La 17 ani, Ioana Bălăceanu a bifat borne importante atât la echipa de club, cât și la echipa națională a României. Într-un interviu pentru FRF, tânăra jucătoare a povestit din experiența sa în fotbal de până acum, despre satisfacții, performanțe și dificultăți.

Debutul în fotbal

La fel ca majoritatea fetelor, Ioana Bălăceanu a început să joace fotbal alături de băieți, în curtea școlii. La vârsta de 8 ani, Ioana a ajuns să practice fotbalul într-un cadru organizat. O perioadă l-a însoțit pe vecinul său la antrenamentele din cadrul clubului CSS Dinicu Golescu. Cât timp băieții își desfășurau activitatea, Ioana stătea pe marginea terenului, jucându-se cu mingea. La un moment dat, antrenorul i-a propus să participe și ea la antrenamente. A fost doar începutul carierei în fotbal pentru Ioana, care a rămas cinci ani în echipa de băieți de la CSS Dinicu Golescu, înainte de a ajunge la Universitatea Olimpia Cluj, în anul 2017.

“Aveam un vecin care deja mergea la fotbal, la un club, adică într-un cadru organizat. Și mergeam și eu cu el mereu, mă jucam cu mingea în afara terenului până când antrenorul a zis să fac și eu un antrenament să văd dacă îmi place. Am mers la antrenament, mi-a plăcut și am rămas și eu într-un cadru organizat. Am jucat 5 ani cu băieții, eram singura fată în echipa de băieți. După acești 5 ani, în clasa a VIII-a, am primit oferta de la Olimpia. Am plecat la Cluj și am rămas acolo”, a povestit Ioana Bălăceanu, pentru FRF.

De la 14 ani la “U” Olimpia Cluj

La 14 ani, Ioanei i s-a oferit șansa de a juca la Olimpia Cluj, multipla campioană a României. A fost o provocare atât pentru ea, cât și pentru părinți, care nu voiau ca fiica lor să plece departe de casă la o vârstă atât de fragedă. „La început, părinții nu au fost de acord. Eu fiind atât de mică, nu știam ce mă așteaptă. Nu eram conștientă, îmi doream doar să mă duc să joc fotbal. Când am aflat de propunerea celor de la Olimpia Cluj, i-am zis mamei mele că eu vreau să merg acolo să joc fotbal, în fiecare zi ziceam că vreau să merg să joc fotbal acolo cu fetele. Am plecat la Cluj pentru o săptămână de probă, a venit și mami cu mine, iar eu am rămas acolo și ea s-a întors acasă fără mine”, își amintește Ioana.

Pentru Ioana, primul an la Cluj a fost cel mai dificil. „Am făcut clasa a opta la o școală gimnazială, iar acum sunt la liceul cu program sportiv, în clasa a XI-a. Cel mai greu moment de când sunt la Cluj a fost în clasa a opta. Fiind plecată mai mereu și având multe competiții, turnee și antrenamente, am fost la școală foarte puțin. A fost dificil pentru că la finalul clasei a VIII-a am avut examen. Acum, în ultimul timp, le îmbin destul de bine”.

Golurile, sursă de inspirație pentru Ioana

Ioana Bălăceanu joacă pe postul de mijlocaș dreapta, fiind una dintre cele mai bune marcatoare ale Olimpiei în turul actualului sezon din Liga 1 Feminin, cu 7 goluri marcate în 11 etape. „Când am jucat cu băieții, prima dată am început să joc fundaș, iar pe parcurs antrenorul a văzut că nu e postul potrivit și m-a pus să joc în atac. Am rămas să joc în bandă, acolo m-am învățat de când eram la băieți și am continuat pe acest post”.

„Mă bucur foarte tare atunci când înscriu și de câte ori îmi propun ceva vreau să reușesc. Înaintea fiecărui meci îmi propun să dau gol ori pasă de gol și să îmi ajut echipa cât de mult posibil. Capăt încredere în mine atunci când înscriu. Îmi doresc să continui așa sau mai bine de atât. Sper ca anul acesta să dau mai multe goluri și să ajut echipa cât pot de mult”.

Debutul în UEFA Women’s Champions League

În 2019, la doar 16 ani, Ioana Bălăceanu a debutat în UEFA Women’s Champions League, fiind integralistă în meciul jucat de Olimpia Cluj cu Mitrovica (Kosovo), în primul tur preliminar. În a doua rundă preliminară, Ioana a marcat un gol în partida cu Breznica (Muntenegru). Tânara jucătoare are până în acest moment cinci meciuri jucate în cea mai importantă competiție de pe continent.

„Sunt mai multe emoții decât într-un meci de campionat, cu echipe din țară. Este normal pentru că jucăm la un nivel mai înalt. Totuși, nu sunt emoții exagerate, nici nu trebuie, pentru că dacă intri pe teren cu emoții, nu poți juca”.

Despre eșecul din meciul cu Lanchkhuti

Ioana a vorbit și despre eliminarea prematură a Olimpiei Cluj din UEFA Women’s Champions League, în acest sezon. „Noi am fost favorite în ambele meciuri și nu ne așteptam nici noi să nu trecem mai departe. A fost un moment foarte greu, mai ales după al doilea meci (n.r. cu KSK Lanchkhuti), când am dominat aproape tot meciul și am luat un gol pe final. Trebuie să avem în continuare încredere în noi, să muncim mai mult. Trebuie să muncim mai mult pentru că suntem la un nivel puțin mai scăzut decât alte dăți față de echipele din străinătate. Trebuie să trecem peste toate momentele de acest fel, pentru că nu cred că nu a fost nici prima, nici ultima dată când am suferit o eliminare”.

Ce sfaturi primește de la coechipierele cu experiență

Ioana a dezvăluit care este atmosfera din vestiar și ce sfaturi primește de la jucătoarele cu experiență din cadrul echipei. „Atmosfera este super bună. Fiind mai multe jucătoare tinere, mai multe junioare decât senioare, ne-am mobilizat și ne-am integrat destul de bine. Jucătoarele cu experiență ne ajută când avem nevoie, ne dau sfaturi și ne învațată tot ceea ce avem nevoie, pentru că ele au trecut prin astfel de momente. În campionat nu este atât de mare presiune deoarece cunoaștem bine toate echipele. Știm înaintea fiecărui meci ceea ce ne așteaptă.

E normal să mă înțeleg mai bine cu fetele de vârsta mea, dar și cu fetele mari mă înțeleg bine. Înaintea meciurilor, stăm de vorbă cu ele și povestim despre meci, îmi spun că trebuie să am încredere în mine, că știu ceea ce pot face, să nu îmi fie frică de nimeni și să joc din plăcere, asta e cel mai important”.

Ioana, jucătoare de bază la echipele naționale

Ioana a avut un parcurs fulminant la loturile naționale ale României, în doar doi ani trecând pe la naționalele U15, U16, U17, pentru ca în februarie 2019 să facă pasul la prima reprezentativă, la care a adunat până în prezent șase convocări. Ioana a debutat cu o dublă la naționala de senioare a României, în amicalul cu Turkmenistan, câștigat cu 13-0 de România, în cadrul unui turneu amical disputat în Turcia.

Golurile marcate de Ioana Bălăceanu la echipele naționale:

  • România U15: 2 goluri în meciul România – Moldova 4-1, 1 noiembrie 2017 (amical, la Vaslui)
  • România U16: 1 gol în meciul România – Belarus 3-1, 9 mai 2018 (amical, în Georgia)

1 gol în meciul România – Ungaria 2-1, 9 aprilie 2019 (Turneu de dezvoltare UEFA, la Mogoșoaia)

1 gol în meciul România – Israel 1-4, 13 aprilie 2019 (Turneu de dezvoltare UEFA, la Mogoșoaia)

  • România U17: 1 gol în meciul România – Ungaria 3-7, 22 august 2019 (amical, la Sânmartin)

1 gol în meciul România – Turcia 4-4, 19 septembrie 2019 (Grupa 2 de calificare la Turul de Elită al Euro 2020)

  • România: 2 goluri în meciul România – Turkmenistan 13-0, 27 februarie 2019 (amical, în Turcia)

1 gol în meciul România – Malta 2-0, 4 aprilie 2019 (amical, la Mogoșoaia)

Cel mai frumos meci al carierei

Ioana Bălăceanu a dezvăluit că unul dintre cele mai frumoase momente de până acum ale carierei l-a trăit în 2019, în grupa de calificare la Turul de Elită al preliminariilor Campionatului European, care în cele din urmă a fost anulat. „În grupa de calificare am jucat cu Turcia, Moldova și Elveția. Ne-am calificat la Turul de Elită de pe locul 3, dar atunci am trăit cel mai frumos moment, meciul cu Turcia. A fost cel mai frumos meci pe care l-am jucat vreodată, a fost o presiune enormă și ne-am dorit foarte, foarte mult toate să câștigăm. Nu am câștigat, am făcut egal, dar am reușit să ne calificăm și a fost un moment unic. Chiar nu o să îl uit niciodată”, a povestit Ioana.

Ioana Bălăceanu, în meciul cu Moldova de la Turneul de calificare (2019)

Un alt moment reprezentativ pentru Ioana este debutul la prima echipă a Universității Olimpia Cluj. „Inițial, am jucat la echipa a doua, iar când am trecut la echipa mare am fost foarte fericită că pot să mă antrenez și să joc alături de fetele mai mari”.

Pasiunea pentru fotbal, motivația de a depăși momentele dificile

Pentru că s-a aflat departe de casă de la o vârstă fragedă, Ioana Bălăceanu a avut momente în care a vrut să renunțe la fotbal, însă și-a găsit de fiecare dată motivația să continue.

„Cred că în viața fiecărui sportiv apar greutăți la un moment dat. Am avut momente în care am vrut să renunț la fotbal, fiind departe de casă și stând singură atât timp, fără nimeni aproape, adică părinți, frați. Am avut destule momente în care am zis că las tot deoparte și mai bine mă axez pe școală sau să fac altceva, doar să vin acasă. Îmi era atât de dor de familie”.

Totuși, Ioana își ia de fiecare dată motivația de a continua din iubirea pentru fotbal. „Mă gândesc mereu de ce am început să joc fotbal și că am plecat de la o vârstă atât de mică de acasă. Atunci trebuia să mă gândesc mai bine. După ce am stat printre străini de la o vârstă fragedă nu cred că mai are vreun sens să mă las acum când deja sunt la un nivel mai mare”.

Înainte de meciuri, Ioana este încurajată de mama sa și se relaxează ascultând muzică. „De fiecare dată înainte de meci o sun pe mami și mă motivează. Ascult muzică înaintea partidelor și mă gândesc la ceea ce am de făcut pe teren. Încerc să capăt încredere în mine și să fiu cu mintea numai la meci, să nu mă gândesc la altceva”.

Principalele obiective

La 17 ani, Ioana are în palmares două titluri de campioană a României, iar principalul său obiectiv este un transfer în străinătate. „Dacă voi primi o ofertă, aș vrea să plec din țară și să joc la un nivel mai înalt. Nu m-am gândit la o echipă anume, pentru că nu îmi fac planuri pe termen lung. Aș prefera campionatul Spaniei, pentru că acolo sunt echipe foarte, foarte bune și, de ce nu, să ajung acolo unde chiar se pune accent foarte mult pe fotbal și se face performanță adevărată”.

Pe plan personal, Ioana își dorește să se înscrie la facultate după terminarea liceului. „Vreau să termin liceul și să merg la facultate, tot în domeniul sportului”.

Ioana consideră că principala sa calitate ca jucătoare este viteza: „Am viteză bună și pot să driblez adversarul în viteză, nu pe loc, pentru că nu sunt foarte, foarte tehnică”.

Cum își petrece timpul liber

Atunci când nu este pe teren, Ioana își petrece timpul alături de prieteni și învață pentru școală. Îi place să se uite la filme și seriale, unul dintre serialele preferate fiind Toy Boy. O altă activitate preferată a Ioanei este lectura. „Citesc foarte mult. Mi-a plăcut foarte mult autobiografia lui Zlatan Ibrahimovic”.

Un jucător din fotbalul internațional pe care Ioana Bălăceanu îl admiră este Cristiano Ronaldo. „Îmi place pentru că muncește foarte mult”.

Pentru fetele care vor să urmeze o carieră în fotbal, Ioana Bălăceanu are un sfat simplu: „Dacă cineva își propune să facă ceva, să își urmeze visul și să nu dea înapoi chiar dacă apar obstacole pe parcurs”.