAREA INDIVIDUALITĂȚILOR

Fost jucător cu sute de meciuri în Liga 1 și campion al României, VASILE MĂNĂILĂ (FC Viitorul) este antrenorul care a cucerit primul titlu de campion al Ligii Elitelor U19, în 2016. Tehnicianul face radiografia efectelor pe care le-a produs Liga Elitelor și e ferm: “Un câștig enorm, dacă ar fi apărut acest concept mai devreme, am fi avut cu siguranță mai mulți jucători români la nivel înalt”.

 • “Aș spune că totul s-a schimbat prin Liga Elitelor, în bine. În primul rând, esențial pentru activitatea noastră în formarea jucătorilor, a apărut presiunea pozitivă. Doar așa putem evalua corect valoarea și potețialul talentului la tinerii fotbaliști”
 • “În același timp, Liga Elitelor a făcut ca din 2015 până azi să crească enorm nivelul calitativ al cluburilor participante, de la an la an se simte o creștere
 • “Sunt nespus de mândru că am lucrat cu o generație de excepție în 2015/16, știu și acum pe de rost jucătorii, ce linie de mijloc extraordinară am avut, Nedelcu-Coman-Cicâldău! Copii care au acceptat munca și au luptat la fiecare antrenament. Le doresc tot binele din lume și aștept acum performanțe la nivel internațional!”

Inițiatorul Școlii de Fotbal Ardealul Cluj este ALEXANDRU MOLDOVAN, care din 2004 a pornit acest proiect iar în prima ediție Liga Elitelor 2015/16 a reușit să facă din Ardealul singurul club cu activitate exclusivă de copii și juniori în semifinale la ambele categorii de vârstă, U17 și U19.

Acesta explică secretul succesului: “Talentul copiilor, calitatea antrenorilor specializați și condițiile de pregătire! Încă din 2008-2009 investisem peste 500.000 de euro în baza sportivă: terenuri de dimensiuni mari, cu gazon natural și artificial, cu tribune, cu vestiare, cu nocturnă. Indiferent de oră sau de vreme, pregătirea nu era afectată!”.

Conceptul Liga Elitelor a fost susținut dintotdeauna de Aexandru Moldovan: “Am crezut în această idee pentru că nu ne interesează victoriile cu 15-0, filozofia noastră este formarea de individualități. Doar competiția tare crește valoarea. Iar Liga Elitelor a demonstrat asta”.

Cordea (Hermannstadt), Drăghici (Gaz Metan) și Andronic (CFR Cluj) sunt doar câțiva din jucătorii Ardealului în Liga Elitelor 2015/16 care azi joacă în Liga 1. “Fără discuții, dacă acest format competițional exista mai devreme, multe din talentele de la Ardealul ar fi ajuns mai sus! Sunt mulți factori în joc, firește, dar competiția contează enorm. În plus, Liga Elitelor a venit cu o vizibilitate care ne ajută direct. Când joci împotriva juniorilor de la cluburi de Liga 1 și îi mai și învingi, e evident că produsele școlii tale au altă căutare, conchide Moldovan.

CITEȘTE ȘI:

Analiza performanței: 24 de jucători deveniți “tricolori”, 40 de fotbaliști în Liga 1!

Federația Română de Fotbal lansează Liga Elitelor U19 și U17

FRF lansează Liga Elitelor U15, competiția performanței pentru cei mai tineri jucători