FOTO: InfoIalomita.ro

Cu 17 puncte după 9 partide, ialomițenii s-au fixat momentan în play-off și încearcă să depășească locul 6 obținut la finalul ediției trecute.

Fost fotbalist cu aproape 300 de meciuri în Liga 1, la Ceahlăul, FC Național și UTA Arad, nemțeanu Constantin Enache, cunoscut în fotbalul nostru Costel Enache, antrenează din vară Unirea Slobozia.

Provocarea a venit în continuarea unei cariere de tehnician la Poli Iași, Botoșani, Astra Giurgiu, Petrolul sau U Cluj, dar care a însemnat și postura de selecționer la naționalele de juniori ale României.

Lot omogen, gata de orice provocări

Unirea se află în top 3 atacuri și defensive din L2 până acum, este echilibrul rețeta succesului pentru formație până acum? 

Așa am anticipat că va fi, după ce am văzut și cunoscut grupul, am sperat în asta. Momentan suntem destul de bine, dar cred că realitatea defensivă putea fi și mai bună. Nu cred că purtăm vina pentru toate golurile încasate, poate am fost și pedepsiți prea mult cu lovituri de la 11 metri. Avem un lot omogen iar jocul nostru, da, asta ar trebui să reflecte, echilibrul.

Cât a contat aportul transferurilor din vară la parcursul actual?

Nucleul de bază al echipei de anul trecut a fost restructurat în această vară de Adrian Mihalcea, antrenorul ediției precedente. Practic, am sosit înainte de începerea pregătirilor, am descoperit deja un lot. Nu impresionăm poate numeric, dar prin cei nou sosiți cred că putem acoperi problemele ce vor apărea pe parcursul campionatului. Se vor aduna cartonașele și suspendările, terenurile vor fi din ce în ce mai grele, dar eu am convingerea că vom duce cu bine toate provocările.

“Avem fotbaliști luptători”

În toate cele 5 victorii de până acum, echipa a deschis scorul în primul sfert de oră. E o parte a abordării pe care o imprimi echipei, agresivitate și presing din startul meciului?

Eu aș vrea ca timp de 90 de minute să avem acest prinicipiu pus în practică. Vrem să jucăm agresiv, cu presing avansat, iar pentru asta e nevoie de pregătire fizică foarte bună, linie defensivă cu fundași rapizi, schimbări pe parcurs care să aducă aceeași calitate. Am avut abordări diferite până acum, dar cert este că una din caracteristicile fotbaliștilor noștri e că sunt luptători. Așa se explică poate și realitatea golurilor marcate rapid.

Doar 3 stranieri în lot, Unirea e una din formațiile care mizează majoritar pe fotbaliști români. Împărtășești viziunea că stranierii merită transferați doar dacă aduc în mod cert plus valoare peste resursa internă sau e doar o conjunctură componența lotului de acum?

Din interior, ca antrenor, e destul de e complicat să gândești în raporturile străin-român, tânăr-bătrân. Câteodată sunt argumente profesionale, alteori financiare, care influențează decisiv deciziile. Din experiența mea, pot fi lucruri benefice aduse de fotbaliștii străini. Mă refere la nivel de comportament, alimentație, mod de refacere, chiar seriozitate în antrenament. Dar sunt bune și rele, indiferent de naționalitate. Ce putem face noi este să dezvoltăm mai atent și mai bine tinerii noștri jucători, iar străinii să fie aduși doar ca certitudini. Din păcate, în general, asta nu prea se face.

“Cel mai echilibrat an de Liga 2”

Ce fel de competiție e Liga 2 din acest sezon, cum ai putea să o caracterizezi, prin prisma experienței tale?

E clar că, vreau-nu vreau, analiza mea e comparativă. Știu ce înseamnă Liga 2, înțeleg cum merg lucrurile în această competiție. De aceea spun că avem cel mai echilibrat an de L2, față de edițiile precedente. Am spus-o încă dinaintea startului, acum se și simte. Nu mai ai 3 favorite certe și 4 echipe care nu vor câștiga un meci, cum a fost în alți ani. Poate calitativ e un pic mai jos nivelul, dar la nivel general a crescut mult echilibrul. Nu mai ai cluburi dezorganizate, ci serioase, cu echipe bune. Uite, spre exemplu, Dumbrăvița. O nou-promovată căreia mulți nu îi dădeau șanse. Dar are mulți tineri în lot, joc frumos, conducători preocupați de fotbal, de felicitat!

Cu o medie de vârstă a lotului de 23 de ani, poate Unirea Slobozia să depășească locul 6 din campionatul trecut?

Cunosc bine lotul, dar și structura dezvoltării jucătorului român, în general. Nu avem la echipă mulți jucători care să fi luptat pentru obiective mari până acum. Poate doar Rus, care a mai jucat la Liga 1. Acești jucători au crescut practic în același timp cu echipa. Dar potențialul e extrem de mare! La nivel general, dintre factorii tehnic-tactic-fizic-mental de antrenament, mă opresc la cel mental. Aici avem lacune în sportul românesc de echipă. Ce mentalitate de învingători avem? Cum gestionăm momentele de presiune și cele dificile? Aici va fi secretul și pentru Unirea Slobozia. Dar eu îi văd motivați și încrezători pe jucătorii mei. Cred că și anul ăsta putem face treabă bună.

“Cupa ne va oferi o evaluare foarte utilă”

Cum ai motivat echipa și pentru parcursul din Cupa României Betano? ați învins la Dunărea Călărași apoi la Gloria Bistrița-Năsăud, sunteți în faza grupelor.

Deși n-avem un lot numeros, ne-am asumat și respectăm competiția. Vom juca tot timpul cu aproape aceiași fotbaliști din campionat. Nu ne ajută totuși structura lotului. Din 21 de jucători, 8 trebuie să fie la categoria de vârstă pentru campionat. Mai rămân cu 13 seniori. Nu poți face practic două echipe. Noi, la nivel de juniori, ca să recrutăm talente, avem arie de selecție doar județul Ialomița și poate câteva zone din jur.

Cum vezi parcursul pe mai departe în Cupă, în noul format, mai ales că vei juca cu 3 câștigătoare de Cupă, Voluntari, Petrolul și Dinamo?

Noi vom încerca să luptăm și pe acest plan. Eu am disputat, ca antrenor, finală și semifinală de Cupă, știu că e o competiție din care poți câștiga mult ca echipă și club, atât la capitolul imagine cât și dincolo de el. Chiar suntem încrezători că ne putem lupta. Vrem să ne măsurăm forțele cu echipe foarte bine cotate. Asta ne va oferi și o evaluare foarte utilă a nivelului nostru real, dar și a potențialului. Vom vedea cât de departe sunte, de fapt, de L1, cum reacționează jucătorii la meciurile impotrante, cum ne adaptăm.