După 5 etape disputate din sezonul regular al Ligii 3 ediția 2023/2024, o analiză de impact cu noul eșalon pentru formațiile nou-promovate în această vară.

Sunt 21 de echipe care sezonul trecut activau la nivel județean, în Liga 4, iar acum evoluează în cadrul competiției Liga 3. Pentru acestea, cele 5 etape disputate până azi (cu excepția celor de la Progresul Fundulea care au disputat numai 4 meciuri) reprezintă perioada de contact direct cu noul eșalon, prilej pentru un bilanț sportiv al integrării lor la acest nivel.

Topul nou-promovatelor

Înainte de a trage aceste concluzii preliminare, să contabilizăm numărul de puncte acumulat de fiecare formație din această categorie în startul sezonului regular 2023/2024. Firește, calendarul fiecărei serii are o influență majoră asupra totalului de puncte acumulate, câtă vreme unele nou-promovate au avut poate șansa de a întâlni adversari mai slab cotați în serie pe această perioadă a sezonului.

10p – Oltul Curtișoara, ACS Mediaș 2022

9p – LPS HD Clinceni, Dunărea Giurgiu

7p – CSM Vaslui, ARO Muscelul Câmpulung, CSC Peciu Nou

6p – Progresul Fundulea (4 partide), Axiopolis Cernavodă, Viitorul Curița, SCM Râmnicu Vâlcea, ACS Socodor

5p – Tricolorul Breaza, FCU Craiova II

3p – Viitorul Șuțești, Hamangia Baia, Ciucaș Tărlungeni, Industria Galda, Olimpia MCMXXI Satu Mare

1p – CSO Turceni, Crișul Sântandrei

În top 4 avem două formații care pierduseră barajul!

Interesant este faptul că în careul celor mai performante noutăți din sezonul de Liga 3 după începutul ediției regăsim două formații care pierduseră barajul de promovare din L4! Cu 10 puncte, respectiv 9 puncte, Oltul Curtișoara și LPS HD Clinceni se află printre remarcate, deși au luat start la competiție abia după ce alte formații s-au retras.

Alături de Dunărea Giurgiu și ACS Mediaș 2022, acestea compun elita categoriei, cu reprezentanta județului Sibiu impresionând la capitolul defensiv, doar 3 goluri încasate în cele 5 meciuri jucate până în prezent.

Bilanț încurajator pentru start

Cele 21 de echipe au strâns, împreună, 116 puncte în acest început de campionat. Asta înseamnă o medie de 5.5 puncte per echipă, așadar aproape 6 puncte, echivalentul a două succese.

Cu 5 partide jucate de fiecare formație, excepție făcând, cum am menționat, Progresul Fundulea care a jucat doar 4 meciuri, bilanțul este mai mult decât îmbucurător. Practic, în medie, două victorii din 5 partide sau o victorie și trei remize, cu o singură înfrângere. Tendință pozitivă pentru nou-promovate!