hategan
Foto: sportpictures.eu

Istvan Kovacs a primit pe final de 2019 cea mai bună veste: promovarea în ”Elite”, cea mai importantă categorie a arbitrilor din Europa. Iată ce spune ”centralul” despre momentele memorabile din anul în care a arbitrat și la EURO, și la Mondial, dar și despre obiectivele din 2020.

– Domnule Kovacs, cum a fost anul 2019?
– Unul plin. Cu multe competiții și experiențe care mă ajută să mă dezvolt.

– Care a fost cea mai frumoasă experiență din anul recent încheiat?
– Cu siguranță experiența trăită la Cupa Mondială Under 17 din Brazilia. Am stat acolo timp de 29 de zile alături de colegii mei, Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, și am avut oportunitatea să leg prietenii cu oameni de peste tot din lume.

– Experiența pe care doriți să o uitați cât mai repede?
– Eu încerc să iau tot ce e pozitiv din tot ce mi se întâmplă, bun sau rău. Dacă am avut parte de vreun moment mai puțin plăcut, înseamnă că am avut de învățat din acea experiență.

– Ați arbitrat la Campionatul European Under 21, turneu la care România a jucat semifinala și a fost aproape de o finală istorică. Cum ați trăit de la fața locului această performanță?
– A fost o atmosferă de vis la toate meciurile, am fost în tribune când am jucat cu Anglia și cu Franța, le-am ținut pumnii băieților. Ne-au făcut să ne simțim mândri, au format un grup valoros și spiritul de echipă și mentalitatea de învingători au făcut diferența! Păcat că nu au jucat finala, dar sunt sigur că această generație ne va mai aduce bucurii!

– Ați fost promovat în ”Elite”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest lucru?
– Promovarea în ”Elite” a venit într-un moment în care nu m-aș fi așteptat. Pentru mine vine ca un semn de apreciere pentru tot ce am realizat în ultimii ani. Am primit delegări la campioana mondială și vicecampioana mondială, în grupele Ligii Campionilor, partide duse la final fără probleme. Mi s-a îndeplinit un vis, acela de a ajunge între arbitrii de top din Europa! Și sunt extrem de bucuros!

– Ce obiective aveți pentru 2020?
– În primul rând să fac o pregătire bună în această iarnă, iar apoi să iau pas cu pas fiecare eveniment. Avem teste la final de ianuarie, atât în țară, cât și la UEFA. Apoi meciuri eliminatorii în competițiile europene. Aș minți dacă aș spune că nu mă gândesc la o prezență la turneul final din vară. Asta îmi doresc, sper să se poată realiza. În final, aș dori să le urez tuturor ”La Mulți Ani!”, un 2020 plin de bucurii și satisfacții!