Duminică, 22 octombrie, s-au încheiat partidele din al treilea eșalon care consfințesc finalul turului. Care sunt performerele?

S-au jucat 9 runde din sezonul 2022/23 al Ligii 3, cu mențiunea că Seria 4 a rămas în doar opt meciuri pentru fiecare echipă, după ce Astra Giurgiu nu se mai regăsește în componența ei. Practic, suntem la jumătatea sezonului regular din acest sezon, iar parcursul de până acum al formațiilor compune o radiografie extrem de interesantă.

Calculele pentru accederea în play-off sunt tot mai intense, în vreme ce randamentul din teren configurează deja primele cluburi cu traseu remarcabil, din mai multe puncte de vedere.

Liderii eficienței la puncte

Cel mai bun randament în clasamentele cumulate ale competiției l-a avut până acum Corvinul Hunedoara, trupa din Serie 9 care a obținut 27 de puncte traduse în 9 victorii din 9 posibile!

Pe locul 2 se regăsește Metalul Buzău, liderul din Seria 2, care în parcursul de până azi s-a împiedicat o singură dată. Are 8 victorii și o remiză, un total de 25 de puncte. În vreme ce podiumul e completat de CS Blejoi, ocupanta primului loc din Seria 5, prahovenii obținând 23 de puncte în urma celor 7 victorii și două remize înregistrate de la startul sezonului în campionat.

Cea mai bună ofensivă

Același lider din S2, Metalul Buzău, poate fi încoronat drept campionul ofensivei după disputarea turului. Nu mai puțin de 30 de goluri înscrise de buzoieni! Interesant este însă că al doilea cel mai bun atac nu vine de la un alt lider de serie, ci de la Gloria Albești, ocupanta locului secund din S3 după 9 runde! Glria a înscris 28 de goluri!

CS Blejoi din Prahova vine pe poziția a treia, cu doar 27 de reușite în această stagiune. Și, tot ca un detaliu inedit, prima echipă sub podium este… o ocupantă de loc 3! Băcăuanii de la Aerostar (Seria 2), cu 26 de goluri! Corvinul Hunedoara, liderul punctelor, nu e, așadar, în top 4 ofensive!

Cea mai bună apărare

Se spune că defensivele ermetice sunt rețeta promovărilor și a obținerii trofeelor. Cu toate acestea, la acest bilanț de parcurs, top 3 defensive din L3 înseamnă trei ocupante de locuri… 2 în seriile lor!

Pe locul 1 se află, la egalitate, CSM Râmnicu Sărat și CSM Deva. Dincolo de similitudinea din denumirea completă a clubului, două echipe de loc secund, din seriile 2, respectiv 7. Ambele formații se pot lăuda cu doar 2 goluri încasate în 9 meciuri disputate!

CSO Plopeni, locul 2 din Seria 5, a primit 3 goluri și le urmează pe campioanele apărării. Primul lider de serie în topul defensivei vine abia apoi, e vorba de CS Blejoi, lider S5, cu 4 goluri încasate, la fel ca CSM Alexandria, lcoul 2 din Seria 6.

Cum merg nou-promovatele

Pentru cele mai multe din formațiile care în această vară au făcut saltul din L4 spre Liga 3, începutul s-a dovedit dificil și cu mari provocări. Majoritatea formațiilor din această categorie se situează la jumătatea turului în a doua jumătate a clasamentelor din serii, astfel că se anunță o miză uriașă în rundele ce urmează.

Cel mai bun parcurs de până acum îl au Unirea Braniștea și CSM Cetatea Turnu Măgurele, ambele cu câte 16 puncte acumulate și pe locul 4, fiecare, în seriile lor. Sunt urmate îndeaproape de CS Dinamo București, tot locul 4, dar cu numai 12 puncte obținute.

Două formații nou-promovate se situează pe locul 6 în seriile lor. E vorba de CS Păulești, cu 11 puncte, și Universitatea din Alba Iulia, cu doar 10 puncte. Alte trei cluburi sunt pe locul 7 în clasamente: Cozia Călimănești, Phoenix Buziaș și ACS Târgu Mureș.

Cum se descurcă revelațiile din Cupa României Betano

CS Ocna Mureș și CSM Alexandria sunt revelațiile acestui sezon în Cupă, fiind sigurele formații de Liga 3 prezente în faza grupelor, potrivit noului format al competiției. În prima etapă din grupe, ambele au reușit rezultate excelente, pe teren propriu, în fața unor cluburi de Liga 1! Formația din Alba a învins pe Chindia Târgoviște cu 1-0, în vreme ce teleormănenii au remizat cu liderul primului eșalon, Farul Constanța, 2-2.

În campionat, Ocna Mureș e doar pe locul 8 în Seria 8, cumulând de-abia 8 puncte. O linie de clasament cu 2 victorii, 2 remize și 5 înfrângeri. Însă CSM Alexandria e în cărți cu șanse foarte mari la supremație, fiind lider la egalitate cu Sporting Roșiori în Seria 6! După șase victorii, o remiză și numai două eșecuri.