Două dintre cele mai bune jucătoare de fotbal din România, Laura Roxana Rus și Ștefania Iuliana Vătafu, au fost cele care au dat lovitura de începere a „Orei Tricolorelor”.

Demarată luni, 23 martie și continuată o săptămână mai târziu, atunci când „la tablă” a ieșit Florentina Olar-Spânu, căpitanul primei reprezentative, „Ora Tricolorelor” își propune în primul rând să mențină vie legătura dintre fani și echipa națională feminină de fotbal a României.

După derularea primului episod, în care au fost protagoniste, Laura Rus și Ștefania Vătafu spun că așteptările au fost depășite. „Cel mai mare câștig al aceste inițiative a fost acela că am interacționat nu doar cu cei familiarizați cu fotbalul fetelor, ci mai ales cu oameni care nu știau mai nimic despre acest fenomen. A fost ceva extraordinar”, au mărturisit cele două jucătoare legitimate la formația Anderlecht Bruxelles, campioana Belgiei.

„De emoții nu mai știam ce să facem”

Lala, cum o știe toată lumea pe Laura Rus, 32 de ani, și Ștefania, 26 de ani, recunosc faptul că au avut mari emoții înaintea startului „Orei Tricolorelor”! „Nu ne găseam locul, de emoții nu mai știam ce să facem, uitasem procedeul, nu știam dacă și cum vor reacționa oamenii, câți vor intra în dialog cu noi. La început a fost puțin mai greu, apoi dialogul s-a desfășurat natural. A fost ceva senzațional, o inițiativă care a depășit orice așteptări”, a spus Laura Rus. „Inițial dialogul nostru trebuia să dureze 30 de minute, dar am ajuns la o oră și, cu siguranță, dacă nu ne-am fi oprit, oamenii ne-ar mai fi adresat întrebări. Nici mie nu mi-a venit să cred cât de mulți oameni au interacționat cu noi. Au fost multe fete, în special jucătoare, dar și oameni care nu s-au intersectat până acum cu lumea noastră, a fetelor care joacă fotbal. Prietenul unei verișoare, care nu a văzut în viața lui un meci de fotbal feminin, a interacționat și el cu noi, ne-a adresat întrebări! Asta înseamnă că Ora Tricolorelor a fost o idee bună”, e convinsă Ștefania Vătafu.

În urma primei ediții a „Orei Tricolorelor”, Laura Rus și Ștefania Vătafu au primit solicitări similare din partea unor grupări de a le vorbi jucătoarelor. „Aurora Ungureanu, care încearcă să dezvolte fotbalul feminin la Craiova, ne-a rugat să interacționăm cu fetele de acolo, să dialogăm cu ele, să le dăm sfaturi, să le prezentăm ceea ce facem noi, ca senioare. Le-am promis că le vom răspunde solicitărilor. Cum să refuzi așa ceva? Sunt mulți oameni dedicați fotbalului feminin din România, dar uneori acțiunile lor ajung în impas și nu știu ce drum să urmeze, nu știu încotro să meargă”, povestesc Laura și Ștefania. „Cred că aici putem interveni noi, cu experiența noastră. Când vine vorba să împărtășești din experiența ta unor fetițe care se uită la tine ca la un idol, atunci nu mai contează nimic. De câte ori am ocazia, când sunt în țară, merg și fac antrenamente cu fetele, le vorbesc. Am mers la Alba Iulia, unde sunt niște oameni inimoși, la București, la Dream Team”, punctează Laura Rus.

„Sunt sigură că vom depăși această criză”

În vârstă de 32 de ani, născută la Bocșa, în județul Caraș Severin, Laura Rus e una dintre cele mai valoroase jucătoare din istoria fotbalului românesc. În ultimii 13 ani a jucat doar în străinătate, la Sporting Huelva, Apollon Limassol, Fortuna Hjørring, Icheon Daekyo WFC, ASD Sassuolo, AGSM Verona, iar acum la RSC Anderlecht Bruxelles. De câțiva ani, în fiecare iarnă, organizează acasă la Bocșa un mini-turneu destinat echipelor de fete. Laura acoperă toate cheltuielile. „Nu există satisfacție mai mare ca atunci când îți faci semenii fericiți. Teama de la începuturi s-a transformat într-o ambiție fără margini, o ambiție care îmi dă forța de a organiza în continuare acest turneu”, spune Laura Rus.

Cele două se află în acest moment la Bruxelles și așteaptă sfârșitul crizei care a imobilizat lumea întreagă. „Locuim la bloc, dar avem șansa ca la parter să dispunem de o mică sală de sport. E exact ce trebuie într-un asemenea moment. Ținem legătura în permanență cu fetele de la echipa de club aflate și ele în izolare la domiciliu. Vorbim, de asemenea, în țară. Stăm cuminți, așa cum trebuie să stea toată lumea, și sunt sigură că vom depăși această criză”, a spus Ștefania Vătafu.

Articol de Adi Dobre