FOTO: Istvan Gabor

Pentru echipa feminină de fotbal Universitatea Cluj, anul 2023 a fost cel în care gruparea ardeleană a cucerit cel de-al 12 lea titlu de campioană a României consecutiv, performanță absolut incredibilă.

Clujul ar fi avut 13 titluri consecutive dacă sezonul 2019-2020 nu ar fi fost „înghețat” din pricina pandemiei de Covid-19. În momentul întreruperii campionatului, „U” Cluj se afla pe primul loc! La cele 12 titluri se adaugă opt Cupe ale României și participările în UEFA Women’s Champions League.

Sezonul trecut a fost cel mai dificil pentru gruparea clujeană din ultimii 13 ani, „U” Cluj reușind să detroneze liderul Politehnica Timișoara în ultima etapă a play-off-ului, într-un meci decisiv disputat în Banat.

Actuala stagiune pare însă cea mai mare provocare pentru multipla campioană a României de până acum. După 13 etape disputate în sezonul regular, echipa pregătită de Constantin Olariu se află pe locul secund, la șase puncte de Politehnica Timișoara și la doar trei puncte în fața trio-ului Farul Constanța, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc și CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud.

Alin Cioban, președintele echipei Universitatea Olimpia Cluj, spune că, pentru prima oară în ultimii 14 ani, gruparea clujeană nu are ca obiectiv câștigarea titlului. „Nu ne vom da însă la o parte, mai ales că avem șansele noastre”, a ținut să precizeze Alin Cioban.

În vară, campioana României s-a despărțit de două piese importante, Ioana Bortan și Mirela Pop-Ganea, plecate la Farul Constanța, și a pierdut-o pe Mihaela Ciolacu, care s-a accidentat grav în finalul sezonului.

„În vară am schimbat strategia clubului”

– Domnule Alin Cioban, cum s-a văzut, cum s-a simțit anul 2023 de la Cluj?!
Anul 2023 a fost unul foarte bun pentru noi. Privind rezultatele, avem confirmarea că activitatea echipei a fost una foarte bună. Echipa mare a cucerit un nou titlu de campioană. Campioane sunt și fetele de la U15. Echipa U17 a încheiat în primele patru echipe. Aș mai adăuga și Cupa României la senioare, dar aceea ne-a fost refuzată!

– Ce s-a schimbat la Universitatea Cluj în vară, după cucerirea titlului?
În vară am schimbat strategia clubului. A fost, de fapt, o primă etapă de schimbare a strategiei, cea de-a doua urmând să fie pusă în practică în vara anului 2024. Structura primei echipe a suferit modificări. I-am permis Cristinei Botojel transferul la Fortuna Hjørring, multipla campioană a Danemarcei, o ocazie pe care nu o putea rata. Le-am lăsat pe Ioana Bortan și Mirela Pop-Ganea să plece.

„Mihaela Ciolacu e un capitol aparte, o jucătoare rară”

– Care a fost ideea?
Ideea a fost aceea de a construi o echipă unită, de a căuta un nou lider după plecarea Ioanei Bortan, a cărei personalitate a dominat grupul.

– Ați găsit liderul?
Am găsit mai  mulți! Adina Giurgiu, Mara Bâtea, Carmen Marcu, Sonia Bumbar, fete valoroase, cu experiență.

– Mihaela Ciolacu?
Mihaela Ciolacu e un capitol aparte, o jucătoare rară. Accidentarea Mihaelei ne-a bulversat pe toți… Încet, încet, își va reveni. Chiar acum mă pregătesc să merg la stadion să îi urmăresc ședința de recuperare pe care o face alături de kinetoterapeutul Carina Ciurean. A început să lovească mingea. Rar mi-a fost dat să văd un om cu devotamentul Mihaelei Ciolacu. Imediat după operația suferită în vară a fost prezentă la antrenamentele și meciurile fetelor. Nu a vrut să lipsească niciun moment din viața echipei.

Mihaela Ciolacu alături de președintele Alin Cioban și kinetoterapeutul Carina Ciurean la ultima ședință de recuperare din 2023

„Fără schimbări, fără echilibru, echipele nu pot evolua, nu putem progresa”

– Cum a fost această primă parte a sezonului 2023-2024?
Am început ceva mai greu din pricina meciurilor amânate. Cupa Mondială a modificat datele de desfășurare din Liga Campionilor, care s-au suprapus cu meciurile noastre din SuperLigă. Astfel, fetele au fost nevoite să joace la un moment dat din trei în trei zile. Nu a fost ușor. Așa am pierdut puncte.

– Asistăm la un sezon foarte echilibrat.
Acesta a fost și scopul tuturor care se ocupă de destinul fotbalului feminin, un nou sistem, un campionat mai echilibrat care să fie în primul rând în benficiul echipelor naționale. Fără schimbări, fără echilibru, fără meciuri tari, jucătoarele, echipele nu pot evolua, nu putem progresa, nu putem crește nivelul.

„Echipele naționale sunt cele mai importante!”

– Există o favorită certă la titlu în acest sezon?
Politehnica Timișoara merită felicitată pentru parcursul din acest sezon. Le cunosc ambițiile celor de la Timișoara, realizările lor fiind pe profilul celor care muncesc acolo. Timișoara are șase puncte avans, dar nu cred că își va putea menține acest avantaj.

– Simțiți că SuperLiga a crescut în actuala stagiune?
Pașii înainte pot fi evaluați în trei etape. 1. Numărul spectatorilor și al telespectatorilor de la meciurile fetelor. Acesta este în creștere și se datorează inclusiv transmisiilor realizate de FRF.tv și Pro Arena. 2. Numărul mare de meciuri între echipele competitive ale campionatului. Rezultatele au fost strânse, iar multe dintre meciuri au avut suspans. Nu se mai știa dinainte cine e favorită, cine va câștiga. 3. Rezultatele pe plan internațional, atât al echipelor naționale, cât și ale campioanei României. Amintesc mereu de echipele naționale pentru că acestea sunt cele mai importante.

„Constantin Olariu a acceptat să continue”

– Câte fete joacă fotbal la Universitatea Cluj?
Avem în acest moment 120 de fete legitimate. La echipa mare avem un lot de 26 de jucătoare. Avem echipe U19, U17, U15, U13, U11 și chiar U9, cele mici evoluând la nivel județean.

– Va continua antrenorul Constantin Olariu?
Contractul cu antrenorul Costică Olariu s-a încheiat la finalul acestui an. Nu știam exact ce se va întâmpla așa că ne-am gândit la fel de fel de variante. În cele din urmă, Costică Olariu a acceptat să continue cu „U” Cluj. Cunoaște foarte bine tot ceea ce se întâmplă în club, tot ceea ce se petrece la echipele noastre.

– Obiectivele au rămas aceleași la Universitatea Cluj? Titlul și Cupa României?
În acest sezon nu ne-am fixat ca obiectiv cucerirea titlului. Știu, e prima oară când nu avem ca obiectiv titlul. Asta nu înseamnă însă că ne vom da la o parte! Ne interesează însă mult mai mult construirea unei echipe competitive și nu dorim să punem o presiune în plus pe umerii fetelor.

ARTICOL DE ADI DOBRE

Toate informațiile vor fi distribuite și pe canalele de social media ale SuperLigii Feminine, acolo unde suporterii pot urmări interviurile, rezumatele etapelor, rezultatele și declarații ale echipelor!