Echipa feminină Vasas Femina Odorheiu Secuiesc se întoarce pe prima scenă a fotbalului românesc după doar un an de auto-exil în liga secundă.

Gruparea harghiteană, una dintre cele mai vechi din peisajul fotbalistic autohton, s-a impus în Seria 1 a celui de-al doilea eșalon valoric, încheind sezonul la trei puncte în fața Vulpițelor Galbene din Roman și la 11 puncte de a treia clasată, ACS Suporter Club Oțelul Galați. Din Seria 1 a Ligii 2 Feminin au mai făcut parte echipele ACS Liceenii Topolog, Asociația CS Juniorul, AFC Fair Play Joc Cinstit, SC Fotbal Club FCSB, ACSM Politehnica Iași, ACS Estera Tifești și Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni.

„Momentul în care am început să turăm motoarele, să trecem la treabă”

16 victorii, o remiză și o înfrângere, golaveraj 117-12, aceasta este linia de clasament a echipei Vasas Femina Odorheiu Secuiesc în sezonul recent încheiat. „Am început campionatul cu gândul de a reveni pe prima scenă, dar în prima etapă am pierdut, în deplasare, cu Liceenii Topolog! Acel eșec a fost și singurul în tot sezonul, a fost, dacă pot spune așa, momentul în care am început să turăm motoarele, să trecem la treabă”, povestește László Béla, președintele clubului și „părintele” echipei harghitene.

„Am legitimat fete din Ungaria, dar și din Brazilia sau Chile!”

În vara anului trecut, după ce László Béla a luat decizia ca echipa să continue în liga secundă, deși evoluase în play-off-ul Superligii, mai multe jucătoare au părăsit corabia. În locul lor au sosit alte fete. „A trebuit să transferăm jucătoare și în vară, dar și în iarnă. Am legitimat fete din Ungaria, dar și din Brazilia sau Chile! Au fost alegeri bune, pentru că toate au contribuit la revenirea echipei, au făcut diferența. Trebuia să ne întoarcem în Superligă, pentru că datoram asta fetelor, echipei, orașului”, explică László Béla.

Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, echipă pregătită de Vágó Attila, și-a continuat la nivel de club politica de descoperire și creștere a tinerelor talente. „La junioare, la echipa a doua – care a fost nevoită să evolueze în Liga 3 Feminin – nu am mai avut calitatea din trecut. Era însă previzibil. Am avut totuși la echipele U15 și mai jos. Avem echipe bune, cu fete din zona Odorheiului. Va mai dura însă ceva vreme, 2-3 ani, până când vom culege roadele muncii cu junioarele. Mizăm în acest moment pe aproximativ 110 fete, care evoluează începând cu echipele U11 și U13 până la senioare”, spune László Béla.

„Vrem să revenim la strategia noastră obinuită”

Formația harghiteană a continuat să ofere jucătoare la loturile naționale, în special la cele de junioare. „Avem fete la aproape toate loturile naționale. La echipa mare sunt câteva care au jucat la noi. Mă refer aici la Erika Geréd, la Ana Maria Vlădulescu, dar și la Anita Kis. Vrem să revenim la strategia noastră obinuită, aceea de a crește și de a forma jucătoare din zonă”, spune László Béla.

Principalul obiectiv al echipei harghitene pentru viitorul sezon în reprezintă menținerea în Superligă. „În condițiile în care procesul de licențiere e unul dur, iar forța noastră financiară e redusă, nu ne putem propune mai mult decât menținerea pe prima scenă a fotbalului românesc”, e de părere László Béla.