Fostul internațional consideră că sportul trebuie să facă parte din prima linie a restartului după criza cauzată de pandemie și vede contribuția acestuia ca fiind esențială pentru reechilibrarea societății, la nivel global.

Futsalul românesc și-a întrerupt și el activitatea de câteva săptămâni, ultimul meci oficial fiind derby-ul Ligii I dintre CS United Galați și Imperial WET Miercurea Ciuc, scor 2-1, disputat fără spectatori în urmă cu aproape o lună, pe 10 martie.

Pentru selecționerul Robert Lupu, 37 ani, actuala perioadă e una de provocare. Îi îndeamnă pe toți sportivii, nu doar din futsal, să facă mișcare respectând în același timp regulile impuse de perioada pe care o traversăm.

– Ce face un selecționer într-o asemenea perioadă?!

– Studiez foarte mult. A început să citesc și să analizez multe materiale video legate de futsal. M-am concentrat mai ales pe ceea ce mi-a trimis Harrison Fabricio Muzzy Rodrigues, preparatorul fizic al naționalei noastre, aflat acasă, în Brazilia. E foarte multă analiză a jocurilor pe care le-am disputat în ultima perioadă. Fabricio îmi trimite, de asemenea, tot ce postează pe rețelele de socializare în această perioadă tehnicienii și jucătorii brazilieni, aflați și ei în pauză competițională. Oamenii sunt foarte preocupați, Brazilia dă ora exactă în futsal! Și cu toate acestea, oamenii de acolo au ajuns la concluzia că au probleme, în primul rând de comunicare între ei.

– Și care sunt direcțiile, în viziunea lor?

– E o abordare complexă. De la organizarea jocului la situația grupelor de copii și juniori la cluburi. De la organizarea unui club până la finanțare. Serile trecute i-am urmărit pe Falcão, poate cel mai titrat jucător din istoria futsalului, și pe Roberto Carlos, fostul mare fotbalist brazilian. Sunt discuții interesante, din care rămâi cu multe. Fabricio ne-a propus ca după această criză să aducă la București tehnicieni brazilieni pentru a ne vorbi despre cum văd ei futsalul. Am înțeles că deja câțiva au salutat propunerea.

– Cum l-ai cunoscut pe Harrison Fabricio Muzzy Rodrigues?

– Aveam nevoie de un preparator fizic după plecarea lui Bogdan Merișanu. Pe Bogdan, un profesionist desăvârșit, l-am avut alături la EURO 2018. Ne-am dorit pentru Elite Round-ul calificărilor la Cupa Mondială un preparator fizic cel puțin la fel de bun ca Bogdan. Felipe Oliveira, care e legitimat la Feldi Eboli în Italia, mi-a spus că la echipa lor e un preparator fizic foarte bun. Am avut încredere în Felipe, în CV-ul lui Fabricio, și nu ne-am înșelat. Un om de mare caracter, pe care nu îl interesează banii atât de mult, care vrea să ajute.

Criza care ne poate schimba viziunea

– Trebuia să participați la un curs în Spania, săptămâna viitoare…

– Așa este, la Tudela, acolo unde e și o echipă bună de futsal, Ribera Navarra. Din păcate, s-a amânat. Am vorbit și cu Sito Rivera, fostul selecționer al României, și mi-a confirmat asta. Avem nevoie de astfel de contacte, de astfel de cursuri.

Ce fac acum jucătorii de la lotul național?

– Discut permanent cu ei, inclusiv cu „stranierii”. Felipe Oliveira a apucat să părăsească Italia și se află acasă acum în Brazilia. Ique Ribeiro e în Spania, Paulo Ferreira e în Portugalia, acasă. Fiecare respectă regulile impuse de autorități și, în același timp, fac mișcare. E însă foarte dificil, ca sportiv de performanță, să îți păstrezi prospețimea fizică cu atâtea interdicții. Dar nu imposibil! Altfel, sportivilor le va fi foarte greu să revină. O săptămână de stat, fără exerciții fizice, e deja prea mult pentru un sportiv de performanță… E foarte important de asemenea ca ei să fie monitorizați.

– Cât de mult va fi afectată activitatea sportivă?

– Cine știe?! Problema e alta, din păcate. Lumea a perceput sportul, și, din păcate, își păstrează această percepție, ca pe o distracție, nu ca pe o meserie. Facem sport doar dacă avem bani, dacă avem timp. Nu avem bani, tăiem de la sport. Sunt foarte mulți cei care sunt implicați în sport, sunt foarte mulți oameni care muncesc, trăiesc, ei și familiile lor, din sport. Sau, mai bine zis, trăiau, pentru că foarte mulți au rămas fără slujbe…

“Copiii mei rup mobila prin casă! E greu fără sport și modele”

– În această perioadă oamenii chiar vor să facă mișcare!

– De abia acum oamenii își dau seama cât de important este sportul, cât de importantă e mișcarea. Izolați la domiciliu, în imposibilitatea de a se deplasa, oamenii redescoperă sportul. Tot acum realizează cât de mare și cât de important era impactul pe care sportul îl avea la nivel mondial din punct de vedere al spectacolului pe care îl ofereau transmisiunile live și tot ceea ce era legat de aceste transmisiuni, un divertisment planetar. Acum nu mai vedem nimic… Au dispărut idolii, modelele. Am doi copii. Unul are calități ce îl recomandă pentru sportul de performanță, celălalt are alte înclinații, dar amândoi rup mobila prin casă încercând să facă mișcare, să își consume energia.

– Ce e de făcut?

– Sportul înseamnă sănătate. Un corp sănătos face față mult mai bine unor situații așa cum e cea pe care o traversăm. Oamenii și-au dat seama, se pare, de asta, dar tare îmi e teamă că, odată trecută criza actuală, vom uita iarăși de sport. Sportul trebuie să aibă prioritate. Sportul trebuie pus la masa negocierilor atunci când va trece această criză, trebuie să facă parte din prima linie a restartului, nu trebuie exclus pentru că e prea important.

– Cum rămâne cu optimismul?

– În ciuda perioadei pe care o traversăm, rămân optimist. Am credința că vom trece și peste această încercare ce ar trebui însă să ne schimbe în bine pe toți. E momentul să ne schimbăm mentalitatea, viziunea asupra vieții. Avem nevoie de o schimbare și în sport. Avem nevoie să-i aducem alături de sport pe cei care vor și pot cu adevărat să ajute acest fenomen. Iar pentru asta trebuie să vedem ce au făcut alții și să le urmăm exemplul.

INTERVIU REALIZAT DE ADI DOBRE.

CITEȘTE ȘI

INTERVIU | Gabriel Molomfălean: “Puteam să vin acasă, dar am ales să îi protejez pe cei dragi”

VIDEO SPECIAL | Cele mai frumoase faze din futsalul românesc! Spectacol total!