© FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Liga 2 s-a consacrat drept o platformă competițională pentru promovarea tinerelor talente iar analiza noastră întărește încă o dată această concluzie.

În top 5 cei mai tineri marcatori de la sezonul 2018/2019 inclusiv până la cel în curs de desfășurare regăsim numele a cinci tineri jucători care nu împliniseră 18 ani la momentul reușitei lor! Mai mult decât atât, din cele 5 goluri care compun clasamentul, 4 au fost marcate în anul 2022!

Doi ciucani, locurile 1 și 4

Partida Dunărea Călărași – Csikszereda Miercurea Ciuc din 7 mai 2022 e una de referință în analiza noastră. Pentru că duelul din play-out-ul ediției trecute, încheiat 2-6, oferă două din cele cinci poziții ale topului!

În acel meci, doi jucători ai ciucanilor au înscris la vârste foarte fragede. La 17 ani, 2 luni și 3 zile, Szilard Cedo a punctat, deschizând chiar scorul, și devenind astfel al patrulea cel mai tânăr marcator din L2 în ultima jumătate de deceniu!

Golul final, de 6-2 pentru ciucani, a venit de la Milan Orban, atacant care avea atunci doar 16 ani, 8 luni și 14 zile! Cel mai tânăr marcator din ultimele 5 sezoane de Liga 2!

Sezonul actual, cu doi reprezentanți

Sezonul în curs de desfășurare ne oferă poziția secundă, în spatele lui Milan Orban. Mai exact, în etapa 7, la partida Minaur Baia Mare – CSC Dumbrăvița 3-4. În minutul 20, tânărul atacant Patrick Pașcalău a înscris pentru 3-0 în favoarea oaspeților din Timiș. Avea doar 16 ani, 9 luni și 7 zile!

Tot din acest sezon vine și locul 5, mai precis David Ciurel, mijlocașul Ripensiei Timișoara care a marcat în etapa 9, la 3-1 cu Poli Iași, pe când avea doar 17 ani, 2 luni și 12 zile.

Bratu, evoluție de apreciat

Locul 3 în top îl ocupă Mario Bratu, care a marcat chiar în prima etapă a sezonului 2019/2020. Pentru Petrolul Ploiești, gol de 3 puncte în 2-1 la Metaloglobus. Bratu, care avea atunci doar 17 ani, o lună și 28 de zile, este și azi legitimat la prahovenii aflați în primul eșalon și a debutat pentru România U20!

Imediat sub top 5 cei mai tineri marcatori se află, la o distanță de numai 13 zile față de David Ciurel (Ripensia), atacantul Cristian Dumitru care a punctat pentru Academica Clinceni în 10 martie 2019.