Până în urmă cu doar câțiva ani, la Miercurea Ciuc se spunea că hocheiul pe gheață este o a doua religie. Vremurile în care hocheiul pe gheață se afla pe primul loc în topul preferințelor ciucanilor au apus însă.

Locuitorii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi s-au îndrăgostit în ultimii ani de futsal, de baschet, de handbal, de înot, au redescoperit fotbalul.

Din 2018, fotbalul la Miercurea Ciuc nu mai este monopol al băieților, aceștia văzându-se nevoiți să îl împartă cu fetele, mari iubitoare ale sportului rege! Fetele de la FK Csíkszereda Miercurea Ciuc se află în acest moment în Liga 3. Ocupă primul loc în Seria a IV-a, din care mai fac parte echipele Măgura 2012 Bacău, Universitatea 2 Galați, Zimbrul Tulcea și CSM Pașcani, iar ambițiile sunt mari. „Vrem să promovăm în Liga 2, iar în trei ani să jucăm pe prima scenă a fotbalului românesc”, anunță Laszlo Albu, antrenorul echipei feminine de fotbal FK Csíkszereda Miercurea Ciuc.

Sándor Ibolya, de la hochei la fotbal!

Domnule Albu, cu cine e mai greu de lucrat? Cu băieții sau cu fetele?!
– E greu atât cu fetele, cât și cu băieții, dar e frumos! Nu mai lucrasem cu fete până în 2018, atunci când domnul Zoltán Szondy, președintele clubului, m-a întrebat dacă am curaj să pun bazele unei echipe feminine, iar eu i-am răspuns afirmativ. Am fost antrenor la juniorii și la seniorii echipei noastre ani buni. L-am avut alături pe Róbert Ilyés, cel mai cunoscut fotbalist născut la Miercurea Ciuc. Împreună am promovat echipa în Liga 3.

Cum ați început?
– Am început să căutăm. Cunoșteam câteva fete care jucaseră alături de băieți. Apoi am vorbit la Odorheiu Secuiesc, la Vasas, cu domnul președinte László Béla, de unde am mai adus trei jucătoare. Am strâns un lot de 25 de fete. Cele mai mici aveau atunci 16 ani. Avem în lot și o doamnă, Sándor Ibolya, fostă jucătoare de hochei pe gheață și hochei pe iarbă, fostă antrenoare la naționala feminină de hochei pe gheață a României, o figură cunoscută și foarte apreciată în oraș, pasionată de fotbal. Sándor Ibolya are peste 40 de ani. E foarte ambițioasă, e un exemplu de profesionalism. A dat foarte multă încredere fetelor.

„90 % din fetele cu care am început proiectul se regăsesc în lotul actual”

Pe ce post evoluează?
– Probabil că toată lumea se așteaptă să răspund că evoluează pe postul de portar, dar nu e așa! Sándor Ibolya e mijlocaș. Știe cu mingea!

Care este programul echipei?
– Având în vedere că unele fete lucrează, altele sunt eleve, fotbalul fiind doar pasiune, a trebuit să ținem cont de programul tuturor. Avem trei antrenamente pe săptămână, de obicei la ora 17:30-18:00, ca fetele să aibă timp să ajungă. Câteodată mai lipsesc, pentru că lucrează în ture, dar recuperează antrenamentele.

De unde sunt fetele?
– Un sfert sunt din oraș, din Miercurea Ciuc, celelalte din localitățile din județ: Ciceu, Mădăraș, Cozmeni, Dănești, Frumoasa, Sîndominic. 90% din fetele cu care am început proiectul se regăsesc în lotul actual.

Cum vă descurcați în această perioadă?
– Fetele primesc săptămânal un program de pregătire. Ne întâlnim pe internet, unde stăm de vorbă, unde fetele trimit filmulețe cu ședințele de pregătire.

„Până și adversarii ne laudă”

Ele ce spun de situația actuală?
– Nu se simt bine. Spun că abia așteaptă să reînceapă antrenamentele, jocurile. Le este dor de fotbal. În ultimele zile m-au sunat și mi-au spus: „Am auzit zvonuri că se va relua campionatul! Nu mai avem răbdare”. Nu se știe nimic deocamdată.

Echipa e neînvinsă în acest sezon!
– Așa este. Echipa merge bine, e pregătită. Până și adversarii ne laudă! În fiecare deplasare mergem cu o zi înainte. O recunoaștere a implicării fetelor. Nu le putem trezi cu noaptea în cap și apoi să mergem la Pașcani sau la Galați pentru a juca. Sperăm să promovăm. Fetele s-au descurcat foarte bine și sezonul trecut, când au încheiat pe locul trei. A promovat CSM Târgu Mureș, care a avut în echipă cinci jucătoare cu experiență. Să nu uităm că până acum câțiva ani, Târgu Mureș avea o echipă feminină redutabilă.

Aveți o linie de clasament impresionantă după doar patru etape disputate în acest sezon.
– Avem trei victorii și o remiză, iar golaverajul e de 22-1! Remiza despre care aminteam, în deplasare cu CSM Pașcani, a fost una albă. A fost însă un meci halucinant. Echipa noastră a ratat un penalty și cel puțin zece situații de singur cu portarul!

„O provocare extraordinară”

A fost grea trecerea la fotbalul feminin?
– A fost în primul rând ceva nou pentru mine. Mărturisesc faptul că nu e ușor. În schimb e foarte interesant. Fetele vin la fotbal din pasiune. Dau totul atât la antrenamente, cât și la jocuri. În schimb trebuie să ai răbdare cu ele, să le vorbești frumos. Vă spun însă că tot efortul a meritat. O provocare extraordinară.

Câte echipe de fete sunt la club?
– Avem, pe lângă echipa de senioare, formații la U13 și U15 care sunt înscrise în Campionatul Național. Avem o grupă de U11 cu care am mers la acțiunile din cadrul programului Fotbal și Feminitate, al Federației Române de Fotbal. Avem aproximativ 50 de fetițe între 7 și 10 ani care fac fotbal. Ne lăudăm cu peste 120 de fete care fac fotbal la Miercurea Ciuc!

– Aveți performanțe cu junioarele?
– În 2018 am fost cu echipa U13 la Cluj, la Campionatul Național. Fetele s-au întors acasă campioane! Tot atunci, la începuturi, am avut echipă de 10-13 ani, de care se ocupa colegul Attila Tamas, echipă care a participat de asemenea la programul Fotbal și Feminitate. Acum, antrenoare la toate grupele de junioare este Portik Helga, care este profesor de sport la o școală din oraș.

„Sportul e cel mai bun ambasador pentru un oraș, pentru orice comunitate”

Unde vă disputați jocurile de pe teren propriu?
– Pe terenul sintetic aflat lângă stadion și sala polivalentă. Meciurile de fotbal. Spun asta pentru că jucăm și la sală! Echipa noastră e înscrisă și în liga feminină de futsal, unde se află pe locul secund! E un mod foarte productiv de a ocupa perioadele de inactivitate de la fotbal.

Vin oamenii la meciurile fetelor?
– Vin! Este foarte interesant. Aproape fiecare jucătoare vine însoțită la meciuri de prieteni, rude. Avem și mascotă! Se numește Stopli, „Crampon” adică! Am avut și galerie la meciuri! Galeria de la hochei, cea care încurajează toate echipele din oraș. Băieții merg și la futsal, peste tot. La noi, sportul înseamnă spectacol. La noi în tribune, la toate evenimentele sportive, oamenii vin cu familia. Spectatorii se comportă civilizat, își plătesc bilet. Oamenii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi iubesc sportul. Iar sportul e cel mai bun ambasador pentru un oraș, pentru orice comunitate.

Care sunt vedetele echipei?
– Cea mai cunoscută jucătoare este Antal Anita. A jucat 7 ani alături de băieți. A evoluat în Ungaria la Debrecen și Ferencváros. A jucat la naționala U15 a României, la cea U17 a Ungariei, iar acum s-a întors acasă. E un mijlocaș extraordinar. Gândește, e prietenă cu mingea! Kristály Franciska e căpitanul echipei. E o jucătoare cu experiență, a evoluat la Vasas Odorheiu Secuiesc în Liga 1. A fost atacant până în acest sezon. S-a accidentat însă titulara și s-a oferit să o înlocuiască. Și se descurcă foarte bine!

„E foarte bătăioasă”

Copiii dumneavoastră joacă fotbal?
– Amândoi! Fetița, Erika e componentă a echipei noastre! Are 24 de ani, evoluează pe postul de fundaș stânga, e foarte bătăioasă, stă bine pe picioare și nu se bucură de tratament preferențial! Până la 14 ani, Erika a evoluat alături de băieți. Apoi, pentru că nu avea unde să joace, a continuat cu handbalul. Din 2018 a ales să revină la fotbal. Fiul meu, Attila Albu, e încă junior în cadrul academiei noastre. A împlinit 17 ani chiar în această lună. E talentat. Are câteva convocări și la loturile naționale de juniori ale României.

Care sunt obiectivele echipei?
– Obiectivul pe termen scurt e acela de a promova în Liga 2. Fetele sunt foarte hotărâte. Vor să promoveze, să urmeze exemplul băieților, care anul trecut și-au câștigat dreptul de a evolua în Liga 2. Apoi, în trei ani, vrem să jucăm pe prima scenă a fotbalului românesc. Ne dorim să reușim această performanță cu fete crescute de noi. Vrem, de asemenea, să dăm jucătoare la loturile naționale.

Lotul echipei feminine FK Csíkszereda Miercurea Ciuc:
Balogh Mercédesz, Albu Erika, Péter Kinga, Boér Biborka, Csergő Barbara, Antal Anita, Sándor Ibolya, Bizsi Mária, Nagy Noémi, Szász Ildikó , Ilyés Paula, Korodi Nóra, Szentes Szabina, Isztojka Roxána, Balogh Nikolett, Simon Mónika, Kristály Franciska, Péter Alexandra, Bács Angella, László Renáta, Szőcs Dalma, Gheorghița Réka.

ARTICOL DE ADI DOBRE