Echipa feminină de fotbal Politehnica Timișoara, marea revelație a sezonului trecut al SuperLigii, continuă să impresioneze și în actuala stagiune. Gruparea bănățeană este prima după 13 etape disputate în sezonul 2023-2024, cu un avans de șase puncte față de a doua clasată, Universitatea Cluj, multipla campioană a României.

În ediția trecută a campionatului, Politehnica Timișoara a avut un parcurs fantastic. Trupa pregătită de Mirel Albon a coborât din fotoliul de lider doar în etapa a 2-a a sezonului regular și după disputarea ultimei etape a play-off-ului când, într-un meci disputat cu titlul pe masă, pe teren propriu, a pierdut, scor 1-3, în fața echipei „U” Cluj.

Deși în vară a renunțat la 14 jucătoare, Politehnica Timișoara pare cea mai omogenă și cea mai puternică echipă din SuperLigă. Și asta i se datorează fără îndoială lui Mirel Albon, fost selecționer al României, cel mai experimentat și cel mai titrat tehnician din istoria fotbalului feminin din România. Aflat la al doilea sezon cu Politehnica, Mirel Albon a trecut peste dezamăgirea din sezonul trecut și e hotărât să aducă primul titlu în Banat.

„Clujul, o echipă puternică și experimentată pentru fotbalul românesc”

– Domnule Mirel Albon, un an 2023 extraordinar pentru Politehnica Timișoara!
Așa este! O primă parte a anului în care, deși am condus în permanență, am pierdut titlul în ultima etapă. E un fel de a spune că Politehnica Timișoara a pierdut titlul, pentru că era abia al doilea nostru sezon, un sezon fără promisiuni neacoperite. Eu am spus încă de la sosirea la Timișoara că, dacă lucrurile vor evolua corect, vom ataca titlul în cel de-al treilea an. A fost un play-off dificil pentru toată lumea, inclusiv pentru mine. Am avut la dispoziție un lot neomogen, cu multe jucătoare pentru care prima grupul în dauna performanței. Clujul, o echipă puternică și experimentată pentru fotbalul românesc, a știut să gestioneze finalul de sezon și să cucerească titlul.

„Am renunțat la 14 jucătoare!”

– Ce s-a întâmplat după acea „finală” pierdută?
Nimănui dintre cei implicați la Politehnica Timișoara nu i-a căzut bine ratarea la potou a titlului. Am avut mai multe ședințe, am făcut o analiză completă, corectă, am decis să strângem rândurile, să ne mobilizăm și să o luăm de la capăt. Împreună cu conducerea clubului am redefinit principiile și etapele clare ce trebuiau urmate.

– Ați remaniat lotul.
Așa este. Am renunțat la 14 jucătoare! Erau fete care nu mai puteau continua. Le încurcam și ne încurcau. Nu mai aveau motivație, nu mai doreau să lucreze după principiile mele. Unele aveau și serviciu, iar conducerea clubului a ales calea profesionalismului. Ca să joci, trebuie să fii prezentă la antrenamente.

„Ne-am luat revanșa în retur”

– Și de unde ați luat jucătoare?
Am promovat masiv de la U17. Am adus patru jucătoare noi: un fundaș – Laura Sondore, un mijlocaș – Dyana Dawood, și doi atacanți – Dimitra Ivanova și Emilly Scaramelo. Pe Laura, jucătoare din naționala Letoniei, o știam de la Carmen București, unde nu reușise să se impună. Pe bulgăroaica Dimitra Ivanova am văzut-o jucând împotriva României. Deși a avut mai multe oferte, Dimitra a ales Politehnica Timișoara.

– Și, după 13 etape, Poli e lider!
Am început greu, dar am învins în prima etapă, 3-1 cu AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. Din etapa a doua echipa a început să joace constant și bine. A venit dușul rece cu Farul, din etapa a cincea, când am pierdut pe teren propriu. A fost un meci în care jucătoarele experimentate ale Constanței au profitat din plin de erorile noastre. Ne-am luat însă revanșa în retur, când, după 0-2 la pauză, am învins cu 4-2 chiar la Farul acasă!

„Totul se datorează muncii extraordinare”

– Ce a determinat metamorfoza echipei în acel joc?
Ne-am prezentat la meci așa cum am făcut-o și la meciul de pe teren propriu. La pauză am reușit să le fac să înțeleagă pe fete că nu e totul pierdut, că vom reveni. E adevărat că am făcut și două modificări care s-au dovedit a fi inspirate.

– Cine s-ar fi așteptat ca Poli să fie din nou lider în Superligă având în vedere cele întâmplate sezonul trecut?
Puțini, asta e sigur. Cei mai mulți dintre cei care credeau că acela a fost momentul nostru de glorie și că va urma căderea, ne laudă acum și se miră de performanțele noastre! Așa cum am spus și mai devreme, totul se datorează muncii extraordinare la care s-au angajat toți cei din familia Politehnica Timișoara.

„Melinda a revenit după un an și jumătate de pauză”

– Câte jucătoare de la Poli evoluează la loturile naționale?
La prima reprezentativă le avem pe Teodora Meluță și pe Antonia Bratu. Sunt trei fete la U19, 8-9 fete la U17, 3-4 fete la U15. Cred că în acest moment Politehnica Timișoara e principalul furnizor pentru echipele naționale. Îmi amintesc de un moment în care toate naționalele aveau acțiuni, iar noi nu mai aveam cu cine de antrena!

– Cum se simte Melinda Nagy?
Melinda a revenit după un an și jumătate de pauză. O pauză pricinuită de o accidentare gravă. Ușor-ușor își revine. Așa s-a întâmplat și cu Teodora Meluță, cu care am avut răbdare și care evoluează acum la un nivel foarte bun.

„De la rector până la președintele secției de fotbal, toți sunt oameni profesioniști”

– Știu că ați avut mai multe oferte, una de la naționala Emiratelor Arabe Unite. De ce ați refuzat?
Doresc să dovedesc în continuare că și în România se poate face performanță, că și în România se poate crea o echipă competitivă. La Politehnica Timișoara sunt condiții pentru a realiza ceea ce ne-am propus. La Politehnica, de la rector până la președintele secției de fotbal toți sunt oameni profesioniști, oameni care au realizat ceva notabil în carierele lor. Oamenii, repet, de mare calitate, au înțeles cum funcționează fenomenul și sunt alături de echipă.

– Cum se poziționează Politehnica Timișoara în lupta pentru titlu?
Avem un avans de șase puncte, mai multe decât anul trecut. În aceste condiții, Politehnica se numără printre favoritele la titlu. În acest sezon sunt însă cinci echipe puternice. Din păcate una dintre ele nu va intra în play-off. Pentru cele patru care vor întra în play-off gestionarea play-off-ului va fi foarte importantă.

ARTICOL DE ADI DOBRE

Toate informațiile vor fi distribuite și pe canalele de social media ale SuperLigii Feminine, acolo unde suporterii pot urmări interviurile, rezumatele etapelor, rezultatele și declarații ale echipelor!