Ștefania Vătafu a vorbit, într-un interviu pentru FRF, despre performanța reușită în sezonul trecut alături de Anderlecht în campionatul Belgiei, dar și despre debutul naționalei feminine în preliminariile Campionatului Mondial.

Ajunsă la RSC Anderlecht în vara anului 2018, Ștefania Vătafu se poate mândri cu trei titluri consecutive de campioană a Belgiei (2019, 2020, 2021). Pentru Anderlecht, titlul cucerit în sezonul 2020-2021 a fost al patrulea la rând.

Prima provocare din noul sezon pentru Ștefania Vătafu va fi meciul cu FC Hayasa (Armenia), din prima rundă a UEFA Women’s Champions League, care va avea loc pe 18 august, pe stadionul Gradski vrt din Osijek (Croația). Mijlocașul echipei naționale speră la un parcurs cât mai lung în actuala ediție a UEFA Women’s Champions League, după ce în sezonul trecut echipa sa a părăsit competiția încă din turul doi preliminar, fiind învinsă de Benfica, scor 2-1.

Pe 27 august, Anderlecht își va începe drumul către al cincilea titlu consecutiv, urmând să joace primul meci în deplasare, contra celor de la Charleroi, formație pe care a învins-o în ultimele două întâlniri directe cu 8-0 și 7-0.  

INTERVIU Ștefania Vătafu

Ești la al treilea titlu de campioană cu Anderlecht. Care este sentimentul? Și ce înseamnă pentru tine această performanță?

Este pur și simplu o încununare a muncii pe care o depun zilnic în decursul unui an, sunt sentimente de bucurie, fericire și de satisfacție pe care le trăiesc atunci când ridic cupa deasupra capului și mai ales că suntem intitulate campioane.

În afara titlului cucerit, care au fost aspectele pozitive ale sezonului 2020-2021 pentru tine?

Cred că cel mai important aspect din punct de vedere profesional este că am reușit să am grijă de mine și nu am avut accidentări grave care să mă țină departe de teren.

Cum decurge pregătirea pentru noul sezon?

Decurge foarte bine pregătirea, multe antrenamente, multe meciuri amicale, cred că suntem într-un moment bun și am început foarte bine noul sezon, așteptăm meciurile oficiale.

Ce așteptări ai de la noul sezon în ceea ce privește campionatul din Belgia? Urmează al patrulea titlu consecutiv pentru tine?

Asta e unul dintre obiectivele echipei, și al meu desigur, să câștigam titlul de campioane. Sper ca de data aceasta să ne luptăm să câștigăm și Cupa Belgiei pentru că ne lipsește din palmares (în ultimii doi ani nu s-au disputat meciurile pentru Cupa Belgiei din cauza virusului).

Mai sunt doar câteva zile până la primul meci al sezonului, cel cu Hayasa din Champions League. Cum evaluezi acest adversar, ce așteptări ai?

Sincer, nu știu exact valoarea echipei din Armenia, însă știu că în Champions League există mereu surprize, așa că vom trata meciul ca atare și vom face tot ce ține de noi ca să câștigam.

Ce părere ai despre noul format al UEFA Women’s Champions League? Și care este obiectivul vostru în această competiție?

Cred că prin acest format au șanse mai multe echipe să joace la un nivel ridicat, iar asta ajută foarte mult la dezvoltarea fotbalului feminin. Cred că e un pas destul de mare în direcția aceasta. Vrem să ajungem cât mai departe în Champions League, trebuie să o luăm pas cu pas, iar prima “destinație” va fi Hayasa.

Ai urmărit turneul de fotbal feminin de la Jocurile Olimpice? Ai avut vreo favorită?

Da, am urmărit. Nu am avut neapărat o favorită, dar ce pot spune e că deja se observă că nu mai există “echipe mici” și “echipe mari”, unde poți fi sigur înaintea unui meci cine va fi câștigătoarea.

În septembrie, naționala feminină a României va debuta în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Cum vezi această campanie? Poate reuși România o calificare în premieră la un turneu final?

Voi încerca să fiu cât se poate de realistă, avem o grupă dificilă, în care ne vor aștepta niște meciuri grele, dar nu imposibile. Ne dorim să ne calificăm la un turneu final foarte mult, trebuie să luăm fiecare meci în parte și să luptăm pentru fiecare punct din grupa aceasta.

Primele două meciuri se vor juca pe teren propriu, împotriva Croației și Lituaniei, două cunoștințe mai vechi pe care România le-a învins în ultimele două întâlniri directe. Mai mult, tu chiar ai înscris trei goluri împotriva Lituaniei. Cum vezi aceste două meciuri? Poate fi un debut cu 6 puncte pentru România în această campanie?

Este un moment foarte oportun pentru echipa noastră și cred că putem obține 6 puncte din cele două partide. Ar fi un început extrem de favorabil pentru noi să continuăm preliminariile Campionatului Mondial cu două victorii.

Ce părere ai despre celelalte adversare din grupă – Elveția, Italia și Moldova, pe care de asemenea le-ați mai întâlnit în trecut. Cum vezi lupta pentru calificare?

Sunt cunoștințe mai vechi dacă pot spune așa, fotbalul feminin s-a dezvoltat și se dezvoltă foarte mult în continuare. Trebuie să credem în forțele noastre și să ne implicam 100% indiferent de ce adversar avem.

Care sunt principalele tale obiective pentru sezonul 2021-2022?

Al patrulea titlu consecutiv, Cupa Belgiei, să ajungem cât mai departe în Champions League și calificarea la turneul final.

Reprezentativa feminină a României debutează în această toamnă în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2023, găzduit de Australia și Noua Zeelandă!

Tricolorele au fost repartizate în GRUPA G, unde se reîntâlnesc cu selecționatele ElvețieiCroației și Lituaniei, pe care le-au avut adversare și în preliminariile trecute, pentru WEURO 2022. Grupa G este completată de Italia și Moldova, două naționale pe care naționala feminină le-a întâlnit în campania precedentă pentru Campionatul Mondial din 2018!

Iată programul complet al Grupei G:

17 septembrie 2021: Italia – Moldova, Elveția – Lituania, ROMÂNIA – Croația
21 septembrie 2021: Moldova – Elveția, Croația – Italia, ROMÂNIA – Lituania

22 octombrie 2021: Italia – Croația, Elveția – ROMÂNIA
26 octombrie 2021: Lituania – Italia, Elveția – Croația

26 noiembrie 2021: Italia – Elveția, ROMÂNIA – Moldova, Croația – Lituania
30 noiembrie 2021: Croația – Moldova, Lituania – Elveția, ROMÂNIA – Italia

8 aprilie 2022: Moldova – Croația, ROMÂNIA – Elveția, Italia – Lituania
12 aprilie 2022: Elveția – Italia, Croația – ROMÂNIA, Moldova – Lituania

24 iunie 2022: Moldova – ROMÂNIA
28 iunie 2022: Lituania – Moldova

2 septembrie 2022: Lituania – ROMÂNIA, Croația – Elveția, Moldova – Italia
6 septembrie 2022: Italia – ROMÂNIA, Lituania – Croația, Elveția – Moldova