FOTO: www.argesfc.ro

Ediția 2023/2024 a competiției din eșalonul secund este programată să înceapă pe 5 august, urmând să fie una care aduce multe noutăți în contextul configurației seriei.

Componența seriei de Liga 2 Casa Pariurilor pentru noul sezon, analizată prin prisma evoluției din ultimele ediții, aduce în față câteva premiere pe criteriu geografic și istoric, cu relevanță privind evoluția fotbalului în eșalonul secund la nivel regional și național.

Reducere pe București și Ilfov!

Capitala și Ilfovul vor avea la startul noului sezon doar 4 formații: CSA Steaua București, Metaloglobus București, Concordia Chiajna și CS Tunari (nou-promovată). Se reduce reprezentarea pe acest segment geografic, în comparație cu Liga 2 de sezonul precedent!

Pe lângă cele 3 cluburi existente și în 2022/2023 în serie, anul trecut puteau fi contabilizate și Dinamo București (promovat în L1), Progresul Spartac București (retrogradată în L3) și Unirea Constanța, care disputa partidele în Ilfov (retrogradată în L3).

Argeșul ia locul Timișului în frunte

În ediția precedentă, județul Timiș a avut 3 reprezentante, pe CSC Dumbrăvița, Ripensia Timișoara și ACS Poli Timișoara. Doar prima dintre ele se mai regăsește la start, celelalte două retrogradând.

În noul sezon, supremația la nivel de echipe furnizate, pe județe, o dețin Argeșul (cu CS Mioveni și FC Argeș retrogradate din L1), împreună cu Ilfovul (CS Tunari nou-promovată și Concordia Chiajna).

Alexandria și Corvinul, reveniri după 18, respectiv 15 ani!

După o absență de 18 ani, clubul din Alexandria, intitulat azi CSM iar în trecut FCM, FC, Rulmentul, Unirea ori Automatica, revine în Liga 2! În vreme ce Corvinul Hunedoara reapare în fotbalul mare la nivelul acestui eșalon după 15 ani de absență!

Ultima formație care producea o astfel revenire, după o absență de mai bine de un deceniu, a fost Unirea Dej, promovată în L2 din sezonul 2021/2022. Anterior, CSM Reșița, după 11 ani, în sezonul 2020/2021.

Ultima revenire după nu mai puțin de două decenii de absență stă în dreptul formației Aerostar Bacău. Moldovenii reveneau în Liga 2 din sezonul 2018/2019 după… 26 de ani!