Puține cluburi din România se pot lăuda cu o asemenea longevitate. Asociația Clubul Sportiv KSE Târgu Secuiesc are mai mult de un veac de existență.

Clubul s-a format la 15 septembrie 1912 grație mișcării care a pornit în cadrul tineretului de elevi și meseriași din localitate. La ședința de constituire membrii l-au ales președinte, în unanimitate, pe avocatul Molnár Dénes.

Anii au trecut, dar, în ciuda dificultăților întâmpinate, ACS KSE Târgu Secuiesc încă se menține pe harta sportului din România, grație, în principal, baschetului, fotbalului și futsalului.

De mai bine de un deceniu, Târgu Secuiesc a devenit un reper în lumea futsalului românesc, echipa din orașul covăsnean câștigându-și respectul tuturor. Târgu Secuiesc, oraș care beneficiază de câțiva ani de o sală modernă, a găzduit competiții importante, în special de juniori, dar și câteva meciuri ale primei noastre reprezentative.

Amintiri frumoase de la Târgu Secuiesc

„Îmi amintesc de un meci cu Slovenia jucat la Târgu Secuiesc, de un altul cu puternica națională a Spaniei, una dintre cele mai titrate echipe din lume. Ne-am simțit extraordinar. Publicul ne-a încurajat în permanență. Avem amintiri frumoase de la Târgu Secuiesc, unde oamenii iubesc necondiționat sportul, adoră futsalul”, spune căpitanul tricolorilor de la futsal, Mimi Stoica.

Pandemia de coronavirus a oprit Liga a II-a. În momentul întreruperii, KSE Târgu Secuiesc ocupa locul secund în play-off, după Luceafărul Buzău. Conform hotărârilor luate de Federația Română de Fotbal, care a decis sistarea competițiilor interne, ACS KSE Târgu Secuiesc are dreptul de a evolua din sezonul viitor pe prima scenă a futsalului românesc. După o pauză de trei ani.

Simbioza futsal-fotbal

„A fost un sezon spectaculos. Păcat că pandemia de coronavirus i-a pus capăt. Am văzut echipe bune, jucători interesanți, am văzut echilbru în acest sezon al ligii secunde. În prima parte, în sezonul regular adică, ne-am clasat pe primul loc în seria noastră. Am marcat cele mai multe goluri. Ne place să marcă. De fapt, ne place să facem spectacol, să-i mulțumim pe cei care ne privesc, pe fanii noștri în primul rând”, spune Gazda Jozsef, antrenorul echipei de futsal KSE Târgu Secuiesc.

Pentru că antrenorul Gazda Jozsef se ocupă și de destinele echipei de fotbal, care evoluează în Liga 3, la KSE Târgu Secuiesc fotbalul și futsalul trăiesc într-o simbioză aproape perfectă. „Cine nu evoluează în week-end pe teren mare, joacă la futsal. Toată lumea trebuie să joace, să aibă minute”, explică Gazda Jozsef, cel care, la cei 38 de ani ai săi, e încă jucător în activitate. „Doar la fotbal. La futsal sunt antrenor”, precizează cel care se ocupă și de Centru de Copii și Juniori ai Clubului.

Pepinieră pe două ramuri

„Avem aproape 100 de copii legitimați la echipele noastre. Avem grupe de copii 2005, 2006-2007, 2008-2009, 2010, 2011 și 2012. Cei mai buni vor merge la Academia de fotbal de la Miercurea Ciuc sau la futsal, la noi. Copiii, oamenii, vin la fotbal, la futsal, nu doar să-l joace, ci și să-l privească, să fie alături de echipe. Suntem un oraș mic. Ar putea fi mai bine, dar nu ne plângem. Încercăm să ne facem treaba cât mai bine”, spune Gazda Jozsef.

ARTICOL DE ADI DOBRE.