Sezonul 1936/1937 a fost primul în format organizat pentru al treilea eșalon, dar constanța și dezvoltarea au apărut cu adevărat din anii ’60.

Prima ediție din istorie în Liga 3 a însemnat 5 serii geografice. Cele din Vest, Centru și Est au presupus o singură serie, cu număr diferit de echipe, în vreme ce Nordul și Sudul au fost compuse fiecare din două grupe de câte 6 echipe.

Câștigătoarele seriilor Vest, Centru și Est, plus învingătoarele din barajele liderilor celor două grupe pe Nord și Sud, în tota 5 formații, promovau în Liga 2. Iată cum s-a desfășurat competiția, plecând de la componența fiecărei serii, în ordinea clasării finale!

Seria Est

Hatmanul Luca Arbore Rădăuți, Stadiul CFR Bacău, Maccabi Chișinău, Dovbuș Cernăuți, Victoria CFR Iași, Traian Tighina, Cetatea Sucevei Suceava.

  • Serie cu trei formații care reprezentau orașe ce azi se află în Ucraina și Republica Moldova. Este vorba adică Dovbuș, Maccabi și Traian.
  • Tighina a devenit ulterior orașul moldovean Bender din prezent. Dar echipa de fotbal, de-a lungul istoriei, inclusiv spre deceniile recente, a păstrat de mai multe ori Tighina în denumire.
  • Hatmanul Luca Arbore și Stadiul CFR au terminat la egalitate de puncte, avantaj în meciurile directe pentru formația din Rădăuți.

Seria Centru

Societatea Gimnastică Sibiu, Sparta Mediaș, CS Târgu Mureș, Vitrometan Mediaș, Brașovia Brașov, SS Sibiu, Klinger Sfântu Gheorghe, Patria Diciosânmartin, Acvila CFR Sighișoara, Fraternitas Tălmaciu, CS Blaj.

  • Campioana din Sibiu s-a retras după doar 8 etape din L2 în sezonul viitor, după promovare. De menționat că această serie avea inițial 12 formații, dar BMTE Brașov s-a retras pe parcurs iar rezultatele înregistrate i-au fost anulate.
  • Precursoare a lui Sepsi OSK din prezent, Oltul Sf. Gheorghe s-a înființat în 1932 cu denumirea fabricii de textile Klinger, pe care a purtat-o până în 1938. S-a mai numit apoi Textila, Flamura Roșie, CSM, IMASA ori Viromet, pe lângă tradiționalul Oltul.
  • Diciosânmartin este Târnăveniul de astăzi, localitatea mureșeană purtând anterior și denumirea Târnava-Sânmartin.

Seria Vest

UDR Reșița, Minerul Lupeni, SSMR Reșița, Mica Brad, Electrica Timișoara, Progresul Timișoara, Banatul Timișoara, CSM Lugoj, Olimpia PTT Arad, Politehnica Timișoara.

  • UDR a câștigat fără înfrângere seria, iar în sezonul următor a obținut și promovarea din L2 direct în primul eșalon! Să nu uităm, în 1931 fusese campioană națională!
  • Două formații, CFR Turnu-Severin și Fulgerul CFR Craiova s-au retras pe parcursul competiției. Poli Timișoara (L2 azi) a obținut o singură victorie în 18 partide disputate!
  • Fondată în 1934, Mica Brad se află și azi în Liga 3, sub denumirea Armata Aurul Brad! Alte echipe din seria aceasta activează la nivel județean în fotbalul de azi.

Seria Nord

Grupa I: Tricolor Baia Mare, Barkochba Satu Mare, CS Salonta, Vestul Oradea, Maramureș Sighet, CFR Oradea

Grupa II: Ceramica Bistrița, CFR Cluj-Napoca, CA Cluj-Napoca, Uzinele Electrice Cluj-Napoca, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Arieșul Turda

  • În barajul de promovare, după 0-0 la Bistrița, maramureșenii s-au impus cu 2-0 și au avansat spre L2. Tricolor terminase la 7 puncte de echipa din județul vecin în grupă.
  • Cu 5 echipe din Cluj-Napoca sau împrejurimi, inclusiv campioana en-titre de azi a României, CFR!, Ceramica a reușit să se impună în grupa II cu doar o victorie, două puncte la acel moment, peste feroviarii din Gruia.
  • Fără înfrângere în L3, Tricolor Baia Mare s-a clasat pe un onorant loc 4 în grupa II din Liga 2 a sezonului următor, 1937/1938.

Seria Sud

Grupa I: Telefon Club București, Oltul Turnu-Măgurele, Turda București, Venus Câmpina, Tricolor Venus Călărași, Radu Negru CFR Pitești

Grupa II: Gloria CFR Galați, VTM Brăila, Prahova Ploiești, Avântul Buzău, Marina Constanța, Gloria Venera Bazargic

  • Grupe câștigate destul de lejer de Telefon Club și Gloria CFR Galați, barajul de promovare tur-retur a însemnat egalitate, așa că decisivul s-a disputat pe teren neutru la Constanța, victorie cu 2-1 pentru bucureșteni.
  • Elpis Constanța s-a retras pe parcursul ediției, locul ei fiind ocupat de Prahova Ploiești. Asta după ce prahovenii se retrăseseră inițial, locul lor la start fiind luat de Turda București!
  • Gloria Venera, club fondat în 1925, reprezenta orașul Bazargic, în Bulgaria de astăzi, orașul Dobrich. S-a mai numit, ulterior, Levski și Spartak, apoi a fuzionat cu formația Vifor din localitate născând Dobrudzha Dobrich care azi e în L2 din țara vecină!