Pe 28 mai, Universitatea Craiova s-a impus în finala primei ediții din Liga de Tineret, competiția FRF dedicată talentelor autohtone înaintea promovării acestora la nivel de seniori.

Sezonul 2022/2023 a însemnat debutul pentru Liga de Tineret, competiția a cărei câștigătoare reprezintă România în UEFA Youth League. Triumfătoare în prima ediție, Universitatea Craiova s-a impus cu 3-1 în actul final, în fața formației UTA Arad, pe stadionul ”Eugen Popescu” din Târgoviște. Ulterior, oltenii au câștigat și Supercupa de Tineret, 2-1 cu FCSB!

Jucătorul finalei Ligii de Tineret a fost desemnat David Sala, mijlocașul de doar 18 ani care are deja apariții la prima echipă a Universității și este internațional U19 al României. Astăzi, David oferă un interviu în exclusivitate pentru frf.ro, dedicat performanței lui și a echipei craiovene!

”Mi-am sunat surioara și părinții după prima mea mare finală din carieră!”

David, pentru că acest sezon a însemnat pentru tine și prezențe la echipa de seniori a Universității Craiova, cum ai îmbinat cele două planuri, campania de succes în Liga de Tineret și provocarea de la seniori?

Cu siguranță a fost un sezon plin de surprize pentru mine, mă bucur că am reușit să rămân in angrenajul primei echipe, să prind minute în L1, mai ales două meciuri ca titular, ceea ce înseamnă un vis împlinit. Fnala Ligii de Tineret și titlul de MVP al finalei au fost cireașa de pe tort într-un sezon perfect pentru mine și sunt sigur că acesta a fost doar începutul. La Universitatea Craiova chiar simt că pot să prind aripi pentru noi performanțe extraordinare.

Cum te-ai simțit când ai fost desemnat jucătorul finalei Ligii de Tineret, mai ales că vorbim de prima ediție din istorie a acestei competiții?

M-am simțit foarte bine, a fost un sentiment unic să câștig acest trofeu în prima mare finală din cariera mea și prima ediție din istorie a acestei competiții. Aș vrea să dedic acest trofeu familiei și clubului, pentru că fără sprijinul lor nu aș fi putut să ajung în această postură specială.

Care e cel mai emoționant mesaj primit sau episod trăit după câștigarea finalei și a trofeului de cel mai bun jucător?

Cel mai emoționant moment a fost atunci când mi-am sunat surioara și părinții pentru a împărtăși una dintre cele mai frumoase momente din cariera mea de fotbalist, de până acum.

”Barbu, Lăpădătescu și Cârpici pot face rapid pasul spre seniorii Universității”

Ce ți se pare că are special această competiție și ce e interesant în noul format Liga de Tineret, cum ai perceput tu această primă ediție?

Ce mi se pare un lucru special la această competiție este că poți folosi trei juniori Under-21 și pe lângă asta cel mai important aspect este faptul că învingătoarea Ligii de Tineret merge în UEFA Youth League. Aceasta este cea mai mare competiție la nivel de copii și juniori și vă spun sincer că reprezintă un vis împlinit. La nivel de oraș, Craiova trebuie să fie mândră că vom reprezenta țara în această competiție și că putem pune acest oraș pe harta fotbalului european la nivel juvenil.

Știu că e dificil să nominalizezi, probabil vei spune că toți coechipierii de la Tineret vor face pasul cu succes și rezultate bune la seniorii Craiovei, așa că îți lansez provocarea de a împărtăși cu noi care crezi că sunt primii doi-trei dintre ei care simți că au potențialul să facă, foarte repede, acest pas, așa cum l-ai făcut tu?

Este dificil să alegi anumiți jucători, dar eu mi-aș dori și m-aș bucura ca toți sa facă pasul la echipa mare cât mai repede și cu succes. Simt că în momentul de față David Barbu, Robert Lăpădătescu și Frederico Cârpici sunt într-o formă foarte bună și pot face pasul destul de repede la prima echipă a Universității Craiova. M-aș bucura foarte mult pentru ei și le țin pumnii.

Mateiu, tot brașovean, l-a ajutat cu adaptarea în Oltenia

Ce mesaj sau sfaturi ai, din postura de laureat al Ligii de Tineret la prima ediție, pentru noua generație de talente a Universității, pentru tinerii jucători care vor avea provocarea în noul sezon să apere acest trofeu?

Sfatul meu este să muncească, să fie umili, să creadă în visurile lor pe tot parcursul carierei și să nu se dea bătuți niciodată. Dar, cea mai importantă este munca, pentru că ea bate întotdeauna talentul. Fără muncă nu îți poți îndeplini visurile.

Ești din vara lui 2020 la Craiova, cum a fost pentru tine, brașovean la origini, integrarea și adaptarea în fotbalul fierbinte al Olteniei, în care ai început să te remarci și să faci performanță?

La început mi-a fost foarte greu deoarece era prima dată când plecam departe de familie și prieteni, dar am avut noroc că m-a ajutat Alexandru Mateiu să mă acomodez cu orașul, cu oamenii, după aceea ușor-ușor m-am obișnuit și a fost perfect.