Foto: Fotbal Club Argeș Pitești

Iată că s-a tras cortina și peste ultima etapă de play-off din Liga 2 Casa Pariurilor și, cu acest prilej, vom prezenta laureații stagiunii 2024-2025.

CFC Argeș (campioană) și FK Csikszereda au promovat în prima ligă, Metaloglobus București și Voluntari merg la baraj de menținere/promovare în SuperLigă, CSM Focșani și Câmpulung Muscel au retrogradat direct, Viitorul Pandurii Târgu Jiu și CS Mioveni au fost excluse din competiție, pe când Chindia Târgoviște și CSC Dumbrăvița joacă baraj de menținere în eșalonul secund.

Totodată, în perioada următoare se vor juca și semifinalele și finalele barajelor de promovare din Liga 3 în Liga 2 Casa Pariurilor pentru a afla cine completează tabloul pentru stagiunea 2025-2026.

Totuși, cum stăm la nivel de fotbaliști? Hai să vedem.

Am ales cel mai bun prim 11 al sezonului 2024-2025 după ce, lunar, am publicat laureații competiției alături de antrenorul acesteia, din august până în mai inclusiv.

Bogdan Chipirliu și Matko Babić, cei mai buni marcatori ai stagiunii

Titulatura de Cel mai bun marcator al sezonului este împărțită de doi fotbaliști pentru stagiunea 2024-2025: Bogdan Chipirliu și Matko Babić. Ambii au marcat câte 15 goluri pentru Steaua București, respectiv CSC Șelimbăr.

Cum departajarea în caz de egalitate se face în funcție de numărul de goluri marcate din penalty, iar cei doi au câte 3 fiecare, aceștia vor „împărți” distincția individuală.

Stelistul Chipirliu este, pentru al patrulea sezon la rând, în fruntea ierarhiei marcatorilor și a fost aproape de a cuceri, alături de clubul său, trofeul de campioană a Ligii 2 Casa Pariurilor.

Pe de altă parte, croatul din atacul celor de la CSC Șelimbăr a pus umărul, prin reușitele sale, la salvarea de la retrogradare a formației din județul Sibiu.

Topul celor mai buni marcatori este completat de Jozef Dolný (13 goluri), Alexandru Boiciuc (12 goluri), Carl Davordzie și Valentin Robu (ambii cu câte 10 goluri).

Anderson Ceará, cele mai bune cifre și MVP-ul Ligii 2 Casa Pariurilor

FK Csikszereda a dominat sezonul regular al Ligii 2 Casa Pariurilor, însă în play-off s-a văzut ajunsă și depășită de Steaua București, principala contracandidată, și, suprinzător, CFC Argeș, formația cu cea mai bună linie de meciuri în play-off.

Totuși, echipa ciucană a promovat în SuperLigă, iar un merit pentru această realizare îl are și Anderson Ceará. Brazilianul ciucanilor a fost numit, pe baza datelor colectate cu ajutorul FRF Intelligence Center, cel mai bun fotbalist din actualul sezon.

Sud-americanul de 25 de ani a bifat 28 de meciuri în campionat, sezonul regular + play-off, perioadă în care a marcat 5 goluri și a livrat 5 pase decisive colegilor săi.

Totodată, în structura creată pentru a determinat MVP-ul stagiunii, a avut un scor de 62.34 de puncte. Au fost luate în considerare statisticile cu privire la pase și calitatea acestora, progresia mingii, dribbling-urile, precum și datele ce țin de playmaking: pasele în spatele apărărilor adverse pe meci, acțiunile ofensive încheiate cu șut la poartă, expected assists pe meci, pase pentru șut pe meci sau pase care au dus la o situație clară de gol pe meci.

Nicolae Carnat, „regele” assist-urilor

Nicolae Carnat, fotbalist trecut pe la academiile Gheorghe Hagi sau Wolverhampton Wanderers, a rămas la FC Voluntari după retrogradarea în eșalonul secund și a contribuit din plin la poziția finală ocupată de ilfoveni.

Fotbalistul de bandă, utilizat în 30 de partide din această stagiune, a înscris de 7 ori și a oferit nu mai puțin de 11 pase decisive.

Acesta a fost, de altfel, lider detașat în această „cursă”. Pîrvulescu (6), Neacșa, Doru Andrei și Zaina (fiecare cu câte 5) urmează în această ierarhie.

Cătălin Straton, portarul numărul 1 al competiției

Cătălin Straton, fotbalist care a retrogradat cu CFC Argeș în eșalonul secund în 2023, după un baraj de poveste cu Dinamo București, este astăzi, la două sezoane distanță, cel mai bun portar al eșalonului secund.

Goalkeeper-ul de 35 de ani nu a bifat niciun minut în primele 8 etape ale acestui sezon, dar, în momentul în care a revenit între buturi, cu greu a mai fost înlocuit.

Fotbalistul crescut de Rapid, cu formații precum FC Vaslui, Universitatea Craiova, Dinamo București sau FCSB în CV, a bifat 20 de partide în sezonul regular și play-off, a încasat doar 9 goluri și, în acest interval, a bifat 13 partide fără gol primit.

Acesta și-a ajutat echipa să revină pe primul eșalon în mare stil: cu cea mai bună linie de meciuri de când există sistemul actual de play-off, dar și cu trofeul de campioană în palmares.