Liga de Tineret a debutat în sezonul 2022/23, cu Universitatea Craiova câștigătoare, formația pregătită de tehnicianul Ștefan Florescu triumfând ulterior și în Supercupa de Tineret.

La câteva zile după obținerea acestei performanțe extraordinare, antrenorul Ștefan Florescu acordă un interviu în exclusivitate pentru frf.ro în care povestește secretele parcursului, explică viziunea lui și dezvăluie din strategia Universității Craiova în desăvârșirea talentelor fotbalistice autohtone.

Domnule antrenor Ștefan Florescu, în câteva cuvinte, cum s-ar rezuma acest sezon de succes reușit cu Universitatea Craiova în Liga de Tineret și care ar fi secretele?

Cuvintele la care mă gândesc, în raport cu tot ce au însemnat rezultatele noastre din acest sezon sunt: muncă, încredere, viziune, spirit și coeziune de grup. O echipă în cel mai adevărat sens al cuvântului. Secretele care au dus la un astfel de succes țin de filosofia implementată de către Centrul nostru de Copii și Juniori și reprezintă o rețetă care va duce și către alte performanțe importante.

Cum s-a scris povestea de succes a Universității

Care au fost cele mai mari provocări sau momente decisive în acest parcurs, fie că țin de gestionarea grupului, fie de saltul valoric pe care l-au făcut anumiți jucători?

În ciuda tuturor provocărilor pe care le-am întâlnit pe acest traseu, cu siguranță cel mai important aspect pozitiv a fost acela al condițiilor oferite de către club, fără de care nu cred că am fi putut să ajungem să ridicăm trofeul deasupra capului. Am avut parte de schimbări destul de mari și dese la nivel de lot sau prim unsprezece chiar, de la o săptămână la alta. Asta a fost cea mai mare provocare cu care ne-am confruntat. Nivelul echipei a rămas constant iar aceasta, fidelă principiilor pe care le-am antrenat de-a lungul timpului, dovedind o reală înțelegere tehnico-tactică și chiar strategică din partea tuturor jucătorilor care au contribuit la această campanie de succes. Având în vedere poziția echipei la reluarea campionatului în această primăvară, putem spune că fiecare joc, luat în parte, a fost un moment decisiv, fiind obligați să câștigăm fiecare partidă pentru a rămâne cu șanse reale la calificare în semifinale.

Universitatea Craiova a terminat sub UTA Arad în serii, dar și în play-off. Care a fost abordarea, discursul, pentru jucători, înainte finalei, pentru a remonta poate un dezavantaj psihologic în fața adversarului?

A fost foarte ușor să fiu în fața băieților în ziua finalei, pentru că eram toți părtașii unui deja-vu. Și anul trecut, ca și în acest an, am fost echipa care a venit puternic pe turnantă și ora finalei ne-a prins în cea mai bună formă din toate punctele de vedere. Au fost similitudini, unele lucruri chiar parcă trase la indigo ca și traseu, adversar și finalitate. Dacă ar fi să ne raportăm doar la jocurile avute cu cei de la Arad, în toate cele 3 partide disputate anterior existau date clare cu ceea ce s-a petrecut pe teren, în sensul în care noi am fost de fiecare dată echipa cu inițiativă, cea care a dominat jocul de posesie, dar care a pierdut pe anumite momente controlul ostilităților.

”UEFA Youth League, o premieră pentru Craiova, sub blazonul Științei”

În finala cu UTA, ați deschis scorul dar ați fost egalați la doar două minute distanță. Cum ați reușit să abordați acest impact, cum au reacționat tinerii jucători, ce mesaj ați transmis ”la cald”, astfel încât ați revenit și ați învins cu 3-1?

Sigur că a fost un moment psihologic destul de important pe care am reușit să-l gestionăm foarte bine, pentru că încrederea în tot ceea ce înseamnă jocul nostru de echipă este foarte mare, iar eu n-am făcut altceva decât să le transmit băieților gândul că suntem acolo unde trebuie. Spiritul Universității Craiova pe care îl implementăm poate fi decisiv în momentele mai dificile și asta trebuie să înțeleagă toți cei care trec pragul clubului.

Cu ce gânduri abordați provocarea UEFA Youth League?

În primul rând, calificarea în UEFA Youth League este o performanță uriașă realizată sub blazonul Științei, practic o premieră pentru orașul Craiova. Ne vom gândi în viitorul apropiat la detalii, dar la prima vedere vă pot asigura că aceste provocări vor aduce un beneficiu imens fiecărui jucător în parte, fiind genul de competiție care-i va face probabil să-și depășească nivelul sau limitele și asta înseamnă progres.

”Sunt adeptul fotbalului ofensiv. Nivelul Ligii de Tineret se apropie de Liga 2!”

Cum ați putea rezuma viziunea dumneavoastră, ca tehnician? Ce fel de antrenor e Ștefan Florescu și ce fel de fotbal joacă sau v-ați dori să joace echipele pe care le pregătiți?

Îmi place fotbalul de când mă știu și dacă n-am reușit să joc la cel mai înalt nivel îmi doresc ca echipele pe care le antrenez să se poată apropia cât mai mult de jocul total pe care-l vedem la cele mai bune echipe ale lumii. Îmi place să cred că aș putea conduce echipe care să practice fotbalul pe care îl și văd și îl antrenează tehnicieni de top precum Klopp sau Guardiola. Îmi place jocul ofensiv, spectaculos, cu implicarea tuturor jucătorilor pe toate momentele jocului, atât pe fază ofensivă, cât și pe fază defensivă cu o mare importantă acordată tranzițiilor, toate acestea făcute la nivel înalt.

Ați fost unul din susținătorii publici ai formatului Ligii Elitelor, vă declarați bucuria când acest format a fost implementat și la nivel U15 și U16. Cum ați simțit noul format Liga de Tineret?

Cred că astfel de competiții ajută foarte mult la dezvoltarea tinerilor jucători, iar Liga de Tineret mi-a demonstrat că se poate apropia uneori ca și nivel al jocurilor chiar de partide de seniori pe care le vedem în Liga 2. Este cel mai bun mod de a trece de la categoria juniorilor la fotbalul de performanță.