Mihai Ciontos in meciul de fotbal dintre Progresul Spartac si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 2, desfasurat pe Clinceni Arena din Clinceni 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Startul noului sezon în Liga 2 Casa Pariurilor a însemnat o demonstrație de forță din partea tinerelor talente, deja o serie fotbaliști evidențiindu-se cu aportul lor consistent la punctele echipelor în primele 3 etape!

Se anunță o luptă intensă în sezonul regular, programat să înceapă chiar în acestă săptămână, pentru cele 100 de formații aflate la startul Ligii 3 2022/23! Vara a însemnat o schimbare dramatică a configurației eșalonului, firească prin retrogradările din Liga 2 Casa Pariurilor, promovările merituoase din ediția precedentă de Liga 3 și asaltul nou-promovatelor din fotbalul județean.

O analiză a primelor 3 etape din sezonul regular al ediției 2022/23 ne conturează o imagine promițătoare pentru potențialul competiției și reîntărește cu argumente forte sloganul acesteia: “Marea performanță începe aici!”

Tinerii jucători, sprijiniți de regulile FRF pentru promovarea talentelor autohtone, promovați de antrenori cu viziune și bazându-se pe talentul incontestabil, au marcat profund desfășurarea de ostilități în debutul de sezon. Haideți să descoperim împreună cifrele uimitoare după primele 3 etape!

35% din goluri marcate de jucători tineri! 

Din totalul de 71 de reușite consemnate în meciurile primelor trei runde, nu mai puțin de 25 au venit din partea unor fotbaliști tineri, de maximum 23 de ani. Peste o treime din total, așadar, cu un procent de 35,2%.

Și mai impresionant este însă aportul la acest procentaj al golurilor marcate de jucătorii născuți în 2002 sau mai tineri! Pentru că peste 18% din toate reușitele vin din partea unor fotbaliști de maximum 20 de ani, așadar!

O perspectivă asupra rolului fundamental al tinerilor jucători în teren se accentuează dacă analizăm importanța celor 25 de reușite ale acestora. Practic, 80% dintre goluri (20 din 25) au contat la finalul partidelor pentru punct sau puncte, având caracter decisiv!

Puștii scriu clasamentul competiției

Din categoria jucătorilor născuți în 2002 și 2003, avem 8 marcatori a tot atâtea goluri, dintre care, exceptând reușita lui Ad. Grigoriu (Dumbrăvița), toate celalte au avut următorul efect în puncte pentru echipe:

 • Bordușanu (Dinamo) – golul victoriei 1-0 la Progresul Spartac
 • Bogdan (Unirea Dej) – golul victoriei în 2-1 cu Csikzereda (min 83)
 • Bodișteanu (CSA Steaua) – gol pentru punct în 1-1 cu Metaloglobus
 • Rotar (Minaur Baia) – gol pentru punct în 1-1 la FC Brașov
 • Neicu (CSM Slatina) – gol pentru punct în 1-1 la Gloria Buzău
 • Finica (Politehnica Iași) – gol pentru victorie în 2-0 cu cu Viitorul Pandurii
 • Purice (Progresul Spartac) – gol în 3-0 la Unirea Constanța

În categoria fotbaliștilor născuți în 2004 sau chiar și mai tineri, avem 5 marcatori a tot atâtea goluri, toate cu influență directă asupra scorului final și, implicit, asupra punctelor din clasament cumulate de echipele lor:

 • Maxim (Oțelul Galați) – golul de 2-1 în victoria 3-1 la Dinamo
 • Micle (Viitorul Pandurii) – gol în victoria 2-0 cu Dinamo
 • Lambrinoc (Fotbal Club Brașov) – gol pentru punct în 1-1 cu Minaur Baia Mare
 • Dinu (CSM Slatina) – gol în 3-0 la Concordia Chiajna
 • Luca (CSC 1599 Șelimbăr) – gol în 4-0 cu Politehnica Timișoara

O altă echipă de marcatori U23

Finalmente, alți 10 jucători, puțin mai mari, dar având maximum 23 de ani, au semnat 12 goluri în primele 3 etape. Și în această categorie de vârstă, dincolo de dubla lui Ardelean (Unirea Constanța) și reușitele lui Piftor (Ripensia) plus G. Petcu (Progresul Spartac), toate celelalte au fost goluri ale victoriei sau ale obținerii de punct și puncte!

 • Buzan (CSC 1599 Șelimbăr) – golul victoriei 1-0 cu Fotbal Club Brașov
 • Manole (CSC 1599 Șelimbăr) – “dublă” în 2-1 la Progresul Spartac
 • Pop (Unirea Dej) – gol în de 1-1 în 2-1 cu Csikzereda (min 73)
 • Cocian (Dej) – gol de 1-0 în 2-1 la CSC Dumbrăvița
 • Simon (CSC Dumbrăvița) – gol în 2-2 la Concordia Chiajna
 • Bodri (CSC Dumbrăvița) – gol în 2-2 la Concordia Chiajna
 • Lixandru (Progresul Spartac) – gol în 3-0 la Unirea Constanța

Portarii nu sunt mai prejos

Un total de 25 de goalkeeperi au fost utilizați în primele 3 runde de cele 20 de formații angrenate în competiție. Ei bine, 68% dintre aceștia au maximum 23 de ani împliniți și sunt români! Cel mai tânăr a fost Ciontoș de la Progresul Spartac, doar 17 ani, urmat de 4 portari care abia au împlinit 18 ani!

Vârstă: Portar (echipă)

17 ani: Ciontoș (Progresul Spartac)

18 ani: Toroc (Ripensia Timișoara), Dincă (CSA Steaua), Oncescu (Dinamo), Silveanu (CSC 1599 Șelimbăr)

19 ani: Mitrovic (CSC 1599 Șelimbăr)

20 ani: Opric (Viitorul Pandurii)

21 ani: Gyenge (Csikszereda), M. Udrea (Unirea Constanța), S. Micu (Fotbal Club Brașov), Băilă (Minaur Baia Mare), Șt. Dobre (Ripensia Timișoara)

22 ani: Contra (Unirea Slobozia), Trifon (CSC Dumbrăvița), Al. Costache (Minaur Baia Mare)

23 ani: Murariu (Politehnica Timișoara), Isvoranu (Politehnica Timișoara)